ХАМАЦИ, ЛЮЛКИ И ДРУГИ ПОДОБНИ ОКАЧВАЩИ СЕ ДЖАДЖИ Предлагам да отворим една тема за хамаци, люлки и други окачващи се джаджи за спане, отмора или забавление. Да споделим какви приспособления ползваме в гората, на къмпинг, на двора или на терасата. Без значение дали са скъпи или евтини, стари или нови, труднопреносими или ултра леки, за един или двама човека, за слаби или за дебели. Също препоръки или някои хитрини.
Идеята за темата ми хрумна в събота преди обеда в крайградския парк, когато по време на мероприятие "КАФЕ СРЕД ПРИРОДАТА" се бях излегнал на един от нашите хамаци:

Позамислих се, че май не сме писали почти нищо за хамаците във форума.
Ние имаме четири хамака. Първия хамак, който купихме беше мрежест с дървени пръчки. Цена 10лв. от промоция от някой от хипермаркетите. Смених само захващащите въженца. Излезе читав за хора под 80кг. Не че толкова често връзвахме хамака, но възникнаха някои спорове между подрастващите
(и не само) членове на семейството за приоритет при неговото ползване. Наложи се да се купуват и други хамаци. Втория беше този на снимката горе. Той е без пръчки и е много лек и компактен. Цена 6 лв от китайски магазин. Тегло: 220 гр. Върши работа и се купи още една бройка.
В транспортен вид изглежда така:
Четвъртия ни хамак е от плат до дървените пръчки, а от там до халките за окачване - сплетени въженца. Цена 9 лв пак от китайски магазин.
Не съм преспивал нощем с хамак, но от лежащия ми опит мога да кажа, че най-стабилен и комфортен ми е мрежестия с пръчките. При лягане в него тялото ми потъва, страничните въженца се опъват и ме ограничават да не падна. Недостатък е, че гърбът ми става на ромбчета при по продължително лежане. Проблемът се решава, като сложа някаква постелка отдолу.
Хамакът без пръчките не е много удобен, но пък лек и е лесен за транспортиране. Освен това става и за събиране на съчки за огъня, както и за укрепване на товар на багажника на колата.
Хамакът от плат е удобен, но нашия е широк само 80см (струва ми се това е малко за плат) и му липсват странични въженца. Това го прави нестабилен. Лесно се пада от него. Ще има леко побългаряване.
Имам желание да си направя хамак само от плат дълъг към 3м. и широк 1,20м. Не знам точно как се казва - моряшки или азиатски. За него си търся тънък, лек и здрав плат и приемам идеи и препоръки. Плат от стар парашут може би ще стане, ама като гледам цените в нета и се възпирам.
Когато по-едрите хора избират хамак е добре да гледат дали на етикета пише до колко килограма издържат. Ако не си намерят по магазините, могат да потърсят някой майстор, който плете мрежи. Има широки и удобни хамаци с издръжливост от поне 150кг.
Ето и някои линкове към български фирми, които предлагат и по-големи хамаци:
|
Link1 |
Link2 |
Link3 |
Link4 |
По принцип слабо място на всеки хамак е протриването на въженцата, с които се връзва за дървото (опората). Трябва да се преглеждат и сменят, може и някакъв маркуч или парче кожа / брезент да забави протъркването.
При падане от хамака най-често боли задника и гърба. За да избегнете нежелани болежки добре е
клиренса ви в легнало положение да е около 50-60см. Така имате и по-лесен достъп до питие или нещо за хапване.
Веднъж в чата споменах, че когато съм с колата, за по-бързо закрепване на хамака вместо въже използвам леки синджири за магаре

и шегели
(общо тегло към 3кг). Предварително поне две от брънките са свити малко с чук или на менгеме (да станат като кръг) за да може болта или ухото на шегела да влиза в тях.
Синджири се продава по железариите.
Към хамака може да се измисли и някакъв навес за по-плътна сянка или защита от дъжд.
На излета си носех платнище и въженца и се получи това:
Не беше лошо под него:
ИМПРОВИЗИРАН ХАМАКЛюлка подобна на хамак може да се направи бързо и лесно, ако имаме под ръка подходящо въже и одеяло, черга, платнище или някакъв плат.
За демонстрацията използвах платнище. Първо опъваме въжето между две опори, така че да се получат две успоредни въжета:
Слагаме платнището върху едното въже, така че вътрешната част да е по-малка от външната:
Прекарваме външната част на платнището под другото въже и замятаме отгоре:

Слагат се и две здрави пръчки в двата края на плата (в случая сухи клечки само за опита). Те служат освен разширяване на люлката и за спирачка да не се изхлузи плата.
Обърнете внимание на застъпването отгоре на двата края на платнището. Чрез това застъпване, когато легнете, тежестта на тялото не позволява на плата да се измъкне:
Люлката издържа теста, макар че, за демонстрацията използвах тънко двойно въженце за простиране:

Децата лесно могат да бъдат научени да си правят сами такава люлка.
По спомени от детството ми моите селски баба и дядо ми правеха такава люлка за игра. Мисля че такава или подобна люлка се е правела за бебета и малки деца и когато преди време се е работело на полето. Нищо чудно някъде още да се ползва.
П.С. Според вас за какво служи въженцето, което държа в лявата си ръка на първата снимка?