Автор Тема: Моите остриета  (Прочетена 92176 пъти)

EXeCuTiOnER

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 84
Re:Моите остриета
« Отговор #105 -: 27 Юли 2011, 23:52:02 pm »
Ето част от моите остриета:

Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #106 -: 28 Юли 2011, 07:49:20 am »
Чудна брадвичка - копаеш, дялкаш и даже колчета може да се забиват със средната част на брадвичката! Сапът е правилен - прав, за да се ползва еднакно удобно и острието и кирката. Универсална работа, а и лека - за дълго носене. И триончето е добро - май, че е Bahco за сухо дърво. Добър избор. А при наличие на брадвичка и качествено трионче - един Victorinox Forester или Nomad заменя успешно всички останали дълги сървайвъл-чекии/без сгъвайката най-долу/.
Мое мнение, разбира се.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

EXeCuTiOnER

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 84
« Отговор #107 -: 28 Юли 2011, 18:26:41 pm »
Дръжката на брадвата беше дървена. То като цяло брадвата я е правил баща ми - и метала и сапа. Сапът беше много хубав, но един хубав ден го строших. Понеже дървото се разсъхваше и острието падаше преди това, реших, че ще стане по-здраво, ако го заменя с метална тръба. Стана, сега братвата няма мърдане, но се получи един гаф - дръжката вече далеч не е по-лека от режещата част. Отначало ме беше яд, че съм съсипал братвичката, но после открих, че при определени движения в ръката, тежката дръжка дори подпомаха сеченето и общо взето след като свикнах, дори ми е много удобна. както писах в друга тема, преди мъкнех много ножове - луд умора няма. Сега с вмен вземам само последните два. Имам и още около 5 ножа, които не съм снимал, но една част от тях съм оставил на вилата и нямаше как да ги добавя - може би по нататък. Измежду тях имам един, който е много добър за начукване на пържоли.
Триончето е Bacho Laplander. Беше ми препоръчано от Wolfheart. Реже като за световвно. Наскоро отрязах с него дърво с диаметър 15 см за по-малко от 5 минути. Откакто го взех ползвам брадвата все по-рядко, най-вече за забиване на колчета.
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

zlatolin

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
« Отговор #108 -: 30 Юли 2011, 14:22:12 pm »
Ето и мои остриета,поне повечето, колеги :

ko54

• Hero Member
« Отговор #109 -: 30 Юли 2011, 15:11:57 pm »
Браво, впечатляваща колекция от ножове - за всички случаи!
И японската брадвичка е чудна - а какви са ти личните впечатления от практическа работа с нея - и как се държи сканди заточката? Сканди правят на брадвите май само японците и скандинавците, и то на дърводелските брадвички(carpenter's axe) на Wetterlings, Hultafors, Hults Bruk и Gransfors Bruks.

zlatolin

• Jr. Member
  • **
« Отговор #110 -: 30 Юли 2011, 15:16:13 pm »
Най-добрия нож е този дето е в теб, когато ти потрябва нож, но и много е кофти , като се наложи да нарежеш мезе, да се чудиш с кой от всичките да опиташ, абе болни мозъци сме ама какво да се прави  :D
Брадвето ми, 530 гр., е сравнително отскоро и не съм го ползвал, ама мяза на злобно  ;D >:(

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #111 -: 01 Август 2011, 14:09:55 pm »
Още е девствена

Видях че циганската ми брадвичка е спукана и реших да си взема Bahco  или Хускварна.В магазина ми казаха че са от една стомана(колко е вярно незнам)
don't waist your time for searching all those waisted years

ko54

• Hero Member
« Отговор #112 -: 01 Август 2011, 15:56:33 pm »
 Честито! И аз така съм чувал. А шведската стомана има много малко фосфор и сяра(< 0,03% - просто желязната руда им е такава - късметлии! И руснаците са имали голямо такова находище някъде зад Урал, обаче са го изчерпали по време на ІІ-та Св. война - за танкове). И затова такава стомана е много гъвкава/пластична и шведите си позволяват лукса да ги закаляват на 57-58 по Рокуел, без риск да се отчупват парченца при голям студ > - 15 градуса. Сапчето е от бял ясен, много здраво, но при разклинването май не слагат/забиват/ отгоре на сапа и клина желязна конусна тръбичка(или пластина с 3 шипа), както при немските и другите реномирани шведски марки брадви. Но тези тръбички и пластинки с 3 шипа ги има в Практикер при брадвите, струват по 1-2 лева. Такава дву/три-конусна тръбичка забиеш ли правилно отгоре в сапа през клина - няма да има мърдане години. Но май при Bahco и клинът не е дървен - най-вероятно е пластмасов, но пак става - обаче с пластинка с 3 шипа, забита под ъгъл, както при Gransfors Bruks. 

Racho

• Full Member
  • Публикации: 122
« Отговор #113 -: 01 Август 2011, 16:17:22 pm »
 ....май при Bahco и клинът не е дървен - най-вероятно е пластмасов, но пак става - обаче с пластинка с 3 шипа.

Стоманен е ;)

ko54

• Hero Member
« Отговор #114 -: 01 Август 2011, 16:26:51 pm »
Виждал съм Bahco и с пластмасов клин и без тази "пишка" отгоре за закачване, та затова попитах. Ако е железен - добре, ако е пластмасов - пак добре, но не толкова.

zlatolin

• Jr. Member
  • **
« Отговор #115 -: 01 Август 2011, 22:13:39 pm »

Ето как е при японската - дървен и метален клин, да е сигурно ;)

ko54

• Hero Member
« Отговор #116 -: 01 Август 2011, 22:36:37 pm »
Това е класиката - дървен клин + желязна пластина с шипове(сигурно и тази има). Така прави Gransfors Bruks, а Wetterlings, Husqvarna и Hults Bruk - те пък слагат конусни кръгли тръбички с особено сечение(двойно пресечен конус). Кое е по-добре - не знам, но в Практикер ги има и двата вида.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #117 -: 23 Август 2011, 07:11:39 am »
Mora Luna 511 с отрязан гард.

Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #118 -: 23 Август 2011, 07:15:08 am »
Ко имаше и някой нож на снимкта щеше да е добре .

torah

• Гост
« Отговор #119 -: 29 Август 2011, 12:01:03 pm »
Малка част от фиксовете ми. Това са най-големите ми остриета. ;)