Името на Mors Kochanski на български език се изписва Морс КОХАНСКИ, а не Кочански!
Цепенето на дърва с нож(батонинг) меко казано си е жива изгъзица освен, ако не е принудително мероприятие. Например, сапът на брадвето се е счупил и няма време да се прави друг сап, става тъмно, студено, дървата са мокри и трябва спешно да се разцепи някое и друго мокро отвън дръвце, за да се стигне до вътрешната суха дървесина за запалването на огън.Но това вече е оцеляване.А всъщност батонингът много се лансира от телевизионните бушкрафтъри, просто защото трябва да се купуват скъпи маркови ножове. Това е огромна индустрия за бая пари. Предназначението на ножа е да реже и дялка. И ако се ползва по предназначение, може никога да не се счупи. Обаче това е кофти за ножевата индустрия и ето тук вече батонингът си идва на мястото. Цепиш с нож, чупиш го, купуваш друг, по-здрав(и по-скъп), пак го чупиш, пак купуваш и т.н. Няма неразрушими неща, някои си чупят и оная работа при "неправилно" боравене...Така си мисля аз за прословутия батонинг. С ръка на сърце си признавам, че и аз съм правил това и доста поразии съм нанесъл на иначе здрави и читави ножове, за което им се извинявам(на ножовете).
В тая тема говорим за ножове, а не за брадви.Освен батонинг има още - сеченинг, дяланинг, талашинг(правене на стружки, демек талаш), суджукинг, саламинг, салатинг, шашлыкинг и прочие, кой както му харесва, списъкът с "-инг" накрая е доста дълъг...
Морите май всички са с необработена тъпа страна на острието......