Автор Тема: Какви обувки носите и сте носили когато сте сред природата?  (Прочетена 11750 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Отварям тази тема във връзка със сезонното питане в туристическите форуми какви обувки стават за сред природата. Там понякога има и полезна информация, но някак се натрапва, че само специализирани туристически обувки са подходящи. Затова нека споделим кой какво е ползвал и ползва сега и за какви излети и походи.

Когато започнах да се занимавам с туризъм бях дете. Не знам дали учебната програма беше такава или защото учителите ни бяха запалени туристи, но много често ни извеждаха сред природата и в близката планина. Всички бяхме обути с гуменки. Тичахме и вдигахме глъч и противно на всичките сегашни приказки, че без висока обувка в планината е немислимо не помня някой да е навехнал глезен или да е получил друга контузия само защото е бил с гуменки, а не с високи планински обувки.

На 17 години за пръв път изкачих връх Мусала. Бях обут с най-обикновени български кецове. Отидохме на върха с цел и за тази цел носех в една стара брезентова ловно-рибарска раница около 20 кг радиоапаратура.  Пеша от Боровец до горе. На другия ден обратно до Боровец. Никакви лифтове. На отизане времето беше прекрасно като по поръчка, но на слизане и дъжд ни валя, и вятър ни духа, и градушка ни брули, но нямам никакви оплаквания от кецовете. Бързо се мокрят, но и бързо съхнат. Беше ми първия сериозен поход с толкова много багаж и още помня каква жестока мускулна треска имах след това, но нито една пришка, нито дори наченка на протриване на краката.

След това се пооткъснах от туризма, но във връзка с другото ми хоби редовно се качвахме на планински върхове с всичката тежка апаратура на гръб. Минах през различни обувки. Последните ми бяха едни прескъпи кожени туристически. Доволен съм от тях. Изкараха ме години.

Когато реших да си купя нови туристически обувки се оказа, че в наше време това не е никак лесно. Въобще не коментирам прекалено надутите цени. Просто независимо от цената качеството е лошо. За всеки модел в интернет е пълно с противоречиви мнения. За нито едни не прочетох еднозначно позитивни отзиви. Затова си купих армейски кубинки. Уж за малко докато намеря туристическите обувки, които търсех. Тези кубинки до такава степен ми паснаха и съм доволен от тях, че от тогава съм забравил за други обувки. Не знам колко километра съм минал с тях до сега. С кубинки съм изкачвал върхове, правил съм походи в планини и равнини , бил съм с тях на реки и язовири, тъпкали са плажен пясък дори. Не са ме изоставили, не са протекли, не са се вмирисали. За мен това са обувките. За съжаление вече трудно се намират от хубавите кубинки и не знам с какво ще ги сменям един ден, когато все пак се наложи да се разделим.

Та така. Носил съм в планината (и сред природата въобще) гуменки, кецове, маратонки и различни кожени туристически  обувки. Сега ходя с армейски кубинки. Не помня да съм се контузил с които и да е от тях. Удобни са ми били всичките. Може би това ми е проблема, че на мен всичко ми е удобно, стига да не ме наранява и да ме изостави в сублимен момент да се прибирам бос от някъде защото са се разпаднали по време на похода.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
Вдигам високо палец за гуменките и маратонките! Леко, комфортно и удобно, като за кашкавал-туристи. :D Да направя уговорката, че се разхождам по по-леки маршрути, никога зимъс или късно през есента и не нощувам в планината.
От младостта и рокаджийските ми години ми беше останал навикът да нося каубойски ботуши, които не са най-леката обувка. Спомням си, че като постъпих в казармата, ща не ща, смених ботушите с кубинки. Беше доста уморително и трудно, докато свикна. Кубинките ми тежаха. За две-три седмици привикнах, не ми беше неудобно. Доста обаче се чудех, как ли са страдали останалите, дето нямаха гъзарския ми тренинг с ботушите.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

бай кольо

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 36
Аз имам анатомични особености на ходилата и на двата крака и за мен е много трудно да си намеря подходящи обувки. Преди 12 години влязох в едни Net walk бяха ми удобни и ги подносих. Постепенно се влюбих в тях - няма зима, няма лято, работа, планина на риба. Кракът ми се чустваше като у дома си. Викам си: "брееей, правят  хората - правят". След 4 години ги забравих на един ферибот в Гърция, защото се качих с едни джапанки с които газех преди това във водата. Късно разбрах и се изядох от яд.
Брат ми ме заведе в Ред рок да си взема и от човека разбрах, че се правят в Дунарит Русе. Български били. Шиели се за италианска фирма с техни материали. Купих си още един чифт и него носих 4 години и го пробих отстрани на косо отрязан клон. Купих си още един чифт и ги нося за градски а онзи скъсания приятел обущар заши и с него ходя на "диво" сред природата, на риба, работя с тях... Горещо препоръчвам. Дано не ги развалят с времето.
Като минус последните ми модел  Аржентина се пързалят много неприятно на лед. Предишните "ковяха" но съм забравил как се казва модела...

