Автор Тема: Кога да очакваме агресия от домашните животни извън населените места?  (Прочетена 8088 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Идва пролет и пак ще плъпнем из планини, гори и поля. Ще срещнем стада от домашни животни като крави, овце, кози, коне, прасета и други, които обикновено са безобидни, но понякога много агресивни. Предлагам в тази тема да споделим познания и опит кога са агресивни домашните животни и кога можем да очакваме нападение от тях, както и как да реагираме адекватно.

Например съвсем скоро се заговорихме с CAT в ЧАТА на тази тема и той ми разказа, че козела, или пръча както му казваме, е много агресивен когато пази стадото кози. Тоолкова е агресивен и опасен, че и с вълци можел да се справи. Обаче настъпи ли нощта и козела не мърдал в тъмното. Затова с козите стада имало и кучета да пазят нощем. Денем козелът бил по-добър пазач на стадото и от кучетата.

Там където съм расал нямахме кози и ми беше много интересно да науча всичко това. Още повече, че досега разминавайки се с кози съм държал под око само кучетата без да подозирам колко по-агресивен и по-нападателен може да бъде козела.

Напоследък доста крави стада се навъдиха в планините. С повечето има и зли кучета, но аз винаги съм се оглеждал за бикове. Знам колко опасни могат да бъдат те. Пак от CAT научих нещо, което не знаех. Понеже съм виждал как бик напада човек и колко мощно и жестоко животно е тръгне ли да напада, видя ли бик отдалече заобикаям. И правилно правя според CAT, но ако бика е сам. Ако има крави около него няма страшно, понеже тогава не обръща внимание на друго.

Ето такива работи очаквам да споделите в тази тема.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

zoso

• Full Member
  • Публикации: 117
Ами основното правило и личен изстрадан опит с овчарски кучета е - по възможност заобикаляйте стадата отдалеч. Влезнеш ли в "периметъра" на стадото, което кучетата са си определили по някакви си тяхни кучешки формули, или не-дай боже вътре в стадото - лошо ти се пише. С овчар, без овчар... няма отърване. Това за биковете също е верно, особено като са разгонени. За първи път чувам за кочове-кечисти!
Иначе нали си знаете - у гората си носете и една тояжка до под мишницата. Хем ше се подпирате, хем за нещо друго може да ви свърши работа.

SkyRunner

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 18
Аз тук мисля че имам какво да кажа понеже никуга вече не трагвам без мечката в гората та даже не една.Но за едната всички още когато я видят и си казват край заминах си :o И в паниката се почват глупостите.Ще се опитам да ги изброя но държа да кажа че това са си лично мой наблюденя.
Започват да викат от далеч да си хванеш кучето с което му привличат вниманието и то от любопитство кучето се втурва на там.И страха се засилва и от него паниката и стигаме до по голямата глупост навеждането за камак пръчка или нещо подобно и се почват едни ръкомаханки едни чудесий с който всяко или почти всяко домашно куче си играе.Така това е за домашните социализирани кучета който не нападат.Домашни агресивни любимци повечето хора си ги държът вързани и на разходка.От пуснат агресивен домашен любимец не зная как да се измъкна но тогава кучето не е виновно а неговия стопанин 1во защото го е направил агресивен.
2ро защото го води пуснат.
От кучета пазачи на стада гледам да сам по далеч че са по много и не са никак малки.Мен лично са  ме гонили и ръфали кучета не веднъж но продължавам да си ги обичам.А има и още едни който забравих да спомена но май точно те са най опасни.Това са "вързаните" селски големи кучета кавичките са не случайни.Как ги връзват кво ги прават не знам аз ли сам кърък ама на два пъти ми се разминава много на косъм от много лоши последици.Последния пат беше някаква Българска овчарка дето прескочи поне 2метра и нещо ограда и се озова точно зад мен.В двора имаше общо 4 такива но само едно прескочи понеже е поне 60 кг когато падна май го заболя и докато ставаше се огледа за друго от тези и точно това ми даде онези 3 до 5 милимунди който ми бяха нужни да се хварля през глава в едно дере с къпини ;D   но беше зима и там плодове нямаше.

