Автор Тема: 72-ва часовата ми раница за оцеляване  (Прочетена 16245 пъти)

Kris De Monte

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 67
Re: 72-ва часовата ми раница за оцеляване
« Отговор #60 -: 13 Февруари 2014, 16:57:11 pm »
Това е моята малка раница и част от другата ми екипировка в черно,общо взето пистолета го взимам мноого рядко,мултитула стои в раницата,телефона си е винаги с мен за снимки,ботушите са нови доста удобни и топли (български са). Брадвата я взимам от време на време,сгъваемия нож си е с мен винаги,освен когато планирам да излизам сред природата и взимам другия.В раничка си нося статив за телефона,кибрит,компас корда и кукички за риба дървени.Гривната от паракорд не се вижда на снимката много добре, но нея съм я представил в отделна тема :). Забравил съм да сложа и един термос,който също стои в раницата.

"Ако искаш живот като на филм,спри да живееш като по учебник ! К.П"

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #61 -: 02 Юни 2014, 23:29:03 pm »
Колеги може и да се повторя но огнестрелното оръжие трябва да е в каса, така че не разчитайте на него ако трябва да го вземете по време на аварийна ситуация едва ли ще имате време .

gale

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 22
« Отговор #62 -: 03 Юни 2014, 22:49:13 pm »
Ааа,добре колега.Малка е раницата ама нищо.Само прибави едно платище за изготвяне на подслон /от тези сините от Метро-3/2метра,около 5лв, и 10-на метра въже от домашни потреби-бяло ,подобно на паракорд за 2лв/и аптечка и си готов.Пистолета е важен,не го дръж в касата...

Kris De Monte

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 67
« Отговор #63 -: 04 Юни 2014, 20:24:49 pm »
Колеги пистолета е въздушен забравил съм да поясня, пак може да се използва за лов на птици и самозащита.Иначе в друга тема съм посочил и презентирал функционалността на сенниците за кола/камион. Аз не си падам по платнища, и по спални чували, палатки, харесва ми да си правя подслони да трупам листа и единствено този сенник който нося да ползвам за постелка.По-скоро съм минималист, но не абсолютен, много рядко багажа ми тежи повече от 8-10кгма, разбира се ако тръгна да обикалям със седмици,месеци което не правя тези кгми и екипировка няма да бъдат такива. Мисля,че повечето хора наблягат повече на подготовката и разчитат да имат широк инструментариум, отколкото да имат основните 2,3 неща нож,манерка/съд за вода/ огниво и да се приспособяват от там нататък към обстановката.
"Ако искаш живот като на филм,спри да живееш като по учебник ! К.П"

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #64 -: 09 Юли 2014, 16:20:24 pm »
Сега покрай наводненията изведнъж се оказа че има остра нужда от гумени ботуши, лопати, ръкавици, чували и т.н. Питейната вода е ясна. Надявам се че всеки си е обезпечил семейството с такива неща?

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #65 -: 10 Юли 2014, 11:35:56 am »
Сега покрай наводненията изведнъж се оказа че има остра нужда от гумени ботуши, лопати, ръкавици, чували и т.н. Питейната вода е ясна. Надявам се че всеки си е обезпечил семейството с такива неща?
Добре е че си се сетил предварително за липси по инструментариума. Задължително и суха пара в буркани ;) на различни места (чувам че някои консервни фабрики по поръчка затваряли пари в метална консерва).
Пък и една платинена кредитна карта не би било никак лошо....
Не се взимай толкова на сериозно.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #66 -: 11 Юли 2014, 11:54:23 am »
Тцъ. С пари секи може. На работа колко пъти съм го чувал ;D  Пък и аз колко пъти съм го казвал на колегите... И най-обичам като ми кажат - "пари нема, действай!"  8)

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #67 -: 17 Октомври 2015, 19:34:16 pm »

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #68 -: 18 Октомври 2015, 03:01:24 am »
Цитат
Мини сървайвър ръководство: Фокусира се върху основните умения, необходими за оцеляване в най-различни аварийни сценарии.

Особено ме впечатли тази част от сървайвъл комплекта. Удивително полезно  :-X. Спомних си, че имаше един нашенски юнак, който в миналото правеше някакъв подобен справочник удобен за онлайн ползване и удивително много бушкрафтъри бяха в екстаз, че могат да го четат директно чрез сървайвълските си телефони. Това беше преди години и не знам защо тогава се ядосвах, че може да се измисли такава тъпня. Сега ми е весело. Само си представете критична ситуация и момент моля...само да си прочета ръководството и после стойте мъ гледайте на кво съм способен  8). Всъщност може и да не е весело...