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Като минус последните ми модел  Аржентина се пързалят много неприятно на лед. Предишните "ковяха" но съм забравил как се казва модела...

Явно каучукът е "мижаво вулканизиран" - виж ....(Уикипедия)

"Естественият каучук е полимер, получен при коагулация на латекса от каучуконосни растения (главно Hevea brasiliensis) с основна съставна част полиизопрен. Суровият естествен каучук при стайна температура е мек и еластичен, с прекрасни свойства, но при температури под 15 градуса става твърд, при по-нататъшно охлаждане и крехък. При нагряване над 40 градуса пък става мек, пластичен и лепкав, загубва еластичността си. Разтворим е в множество органични разтворители. На практика ценните свойства на естествения каучук се проявяват само при температури, близки до стайните. Решението на проблема се нарича вулканизация и е открита чрез многобройни опити от Чарлз Гудиър през 1839 година. При вулканизацията предварително смесеният с определено количество сяра каучук се загрява за няколко минути до 130 - 180 градуса. След нея естественият каучук придобива постоянна еластичност в много широк температурен интервал, което е позволило масовата му употреба. Намира приложение при производство на автомобилни гуми, обувни изделия, изолационни материали, ремъци, лепила и други."

P.S.    Това отчасти ми напомня онзи стар виц от соцвремената - извадки от доклада на диверсионна парашутна група - "....Приземихме се в околностите на Габрово. Чакаме разпореждания... - Ясно, обаче как при този силен страничен вятър разбрахте, че сте в околностите на Габрово? - Отговор - Намерихме 1 презерватив, на 3 места вулканизиран..."
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

бай кольо

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 36
Хм. Сетихсе нещо за гуменките. Когато нашите качваха Еверест през 80-те, научени от поляците носеха гуменки като подарък на шерпите. Много се ценели. Някои от експедицията ги разменяли срещу ...огърлици от планински кристал...

Fat_Jim

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 58
За еднодневни излети - тактически обувки с мембрана.
За по-сериозни преходи с нощуване на открито - ей тия красавици:

"Jack Wolfskin", също с мембрана. Много съм доволен от тях. Тогава обаче задължително мъкна и едни гуменки или леки маратонки в раницата, които обувам при бивака, за да не им пилея ресурса.

Мишан

• Newbie
  • *
  • Публикации: 2
Здравейте!
От месец май нося обувки на Meindl от серията Softline и засега мога да кажа само добри думи-подметка vibram мембрана gore-tex

Gergoff

• Full Member
  • Публикации: 101
Имам едни високи, колкото тези на снимката по-горе,  на Саломон. Нося ги вече 6-7 години. Какво са видяли, не са мръднали, а зимата си ги нося и като ежедневни. Цената им беше 130 лева! Ако всички фирми произвеждат такива здрави обувки, ще фалират, защото на човек не му трябва повече от един чифт....
Блажен да е този, който няма какво да каже, но въпреки това мълчи!

BazilVenceslas

• Full Member
  • Публикации: 175
    • Туристическо дружество "Сърнена гора"- Стара Загора

:P

Това са брезентови американси гети от войната и обувки "Младост"!  ;D
Екипировката не прави туриста, само помага!

mircho

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 5
С такива работни обувки Младост ходех навремето като ученик и мога да кажа че сас много твърди подметки и за коарав терен като асвалт или сбита почва /черен път е малко тегаво да се ходи. Сега ходя с маратонки за бягане на Риибок които са много удобни и леки когато се ходи по пътеки и пътища за планински утъпкани  пътеки са супер. Ходих с тях на Мусала и все едно нямах нищо на краката и не бях вървял така се чувствах но все пак и имам тренинг с ходенето тъй като обичам да ходя пеша. Три сезонни на The Nort face с горе текс  много леки и от синтетичен материал с мрежеста структора, много удобни и леки. Зимни на Meindl освен в сняг и мека трева е тегаво да се ходи с тях по черен път или каменяк. http://www.meindl.de/english/modelle/schuh_frame.asp?k_ID=12&g_ID=1 Общо взето предпочитам леките обувки тип маратонки но зимата си изисква друго отношение  към краката и ходенето основно за мен в Балкана.

