Автор Тема: Разходчица до някъде 2  (Прочетена 3188 пъти)

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
Разходчица до някъде 2
« -: 25 Април 2011, 00:00:14 am »
Вечерта си върви  весело с наздравици спомени и разказване на ловни случки ,единия колега разправя как този януари са прекарали 4 денонощия на Гинината чешма . Много е хубаво там, но ни е далечко да ходим утре затова ще отидем някой път . По късно изпращаме гостите, вдигаме масата и в леглото . Утрото настъпва, ставаме  и сме приятно изненадани. От облаците няма следа- едно хубаво слънчево време . Пием кафе, преглеждаме багажа , слагаме храна и потегляме . И така надолу към гората , търся един път, който преди не можах да намеря и този път го намираме . Тръгваме надолу по него . Гората се раззеленява ,цветята са нацъфтели , от скорошните дъждове навсякъде текат вадички.

Аз се пързалям тук таме, но тояжката си върши работата и не падам нито веднъж .

По пътя намираме мезенца.

Стигаме едната хранилка, наглеждам я ,намествам солта ,правим 10тина минути почивка и продължаваме надолу.

Стигаме до  една дивечова нива, хвърлям плащпалатката на земята и правим голяма почивка. Допива ни се кафе, но сме зле с водата- нося само едната манерка- решаваме ,че можем да потърпим малко и се наслаждаваме на хубавия ден .

Приятно е, гората се събужда от зимния си сън , чуват се птички , пчелите жужат( явно наблизо има кошер)  седим си и се кефим на хубавото време и прекрасната гора . Но все пак трябва да продължим. Няколко снимки на снаряжението и продължаваме слизаме надолу към реката- там ще си направим кафе, ще поседим още малко и ще продължим към Байрактарската чешма.

Така наслаждавайки се на прекрасната долина продължаваме към реката . Стигаме я след малко- не беше много далече. Намираме си местенце ,оставяме багажа, пълня вода от реката ,паля малък огън ( екстри като примуси не ползваме )  след малко водата ври ,слагаме пакетче 3 в 1 и си имаме кафенце . Не бързаме- има време- всичко около нас е красиво. Виждаме едно земеродно рибарче ,много е красиво, но неможем да го доближим за снимка.  Друго си е с по- хубав апарат, не със сапунерката, но това имаме.
Колкото и да е приятна почивката допиваме кафето и тръгваме . Продължаваме към чешмата. По самото течение на реката неможе да се върви , вървим през гората .Ползваме стар, обрасъл път- по него се върви трудно, но е по добре, от колкото през самата гора . По пътя намираме изворче, пълнм си вода и ходенето до чешмата отпада. Обяд е минал вече сме и гладни, така че си намираме местенце край реката  и сядаме да похапнем .

Отнясям много подигравки „ какъв бушкрафтър съм след като ям с нож и вилица”, но на мен не ми пука и продължавам да си похапвам . Обядваме, има още кафе  и пак паля огънче, топлим  вода и  си правим по още едно кафе. Това че сме в гората не значи че нетрябва да ни е комфортно . Лежим си и се наслаждаваме на природата . Но всяко начало си има и край чакат ни няколко километра нагорнище така че оставяме хубавата река и тръгваме нагоре напускайки прекрасната долина . Пътят този път е по труден нагорнище е все пак но си вървим . Стигаме до едни цветя които Стела си беше харесала  за присаждане в двора .

Чувам дай си ножа стискам зъби и си спомням няколко часовия труд над ахата но го вадя от канията и и го подавам цветята са изкопани с малко пръст и прибрани , измивам ножа в една вада и продължавеме нагоре . Стигаме до колата  прибираме се до вилата расаждаме цветята събираме багажа и надолу към цивилизацията .

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Re:Разходчица до някъде 2
« Отговор #1 -: 25 Април 2011, 08:28:39 am »
Браво Cat! Чудесни снимки, чудесно оползотворено време, имате талант към пътеписите. А  ситуацията накрая с терзанията на ножоманското сърце при използването на ножа не по предназначение, както ние си мислим де, просто е възхитителна. Да ни са живи и здрави половинките. :D
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

jovany2777

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 10
« Отговор #2 -: 12 Май 2011, 16:09:18 pm »
Чудесен излет ...поздрави имам един въпрос на една от снимките ми се видяха нещо като гъби, въпроса ми е ако са гъби някой познава ли ги :o ;D :o

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #3 -: 12 Май 2011, 18:08:13 pm »
Това е гъба-пънчушка.  Обаче за да кажа точно, дали е, борова, кичеста или горчива трябва да я видя и отдолу, пластинките, пънчето, и т.н.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #4 -: 12 Май 2011, 18:23:30 pm »
И даже е накълвана от гладни птички. Обаче, странното е, че края на април е късно за зимната пънчушка/до края на февруари/, а е пък много рано за лятната/юли - септември/.???
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #5 -: 12 Май 2011, 21:51:12 pm »
Пънчушката има много разновидости. Например, боровата е целогодишна. Макар, като гледам листата наоколо, не е такава, но от разстояние 300 и кусур километри има ли гаранция?

cat

• Sr. Member
« Отговор #6 -: 12 Май 2011, 23:42:01 pm »
Точно тези гъби не ги познавам ,видях че са наядени това означава че не са отровни но все пак гъба дето не я познавам не я пипам . А иначе местенцето е страхотно и при всяка възможност ходим там .

jovany2777

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 10
« Отговор #7 -: 13 Май 2011, 11:09:22 am »
Това че е наядена не значи на 100% че е ядлива чувал съм че зайците например си похапвали мухоморка без проблем а може да беше и за катерици попитах каква е гъбата защото знам че най ранната гъба е Майската и затова ми стана интересно някой ако знае повече да сподели... :D

gogo124

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
« Отговор #8 -: 25 Юли 2011, 15:30:51 pm »
Страхотен излет Кат а може ли да ни споделиш /д каде е това да може и ние да се порадваме?

cat

• Sr. Member
« Отговор #9 -: 28 Юли 2011, 23:14:10 pm »
Гого разбира се че може, даже ти е наблизо до Кошарица
http://maps.google.bg/maps?hl=bg&ll=42.856085,27.662201&spn=0.110235,0.162048&t=h&z=12   
Това е района в който най често се разхождаме . бих ти препоръчал да отидеш до селата Плазовец което е изоставено и Морско село което доскоро нямаше електричество . Обиколи района около телевизионната кула ако можеш с преспиване тъкмо сам ще се убедиш кое трябва и кое не ти трябва в екипировката . И да не забравиш да снимаш и пишеш че админа тука наказва  :D за несподелени разходки  ;D