Автор Тема: Моите остриета  (Прочетена 92203 пъти)

GOART

• Full Member
  • Публикации: 126
Re:Моите остриета
« Отговор #90 -: 22 Юни 2011, 20:44:15 pm »
 :D И ето един хибрид между 2 кашалота.
Моето творение: продукт на скуката и мързела.....дръжка от Хюлтафорш и острие Пер Бьоркман, стомана 13C26, дебелина 4мм.
Нагрях и извадих оригиналното острие на Хюлтата, разпробих по-голям отвор, малко епосидна смола.....и това е резултата.
Страхотно удобен нож се получи.....поне за моите изисквания. ;D
http://artreactor.snimka.bg/hobby/swedish-blades.586064.23982202

Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #91 -: 22 Юни 2011, 21:08:22 pm »
Колега случайно да имаш желание да се разделиш с острието на Хултата  ::)

GOART

• Full Member
« Отговор #92 -: 22 Юни 2011, 21:16:34 pm »
Бях замислил да си поиграя с него, като се прибера.... ако ми остане време.
Ако ли не, ще се чуем. :)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #93 -: 22 Юни 2011, 22:11:20 pm »
Extremophile, много добре се е получило. Браво! Поздравления както за изработката така и за идеята!
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #94 -: 22 Юни 2011, 23:05:41 pm »
2 extremophile. Много интересна идея - да напъхаш шведска неръждавейка 13с26 в пластмасова дръжка, в която е имало японска ръждавейка СК-5! А допълнителното нагряване на пластмасовата дръжка няма ли да я направи по-крехка при силово натоварване? А не беше ли по-удачно просто да се вземе синия Хултафорс с острие от AUS-8, пак неръждавейка, но с гарантирано 58-59 по Рокуел. Докато, каквото и да приказват ножеманите, на 13с26 ТО е много специфична и при такава твърдост евентуално ще бъде крехка, затова я закаляват под/мах 58 по Рокуел. Мое мнение. Аз минах на ламинати на Фрост с 61 по Рокуел (ръждавейки), с вътрешен слой от стомана О1, очаквах да са крехки при високия скос и тясното острие, но режещият ръб(заточване сканди на нула) се държи учудващо прилично, направо съм шашнат. Чувал съм, че по-добри от О1 са стоманите А2 и 3V(CPM 3V), но и са доста по-скъпи, особено 3V.

P.S. А би ли споделил технологията - как точно си измъкнал острието на Хултафорса?  За да опитам да вмъкна острие ламинат на Фрост, като махна дървената дръжка(не носи на влага), в пластмасова дръжка на Хултафорс. Имам и ламинат на Фрост с черна пластмасовата дръжка, много по-добре си е, няма никакви процепи, а и е учудващо удобна, както дръжките на Хултафорсите. Предварително благодаря!
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

GOART

• Full Member
« Отговор #95 -: 23 Юни 2011, 07:31:14 am »
Аз, от метали разбирам, колкото индианец от пишещи машини, но майстора ножар гарантира,че 13с26 е 58-59 HRC.
Пластмасата не се нагрява въобще и предполагам, че няма да е по-крехка, но това само времето ще покаже.
Избрах тази дръжка, защото ми приляга ергономически на ръката, а за мен това е най-важното за един нож.

ko54

• Hero Member
« Отговор #96 -: 23 Юни 2011, 07:55:41 am »
Горе писа, че си я нагрял, сега пишеш, че не си - сигурно още не съм се събудил или оглупявам, но така и не ми стана ясно как си го измъкнал това острие от дръжката. Явно е авторска тайна?!

GOART

• Full Member
« Отговор #97 -: 23 Юни 2011, 08:04:32 am »
 :D ......Нагрях и извадих оригиналното острие на Хюлтата.....не дръжката.

ko54

• Hero Member
« Отговор #98 -: 23 Юни 2011, 08:39:08 am »
Да-а-а, благодаря, трябва по-внимателно да чета. Отивам да си купя гинко-билоба. А иначе съм на твоето мнение, дръжките на Хултафорсите и на мен са ми архи удобни и носят на удар с чук. Дървените дръжки са красиви и топли, особено от дърво с хубави шарки, ама аз гоня функционалност, за мен ножът трябва да е преди всичко здрав работен инструмент(да реже добре, да понася силови натоварвания и да се точи лесно) и в това отношение Хултафорс са свършили добра работа. А дървените дръжки с каквото и да ги мажеш, винаги остават микроскопични процепи и отпред и отзад(за Фроста-ламинат говоря), през които може да навлезе влага. Затова така досадно те разпитвам, защото твоята идея си заслужава внимание, а и за пръв път чувам някой да прави подобно нещо. Обаче за модифицирането трябва да си взема още един оранжев Хултафорс, щото и той си ми харесва както си е в момента.

А това е новият ми EDC-шийник, като карам велосипед в парка и всичко по джобовете ми пречи.        
Фрост-ламинат-карапет 78 мм в кания на оранжев(син) Хултафорс. Малък, лек и незабележим.

ko54

• Hero Member
« Отговор #99 -: 23 Юни 2011, 21:16:29 pm »
... но майстора ножар гарантира,че 13с26 е 58-59 HRC....

А относно твърдостта на СК-5 и 13с26 - що не пробваш по най-простия(фасулския) метод - с гърбовете на ножовете - ако единият прави стружка по гърба на другия, значи е по-твърд, ако няма стружка - са приблизително с еднаква твърдост. А иначе на майстори не вярвам, ама абсолютно, на сайтове пък - хептен, всички лъжат като дърти цигани.

GOART

• Full Member
« Отговор #100 -: 23 Юни 2011, 22:13:41 pm »
 :) Ок, ще ги пробвам,както казваш.
А това е сайта на човека от когото купих остриетата:
http://shop.textalk.se/se/shop.php?id=6561

ko54

• Hero Member
« Отговор #101 -: 23 Юни 2011, 22:56:59 pm »
Видях! Това от неръждаем шведски дамаск(макар и промишлен Damasteel) направо ме хвърли в тъча, нямам думи, цената от 780 шведски крони е по-малко от 170 лева, ако правилно смятам. Загубих си съня, не си прав да показваш такива съблазни. И острието е 82 мм, екстра за карапет, ако е вярно, разбира се. Тоя Пер Бьоркман поне пише, че размерите могат да се различават от указаните в сайта. Аферим. А ако се сложи и дръжка от тумор на истинска карелска бреза с хубава шарка - но как ще се реже после с такава красота, не, не е за мен такава хубост. Ще си налея чаша вино от мъка...

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #102 -: 06 Юли 2011, 17:12:38 pm »
Родно производство

А някой може ли да ми каже откъде да си купя нова като тази :

има ли ги някъде?
don't waist your time for searching all those waisted years

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #103 -: 07 Юли 2011, 01:21:40 am »
Ето тук ги има http://www.nojarov.com/bg/pocket.html  но есента колегата Юниор провери и се оказа че нямат налични .

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #104 -: 13 Юли 2011, 19:41:52 pm »
Снимки на Архимандрит Сава
Черньо

Гиздьо

Подлият китаец
don't waist your time for searching all those waisted years