Когато гледам планините
и слушам да шумят реките,
в шума на Рила и Пирина
аз чувам моята Родина!

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
Един дребен тарикатлък за гонене на кучета .Когато чуете хлопките /звънците/на стадото
всяко стадо има такива, отрежете един клон с листата като си е колкото е по дълъг по добре . Когато ви усетят кучетата ще тръгнат с лай към вас спрете и ги изчакайте да се приближат тогава насочете рязко клона към тях и започнете да викате силно като същевременно тръскате и размахвате клона към кучетата почти винаги се отказват от нападението .

hr.zlatarev

• Full Member
  • Публикации: 114
А някой има ли опит с използването на "пиратки". Чувал съм, че са доста ефективни било превантивно да се гръмва по някоя и друга - това за прогонване на баба Меца било за пряк "обстрел" на овчарските кучета ?? И също така съм чувал, че най-страшен в гората е еленът в периода на разгонване - гони безмилостно всичко което мърда пред него ?? Мене лично най ме е страх от глутници подивели домашни кучета все едно дали в града или сред природата - струва ми се, че като са на глутница и както не се плашат много много от човека са всъщност най-лошата възможна среща. Като че ли най-добре е да не сме сами а на група и с по някоя и друга сопа в ръка.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Пиратките вършат работа за разгонване на кучета за мечките идея си няма. 

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
Срещу неспънатите кученца златното правило е не му обръщай гръб! Това  е най-лошото нещо, което можеш да направиш. Обръщайки му гръб /както правят всички кучета, когато са победени/ ти му даваш знак, че си по-слаб и искаш да избягаш. Тогава кучето дали е решило да те напада или да те налае от разстояние няма значение - ще те подгони! И тогава почва големия зор.
Иначе основните системи за защита са - навеждане за камък - кучетата знаят, че ще има бой, да му подвикнеш заплашително с една хубава пръчка - тогава пак си знаят! Иначе клякаш с раницата пред теб и кучетата изведнъж се стряскат - защо ли, не знам, не съм го и пробвал. Така са ми казвали старите планинари. И за мен кучетата пастири са може би най-опасното нещо в планината. Бик в стадо наистина не напада. Баба и дядо гледаха коч едно време. Не е най-любвеобилното животно на земята, но пък и не ми се е сторило най-кръвожадното. Виж един див козел, като от рекламата на Блек рам замалко не ме преби под Параджика. Казвам ви - това е опасно животно! Спи в храстите, можеш да минеш на 1 метър до него, да го надушиш, но не и видиш /нещо като дивите прасета/ Наплаши ли се атакува без предупреждение, доста стремглаво. Терена не му пречи. Изстреля се покрай мен, а дори и не разбрах от къде изскочи. Мина на 20см от мен /добре че отстъпих/ и толкова бързо се изгуби в храсталака, че приятелите, които бяха на 5-6м пред мен чуха само тропота от копита зад тях. Та трябваше да им обяснявам какво точно съм видял. Така де, това е най-страшното нещо, което ми се е случвало! Голямо, кафяво и космато нещо с чифт рога хвърчи по един скали към мен!
Друго животно всеизвестно са глиганите. Виждал съм отдалече, но досега не ме е нападало слава богу. Друг куриоз е една историйка като от стар планинар. Ходим си ние една малка групичка в гората около Юндола и един дядо овчар вика, пазете се от мечката. Понеже ние всички мечка бяхме виждали само в зоопарка подминахме предупреждението  и само един километър надолу като във виц - 4 стъпки колкото чиния и по-средата един голям хубав мечи екскремент. Ако имаше и едно малко звънче в него щеше да бъде смешно.  ;D

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
От мене да знаете най опасното животно по наште ширини не е мечката а бивола

