Автор Тема: Моите остриета  (Прочетена 92155 пъти)

Binay

• Newbie
  • *
  • Публикации: 3
Re: Моите остриета
« Отговор #210 -: 23 Февруари 2013, 23:56:54 pm »

С по-големия нож дървета цепих...мога да кажа че ножа е перфектен за бушкрафт...ножа не е за 15 лева..зел съм го за 43 ;))

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #211 -: 24 Февруари 2013, 08:46:47 am »
Цепенето на дърва с нож(батонинг) меко казано си е жива изгъзица освен, ако не е принудително мероприятие.
Например, сапът на брадвето се е счупил и няма време да се прави друг сап, става тъмно, студено, дървата са мокри и трябва спешно да се разцепи някое и друго мокро отвън дръвце, за да се стигне до вътрешната суха дървесина за запалването на огън.

Но това вече е оцеляване.

А всъщност батонингът много се лансира от телевизионните бушкрафтъри, просто защото трябва да се купуват скъпи маркови ножове. Това е огромна индустрия за бая пари.

Предназначението на ножа е да реже и дялка.  И ако се ползва по предназначение, може никога да не се счупи. Обаче това е кофти за ножевата индустрия и ето тук вече батонингът си идва на мястото. Цепиш с нож, чупиш го, купуваш друг, по-здрав(и по-скъп), пак го чупиш, пак купуваш и т.н.
Няма неразрушими неща, някои си чупят и оная работа при "неправилно" боравене...

Така си мисля аз за прословутия батонинг.
С ръка на сърце си признавам, че и аз съм правил това и доста поразии съм нанесъл на иначе здрави и читави ножове, за което им се извинявам(на ножовете).  :D
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

savate

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
« Отговор #212 -: 01 Март 2013, 06:33:19 am »
http://savate.snimka.bg/hobby/enzo-traper-d2.727588
http://savate.snimka.bg/hobby/enzo-tajga.727583
http://savate.snimka.bg/hobby/enzo-badger-d2.727587
http://savate.snimka.bg/hobby/puronvarsi-leuko-150.733493
Привет! Това са моите любими остриенца , една малка колекция на Енцо ,последния "копач" е Пуронварси 150 леуко .

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #213 -: 01 Март 2013, 17:32:41 pm »
Ко, напълно съм съгласен с теб. Въпреки че навремето /в казармата/ бях станал експерт в батонинга :D, само дето не знаех че такова му е научното наименование. С нож-щик на АК /особено ако не ми се води/ без проблем съм транжирал стара жп траверса, кво да се прави глад и студ в комбинация са страшна сила. От тогава не съм изпадал в такава крайна ситуация. Тая зима обаче за пръв път ми се случи да счупя нож, не се хваля ами споделям горчив опит. Тиква около 15 кила /мое производство 8)/, дебелина около 8 см, забивам й един хубав габровски домакински нож до дръжката, не мърда ни нагоре, ни надолу и както си мисля че трябва да я накяскам с брадвето, натискам ножа малко настрани и в ръката ми остана само дръжката. Вероятно и темепературната разлика около 15 град. да е помогнала, но бях кисел два дена след това и съм се заканил повече нож да не чупя. Макар че не се знае, може да ми дойде музата да правя разни клипчета 8)

ko54

• Hero Member
« Отговор #214 -: 01 Март 2013, 21:21:00 pm »
За тиквата - 15 кила - направо ти завиждам, колега Йорданов, и то истински!!!

Просто някои, които не са се "борили" с голяма тиква не знаят, че тиквата наистина си е голямо изпитание за всеки, ама за всеки нож. 

И ножът хем трябва да е тънък, хем як. В смисъл, че не трябва да се гъни на завоите като "Икарус", имам в предвид хармониката на Икаруса.

За мен нож, с който до някаква степен не е удобно да обелиш 3 картофа, не си е нож, па макар да си е скинер отвсякъде, и да одира без заточване як глиган(мъжки).

Кво нещо е рекламата, а?! 

sika

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 82
« Отговор #215 -: 02 Март 2013, 15:54:37 pm »
Цепенето на дърва с нож(батонинг) меко казано си е жива изгъзица освен, ако не е принудително мероприятие.
Например, сапът на брадвето се е счупил и няма време да се прави друг сап, става тъмно, студено, дървата са мокри и трябва спешно да се разцепи някое и друго мокро отвън дръвце, за да се стигне до вътрешната суха дървесина за запалването на огън.

Но това вече е оцеляване.

А всъщност батонингът много се лансира от телевизионните бушкрафтъри, просто защото трябва да се купуват скъпи маркови ножове. Това е огромна индустрия за бая пари.

Предназначението на ножа е да реже и дялка.  И ако се ползва по предназначение, може никога да не се счупи. Обаче това е кофти за ножевата индустрия и ето тук вече батонингът си идва на мястото. Цепиш с нож, чупиш го, купуваш друг, по-здрав(и по-скъп), пак го чупиш, пак купуваш и т.н.
Няма неразрушими неща, някои си чупят и оная работа при "неправилно" боравене...

Така си мисля аз за прословутия батонинг.
С ръка на сърце си признавам, че и аз съм правил това и доста поразии съм нанесъл на иначе здрави и читави ножове, за което им се извинявам(на ножовете).  :D
Батонинг е дялкане/секане ,а цепене е сплит/сплитинг

ko54

• Hero Member
« Отговор #216 -: 03 Март 2013, 09:51:06 am »
В тая тема говорим за ножове, а не за брадви.

