Името на Mors Kochanski на български език се изписва Морс КОХАНСКИ, а не Кочански!
Дойде време и аз да покажа едно ножче.При последното ми ходене в София посетих ножарското магазинче knivesworld.net. Бях решил да си взема бюджетно остриена фирмата Lauri но на живо нещата се промениха. Всички налични остриета под 30 лв бяха с малки "дефекти".Накрая си взех Polar 95 с по-добър финиш от лауритата - типично сканди острие от ръждаема стомана на цена от 22 лв Получи се това - дръжка 11.5 см от месинг, слива, кожа и крушаТова е първата ми низана дръжка, сега остава да избера и модел на кията.
Като стана дума за стомана пробвах да режа опашката с ножовка ... няма начин.Режа и гледам как падат стружки, а то били зъбите на ножовката, на ножа имаше само лека дируга.
...последните ми придобивки: ...Това китайче още не съм пробвал в бойни условия, но има заточване на зъбите като зъби на акула.
Цитат на: Hobo в 07 Юни 2011, 13:33:24 pm...последните ми придобивки: ...Това китайче още не съм пробвал в бойни условия, но има заточване на зъбите като зъби на акула. Пробвах го и не съм доволен. Зъбите са заточени добре и на пръв поглед има хубав ряз. Колко ще го държи не знам, рязах с него няколко пъти, но едва ли ще го ползвам повече. Проблеме е, че острието се променя по дебелина в протежение на дължината си. Отпред е по-тънко, а откъм дръжката се удебелява. Тази геометрия яко се заклинва и самото рязане е проблематично и силно затруднено. Постоянно се заклинва и трябва да се вади от сряза. Освен това острието е така направено, че дори лек напън би довел до счупване точно до дръжката. Там е изрязано все едно това е направено умишлено и е предвидено да се счупи лесно.
То не са точно дефекти, но от три лаури остриета всяко си имаше кусур.Скоса е несиметричен я на носа я на друго място. Бе това ми допадна повече, а и до колкото разбрах стоманата е същата.Като стана дума за стомана пробвах да режа опашката с ножовка ... няма начин.Режа и гледам как падат стружки, а то били зъбите на ножовката, на ножа имаше само лека дируга.
Росско ,ти изтрепа рибата с тва изказване ,ква е тази закалена опашка,ква е тази скапана ножовка?
Честито! Дълго и вярно да ви служат. Да си ги ползвате със здраве!