Схващам сърказма на Mavrud, присъединявам се към него и понеже настолната ми книга е "Народни пословици и поговорки" ще цититирам нещо от нея: Ум царува, ум робува, ум патки пасе. Та вече не се ядосвам. Кой колкото му е дадено, толкоз. Повече и да иска не може. Затова да сме толерантни към компютърните оцеляващи. Те не са виновни.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Nitro

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 23
« Отговор #69 -: 19 Октомври 2015, 12:25:51 pm »
Вие пък, Това не е нищо. Аз попаднах на цял бг сайт за "оцеляване в природата" с преведени статии и накрая бутон за дарения. Стана ми весело и след това тъжно. Както и да е, явно има ниша и някой се възползва.
Сега чакам сайт за оцеляване в града. Там ще има: основни техники за ръкопашен бой, работа с ножове, палка, спрей, електрошок, газов пистолет, инструкции за поведение в градския транспорт и тъмни улички, медицински комплекти и др. подобни щуротии.

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #70 -: 19 Октомври 2015, 20:26:17 pm »
Hobo, не става въпрос за сaрказъм. Показания комплект си е търговски артикул. В комплекта известна фирма производител е преценила какво да сложи или какво може да продаде на куп. Цената е въпрос на възможности и потребност. За Мини сървайвър ръководството не съм го видял и не мога да коментирам дали на мен би ми било полезно или не. По принцип аз поддържам идеята в къщи, в колата и в ранницата човек да има някаква брошура или книжка за първа помощ, оцеляване и т.н. Не всичко може да се запомни. Например Gale е сложил към неговата раница 2 книги на САС. За съжаление до момента само Gale е показал неговата 72 ч. раница за оцеляване.  Ако той има и други последователи с готови събрани комплекти - пускайте снимки.

В рускоеезичните сайтове може да се намери информация и препоръки за раници за извънредни ситуации в граждански вариант. Думи за търсене: «тревожный чемодан», «тревожный чемоданчик», «тревожный рюкзак». Например тук http://www.trevoga.su е изложена концепция, комплектация и т.н.

Между другото в един от тези сайтове препоръчват да се снабдите и с този инструмент:

Излишно желязо или много, много полезна вещ?

Полезна информация с препоръка за комплекти и семейни планове за действия при бедствия може да се  намери и тук http://www.ready.gov/ на английски и руски език.

Добре е отвреме на време да се препрочита публикувното от ko54 Ето един от линковете за Босна.
Накрая човекът, оцелял в обсада на босненски град, казва за шансовете на обединени хора в групи и шансовете за самостоятелното оцеляване....

-----
.... Сега чакам сайт за оцеляване в града....
Nitro, Джон Уайзман е издал и нещо за и градски условия:
SAS Urban Survival Handbook:
How to Protect Yourself Against
Terrorism,
Natural Disasters,
Fires,
Home Invasions, and
Everyday Health and
Safety Hazards

Nitro

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 23
« Отговор #71 -: 22 Октомври 2015, 11:01:05 am »
В поста си по-горе исках да кажа че най-лесно се продава като се сплулира със страховете на хората. Рекламите постоянно ни го показват, че и разни сайтове се появиха дето пари ще изкарват. Истината е че една голяма час от хората освен ходенето на работа друго не ги вълнува и в буквалния смисъл са се запуснали. Но има и друг тип хора които имат желание да придобият нови умения. И тук важния момент е че това не става само с четене. Трябва практика, а най-добре е когато някой те научи. За съжаление в това отношение държавата ни не предлага нищо. За сравнение в Израел всички минават военна служба където задължително биват обучавани за боравене с хладно оръжие и ръкопашен бой. У нас също има добри инструктори, но ти трябва най вече желание, време и малко пари. Това е от мен. Категорично против съм подобни трикове с готови ранници, комплекти, "вещи" с името Bushcraft, Survival, Tactical  и т.н. Това са си продукти на комесиалното ни общество и стремежа да ни заливат с ненужни стоки.

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #72 -: 05 Ноември 2015, 14:22:00 pm »
Попаднах на този сайт за готови комплекти при различни спешни ситуации. Има варианти за работното място, дома, колата и други. За по-взискателните има възможност сами да съставят комплект от предлаганите стоки. Сайтът доставя и до България.
Най-елементарния комплект за оцеляване за 1 човек за 24ч. е 1,4кг и има пакет храна за спешни случаи 2500Kcal, вода в плик 500ml, таблетки 10бр за пречистване на 10л вода, фолио/одеало 140cm x 215cm, светеща пръчка за 12 часа осветление.

Предлагат и комплекти храни в различни варианти за 24, 72 часа и дори за 6 месеца. Някои от тях със срок на годност 25 години.

От показаните готови комплекти в сайта могат да се намерят интересни идеи за подготовка на собствен комплект с налични в България стоки. По нашите туристическите сайтове се предлагат готови храни (MRE) за бързо приготвяне с добавяне на вода и подгряване или директна консумация. Може би могат да намерят място в авариен комплект, ако са с голям срок на годност. Ако някой е купувал от този вид храни от български магазини - нека сподели. Не знам дали у нас се предлага и вода в опакована в плик и с голям срок на годност.