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
От мене да знаете най опасното животно по наште ширини не е мечката а бивола
Можеш ли да разкажеш повече за биволите? Също ще е интересно някой да напише за конете, когато са стадо. От доста години ги има особено по билото на Стара Планина. Не съм имал проблем и според мен идват групово към нас понеже са се научили, че туристите им дават лакомства. Обаче скоро прочетох за ужасени младежи, преследвани от "човекоядни коне". Естествено посмях се, защото малко преди това видях снимка на крави, които една мома беше нарекла "стадо бикове" от които едвам са се отървали. То затова и отворих темата.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
Домашните животни по принцип са безопасни. Казвам по принцип, защото не може да се каже, че винаги са безопасни и няма изключения. Но това са повече изключения потвърждаващи правилото. Стадо крави са безопасни. Вярно, винаги може да има между тях някоя "бодлива" крава, ама тя си е проблем повече на собственика си и на пастиря. Вероятността да остави стадото и да хукне да гони турист е почти нулева. Наистина знам за случай, при който крава изхвърля пътник от задната седалка на мотор, но инцидентът става на тесен и стръмен черен път, от едната страна, на който има скат, а от другата дере. Засекли се и кравата се уплашила. Виж, яко има бик с тях има възможност да подгони някой, за да си пази стадото. За всеки случай, не трява да се будаме между животните, а да ги заобиколим.
Овцете са безобидни. Беля може да направи овенът. А овните може да са голяма гад понякога. Знам за човек, убит от разбеснял се овен, докато е пасял стадото. Но пък овните ги пускат с "кюмето" през август-септември, за да може да ги оплодят през това времи и да има приплоди през зимата. През другите месеци почти няма вероятност из овцете да има овен.
От кози не разбирам много, но и при тях е общо взето като при овцете. С тази разлика, че козата може да прояви агресия, за разлика от овцата, която е страшно тъпо и плашливо животно.
При стадата пробмем може да направят кучетата. За тях колегите по-горе са писали.
Стада с коне не съм виждал, само "пайваньосани" или спънати, но поединично. Евентуално кобила с конче. Желателно е да се заобикалят. Когато са на стадо се съмнявам, че ще хукнат да гонят някой.
Домашните животни нападат, когато са уплашени. Затова не трябва да се правят резки движения в тяхна близост и да им се говори спокойно.

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
Бе кръвожадните коне са странно явление. Едно стадо домашни коне, но пасящи свободно ми създава доста проблеми на яз. Батак. Всъщност това е понеже имат малки кончета. Иначе си пазят разстоянието  и обикновено отстъпват дори когато някой заблудена туристка тръгне да ги гали или да се снима. Иначе животното си е животно, те и кокошките са нападателни понякога ;)

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
Конете мисля че са по-опасни ако си застанал отзадната им страна.Ето ви едно клипче на което се вижда силата на задните им крака http://vbox7.com/play:ffdc3fd2
don't waist your time for searching all those waisted years

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
Цитат
Иначе си пазят разстоянието  и обикновено отстъпват дори когато някой заблудена туристка тръгне да ги гали или да се снима. Иначе животното си е животно, те и кокошките са нападателни понякога ;)

не заблудена, а настървена.... и да ги гали по кое точно ;D по туристическите форуми имаше цели поеми за настървените, хищни коне от туриски жаждащи внимание в планината написани. жена ми умрЕ от смях

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
Конете мисля че са по-опасни ако си застанал отзадната им страна.Ето ви едно клипче на което се вижда силата на задните им крака http://vbox7.com/play:ffdc3fd2

И това беше по-скоро закачка от страна на коня. Нещо като шамар, а не истинско кроше. Конят е страшнж силно животно. Предните му крайници са също толкова силни. Освен това и хапе. Имам преживяване с побеснял жребец, който едновременно хвърляше къчове, хапе и удря с предните крака. Ама това са повече изключения, отколкото правило. И все пак не е желателно непознат човек да се доближава прекалено близо до коня. Туристките ще минат и без да го погалят

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
И за да не си мислите, че само коня, магарето и мулетото раздават къчове виж ето ТОВА

И да не си мислите, че ритници раздават само на хората цък ТУКА