UBIGI

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
 8)
* Израсъл съм в планината и съм ходил къде ли не с китайски кецове и зимно време, специално за преспите плъстени търлъци,
с 'китайските съм играл и зиме и лете - морени - сняг - вкл. катерене и състезания по скално катерене.
Пробвал съм всякакви гуми и за катерене и за ходене, идеалните бяха чешки бутонки за чиста скала, но не се произвеждат вече
Заради естествения полусуров каучук.
Китайските вече са боклуци и са с пластмаси и найлони...
...
 ;) Намерих си наскоро два чифта от преди 20 години, тогава БТС и Федерациите ги отпускаха за спортовете,
за съжаление ми ги откраднаха едни "строители".
Чудесни са нашите БНА кубинки, като здравина и кожа - особено високите модели за различните специални части.
Ще ви напиша нещо, в света има много модели и марки за профилирани екстремни занимания и лов(хънтинг), но специален водещ
производител е Файв Тен (Five Ten) заради гумата, специално разработена от създателя след инцидент в планината при мокро време и слизане от планински връх:
* Всичките им гуми и кецове, обувки са със специално разработени гуми и не се пързалят при мокър терен - нещо от изключителна важност!
 Ползват се от специалните части и при възможност да си ги позволи човек, парите не са хвърлени на вятъра.
'тук има таблица за различните качества на гумите:
 http://www.pik3000.com/technicalInfo/list/cat_info/1.html
'тук таблица на моделите маратонки, разгледайте след като се запознаете с моделите гуми, така ще добиете професионални познания:
http://www.pik3000.com/categories/list/name/maratonki.html
Внасят се в България от Петко Тотев и Милкана, водещи алпинисти с огромен опит знаещи всичко от практика.
Фирмата им е ПИК3000, предполагам може да се разберете за всеки един модел и да се поръча.
Инак най-лекия модел на патъци за професионални планински гидове е на Салева (Salewa).
http://www.salewa.us/
Тук вече говорим за съвсем про - обувка с модерни качества и цени, но нека не подценяваме родната кубинка!
(както и експортното производство на русенския завод)
* Всички водещи марки и производства се внасят от катерачи, затова може да получите професионален съвет за профилирана обувка в офисите на вносителите, често в магазините разпространители продавачите не знаят за какво иде реч! :)  ;)  8)

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
кубинки,  в комбинация с партенки. в моментно умопомрачение смених кубинките с високи маратонки, но... след похода като се събух и де що имаше комари из стаята изпопадаха, а маратонките се сцепиха на 4 или 5-ти преход.
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
За човек, на който му се ходи и тези стават: ;)

За тези, които не знаят, вляво са за нея, вдясно са за него. Наричат се съответно гумени галоши и гумени цървули.
Основен недостатък - много се пързалят на мокра трева. Предимство - бързо съхнат.

Когато се поизносят, могат да се преправят на чехли и да продължат да ви служат:

Забележка: Не е желателно да се използват тези чехли в спа център с мраморен под или италиански гранитогрес. ;)

П. С. Все още има поне един български производител, който ги произвежда, при това с различни грайфери на подметката. Цената им е едноцифрено число в лева.

Не се взимай толкова на сериозно.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Цървулите и галошите са българския  Hi-Tec вариант на Дахщайн, Адидас, Найк и Пума. 
Обаче в кално време вършат работа, няма лабаво.   
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Гумените цървули въобще не са за подценяване. Много туристически пътеки са отъпкани с тях. Един мой приятел (турист с много опит) ми е разказвал как с цървули са изкачили вр. Ботев в ранна пролет. От хижа Левски до върха е имало сняг. Това не е попречило. Не е попречило и на група студенти от Русе да изминат от нос Емине до връх Ком по билото на Стара Планина обути с гумени цървули. Те са имали също така кожени туристически обувки и кецове, но според тях най-удобни са се оказали гумените цървули. Който му е интересно може да прочете цялата история разказана от ст.н.с. д-р инж. Владимир Витков: "Емине - Ком през 1968г". Ето само две снимки от разказа, на които се вижда с какво са обути:

С гумени цървули са обути и голямата част от хората, които са в планината и полето по занятие, а не за кеф, както и много ловци, а ловните излети също не са леки, особено за гоначите. Така, че няма спор. Цървулите са доказани за сред природата.

В никакъв случай, обаче, да не се обуват от найлонковци. Първо ако само веднъж ги види някой от елита обути така няма да го забрави до живот и колкото и скъпи обувки да си купува един найлонко след това, все ще е презрян и никога няма да бъде приет в туристическия хайлайф. Освен това като знам колко плач съм чул от завалиите найлонковци, че подметките на армейските кубинки са тънки и камъчетата им ръбят на крачетата, не мога дори да си представя какъв кански рев ще е ако минат същата пътека с цървули. Недай Боже пък да ги боцне някой трън. Сигурно ще съсипят фирмата производител от дела, а форумите ще бъдат опищяни за вечни времена.

Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!