Освен батонинг има още - сеченинг, дяланинг, талашинг(правене на стружки, демек талаш), суджукинг, саламинг, салатинг, шашлыкинг и прочие, кой както му харесва, списъкът с "-инг" накрая е доста дълъг... 

sika

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 82
« Отговор #217 -: 03 Март 2013, 16:32:39 pm »
В тая тема говорим за ножове, а не за брадви.

Освен батонинг има още - сеченинг, дяланинг, талашинг(правене на стружки, демек талаш), суджукинг, саламинг, салатинг, шашлыкинг и прочие, кой както му харесва, списъкът с "-инг" накрая е доста дълъг... 

Интересно е как от "ИНГ"илизкият навлизат в БГ думи ,които си имат бългаски еквивалент.Понякога се дразня на тва...ъъъъъъъ ,майче винаги се дразня на тва. А като хвана сам себе си ,че употребявам такива думи се самосезирам и сам си бия два силини шамара в знак на патриотизъм  :)Честит 3-ти март скъпи съотечественици!

ko54

• Hero Member
« Отговор #218 -: 03 Март 2013, 18:21:23 pm »
Не се коси, колега, постът ми беше майтапчийски.  :D

Тъй или иначе обаче, думата бушкрафт и батонинг си навлязоха трайно в употреба, щем или не щем.
И не ние с теб сме виновни за това положение.

Наздраве за светлия праздник!!! 

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #219 -: 17 Април 2013, 17:18:41 pm »
Аз пък в понеделник се разходих до Каммартон с идеята да разгледам Bahco 2444, на промоция за 12 лв с ДДС. На шега, на майтап се втренчих и в една Мorakniv topQ Allround-16.20 лв с ДДС. Разгледах и зеления Hultraforce-18 лв, но нещо не можа да ме грабне. Страшно здрав изглежда, с дебело острие, а аз търсех нещо по финно и неръждаемо. И докато се чудех кой от двата да купя, ги купих и двата. Няма да живеем 100 години, я.
За момента съм с отлични впечатления от ергономията, функционалността и заточването. На тежко натоварване все още не съм ги подлагал, но стават и за клечка, и за дърво, и за колбас и за салатка. С почти еднаква форма и размери са, само острието на мората е 2.5 мм, bahco-то е 2.0 мм дебело и тъпата част на острието е необработена.

Та още им се радвам в къщи!
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #220 -: 17 Април 2013, 18:34:29 pm »
Честито Емиле,
Много мезета да нарежеш с новите ножове. :)
Аз ползвам оранжевия и съм доволен. Като е мокра дръжката също е удобен.
Не се взимай толкова на сериозно.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #221 -: 17 Април 2013, 18:46:18 pm »
Морите май всички са с необработена тъпа страна на острието. Всъщност и Hultafors са така. На моя зелен вагабонт му пилих аз необработената част. Не е трудно и стана много добре. Ако необработеното те дразни де. Бакото всъщност и то е произведено в заводите на Мора. Със сигурност ще останеш доволен и от двата. Само им пази дръжките от горещо, че това дето прилича на гума много лесно се топи. Честито и да ти служат дълго, а ти със здраве да си ги ползваш!
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

universum

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
« Отговор #222 -: 17 Април 2013, 22:07:50 pm »
И аз си пилих горния ръб на някой мори и хултафорси.

Гровкнивът съм го признал за ремонти. Колко балатум наряза, колко бетон остъргах като изравнявах пода за ламината само той си знае. Подложките за ламината също с него на място се режеха, където имаше за кроене.

После доста търкане падна, докато му възстановя ръба по извитата част на острието. Беше станал тъп, "сведен" на около 1 мм в този участък.
Като ми потрябва, казвам на жена ми:
- Я ми подай ножа за бетон!

Не бих ползвал коя да е от Морите ми по този начин. По фини са и не върви да застържеш по цимента с такъв симпатичен нож. За рязане на храна и дялкане обаче са по-удобни според мен.
И ми е по-приятно да ги ползвам, включително Бако-то. Леко, изящно ножче с удобна гумирана дръжка.

universum

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
« Отговор #223 -: 17 Април 2013, 23:55:44 pm »
Току що завърших рендосването на една чамова дъска с дебелина 3 см и ширина 6. Трябваше да станат точни размери, понеже имаше 3-4 мм отклонение от зададените. Нямам ренде разбира се.
За сметка на това ножчета се намират.

Ще похваля и Мора класик ориджинал. С ламинираното острие. Много добра за работа по дърво.

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #224 -: 18 Април 2013, 10:01:17 am »
Морите май всички са с необработена тъпа страна на острието......
Благодаря на всички за ведрите пожелания!
Всъщност необработена е само тъпата страна Bahco-то. Мората е със сатенен финиш. Ако цъкнете на някоя снимка да идете в snimka.bg ще видите повече снимки, че и на остретата. Умишлено не ги постнах тук, за да не досаждам излишно. Необработената страна не ме дразни. Чудех се обаче дали поддръжката няма да е по-сложна откъм задържане на повече бактерии и мърсотия. Май ще я пилна с диамантената пиличка.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!