Автор Тема: Почистване на палатка от борова смола  (Прочетена 3019 пъти)

koseto31

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 7
Здравейте,
Купих си чисто нова палатка и реших да я изпробвам в двора. Без да се замисля я разпънах под бора днес реших да я прибера и се оказа че цялата е на капки от смолата на бора  :o, моля помогнете със съвети с какво мога да я изчистя. Поздрави

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
Re: Почистване на палатка от борова смола
« Отговор #1 -: 10 Април 2014, 20:16:20 pm »
koseto31, трябват експерименти. Естествено на ограничени участъци. Предлагам ти първо с гореща вода и памук или парцалче, ако не стане - газ за осветление, ако не стане - с бензин.
Предполагам, че калъфът на палатката е от същата материя. Ако е така по-добре експериментирай с него. Дали няма да стане и както се маха парафин/восък капнал върху дрехи - вестник над и под плата и отгоре с ютия (внимава се с температурата.).
Това са само идеи, не ми се е налагало да отстранявам смола.
Успех!

П.С. Да добавя и терпентин и спирт за горене.
Не се взимай толкова на сериозно.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #2 -: 10 Април 2014, 21:17:38 pm »
Погледни тази статия. Провери и указанията за почистване на материята от която е изработена палатката да не стане някой гаф.
ПП сподели дали има ефект, най-добре придружено с някоя и друга снимка. Поздрави

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #3 -: 11 Април 2014, 12:03:10 pm »
Аз към всичко казано бих добавил да пробваш първо с АМБ или МРТ. Двата препарата са мазни и разтварят по-слабо полимери, от какъвто плат най-вероятно е палтката. Но ще остане и мазно петно за изпиране с обикновен перилен препарат. Ако не стане, последователно с бензин, коресилин, керосин (светилна газ), които са доста по-силни от АМБ. Трите са също силни обезмаслители и са летливи, та май няма да се налага да я переш. Терпентина не знам къде се подрежда в класацията.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #4 -: 11 Април 2014, 13:44:47 pm »
koseto31, сещам се и за нехимичен начин.
Ако имаш възможност да вкараш палатката в хладилна камера или фризер да постои час /два и после само да я изтърсиш енергично.  Смолата би трябвало да е станала крехка и чуплива от ниската температура и има шанс да се отдели от плата.
Не се взимай толкова на сериозно.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #5 -: 11 Април 2014, 15:13:15 pm »
95% спирт от аптеката чисти идеално смолата без да поврежда плата.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

koseto31

• Jr. Member
  • **
« Отговор #6 -: 12 Април 2014, 10:02:45 am »
Здравейте отново,
Благодаря за отговорите. Онзи ден прочетох в друг форум за третиране със спирт и понеже имах медицински в къщи започнах с него. Голямо търкане падна останах без колена, вчера бях на работа и едвам ходих имах мускулна треска и на д....о. Но определено се изчиства с повече търкане. Днес след като си изпия кафето ще я довърша и ще Ви кажа какъв е резултата. Надявам се да не съм я повредил със спирта. А да се похваля и с палатката пращам няколко снимки направени веднага след доставката съжалявам за качеството правени са с GSM.

LOUIS

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 37
  • Варна
« Отговор #7 -: 13 Април 2014, 16:06:43 pm »
95% спирт от аптеката чисти идеално смолата без да поврежда плата.

Спирта е идеалния разтворител за боровата смола. Такава използвам като естествен флюс за за запояване.
Sic transit gloria mundi

koseto31

• Jr. Member
  • **
« Отговор #8 -: 14 Април 2014, 11:04:21 am »
Палатката е почистена и тествана не пропуска вода. :D Трябва да призная че останаха точици по слоя но вече не лепне, най-трудно се почистват тъмните ивици за колчетата те са от по различна материя. Но с търкане и много мъркане се изчисти. Благодаря на всички за отговорите. Пожелавам Ви весели празници!!! Поздрави Коцето