Автор Тема: Ниско бюджетни мултитулове  (Прочетена 4107 пъти)

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
Ниско бюджетни мултитулове
« -: 26 Февруари 2013, 18:20:44 pm »
НИСКО БЮДЖЕТНИ МУЛТИТУЛОВЕ

Реших да опиша три по-евтини мултитула, които съм изпробвал и споделя мнението си за тях. Информацията може да е интересна за тези, които имат желание, но още не са се снабдили с мултитул.

Това са участниците:

I. Мултитул Budget
На него пише D6309C003. Може би номер на модел. Това е първия ми мултитул, купен с голям мерак:

На снимката се вижда какво има: Голямо острие; серетирано острие с връх плоска отвертка; отварачка за бутилки с връх плоска отвертка; трион; ножичка; отвертка Филипс; комбинирани клещи без пружини; отварачка за консерви; малка плоска отвертка.

Тялото и дръжката са от неръждаема стомана. Дръжката е с пластмасови капаци.
Има найлонов калъф с гайка за колан.
Тегло: 160g без калъф.
Дължина: Сгънат 100mm, с отворени клещи 155mm.
Цена: Под 10.00 лв.
Производство: Китай.
Предлага се тук
Предимства: Лек и малък.
Недостатъци: Инструментите не стоят стегнато на осите и има опасност от лесно прибиране и нараняване на ръката.
Идеален е за офис приложения и най-вече за ремонтиране на скъсана гривна или синджирче на колежка.  ;) Да и затегнете някоя малка гайка или винт.

II. Мултитул Workmate Pro 16-Function Multi-Tool
Този беше подарен на друг член от семейството:

Какво има: Голямо острие; плоска отвертка 3бр.; отварачка за бутилки; отварачка за консерви; серетирано острие с линийка; пила; отвертка Филипс; шило; комбинирани клещи с пружини между дръжките;

Тялото е от неръждаема стомана и чирени от пластмаса.
Има найлонов калъф с гайка за колан.
Тегло: 220g без калъф.
Дължина: Сгънат 100mm, с отворени клещи 152mm.
Цена: Под 20.00 лв.
Предлага се в магазините за китайски стоки и в рибарските магазини, както и други варианти, даже с минифенерче.
Предимства: Ниска цена и много неща.
Недостатъци: Тежък и обемист. Четирите свръзки (винт с гайка) на дръжките се разхлабиха. Реших проблема като ги развих, сложих им по капка осигурител за резби и после завих до стегнатост, която на мен ми харесва. Използвах осигурител за резби Loctite 243. Не знам дали е най-подходящия, но до него имах достъп.

III. Мултитул Bahco MTT8674
Този инструмент привлече вниманието естествено с тирбушона и замени първия ми мултитул:

Какво има: Серетиран нож; отвертка Филипс; плоски отвертки -2бр.; комбинирани клещи с пружини между дръжките; голямо острие; малко острие; острие за  кабели (това пък въобще не знам как се ползва); отварачка за консерви / бутилки; линийка 20 см; пила; шило; тирбушон;

Тялото и дръжката са от неръждаема стомана.
Има найлонов калъф с метална щипка за колан.
Тегло: 300g;
Дължина: Сгънат 110 mm, отворен 160 mm.;
Цена: Под 30лв. В към днешна дата има една промоция за около 15.00 лв.
Предлага се тук и тук  и на други места.
Предимства: Когато се отворят клещите - другите инструменти остават скрити от вътрешна страна на дръжката. Компактен, без пластмаси, има тирбушон ;). На промоционалната цена - читав компромис.
Недостатъци: Тежък. Същия проблем с разхлабването на четирите винта като по горе.

Ако ползвате мултитул, който смятате, че не толкова скъп, но върши работа, можете да го добавите тук.
Не се взимай толкова на сериозно.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Re: Ниско бюджетни мултитулове
« Отговор #1 -: 27 Февруари 2013, 08:15:17 am »
Бюджетни, бюджетни - ама вършат работа. И това е най-важното, според мен.

Бакото няколко пъти го въртях в ръцете в Камартон и бая се чесах по главата, засега ме спира единствено теглото. Но пък ми харесва това, че осевите винтове се регулират, в смисъл, че не са клепани.

Имам един странен китайски мултитул, в който вместо клещи е монтирана малка лозарска ножица. А иначе си има и трионче, 2 остриета и т.н. Обаче осите са клепани и поради това даже като нов инструментите имат страничен луфт. Купувах го онлайн, почти за без пари, но ако можех да го пипна преди покупката, не бих го купил заради тези луфтове. Не че не върши работа, ама някакси ми мина веднага мерака. Сега  си стои в багажника на колата, за зор заман.  :D
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

jose

• Full Member
  • Публикации: 205
    • OLIGHT BULGARIA
« Отговор #2 -: 27 Февруари 2013, 14:05:11 pm »
Oт нискобюджетните тулове, май GANZO си остават най-добри - здрави, надеждни, приятен финиш.
Като недостатък - тегаво отваряне на инструментчетата.

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #3 -: 27 Февруари 2013, 16:06:57 pm »
Бюджетни, бюджетни - ама вършат работа. И това е най-важното, според мен.
И то перфектна, в продължение на години при това!
Хайде и аз да се включа с едно представяне.
Китайски мултитул, изработен изцяло от неръждаема стомана.

Наподобява прекратен в края на 80-те от производство Leatherman Supertool, особенно в щемпела на клещите, но има известна разлика в подбора на накрайниците. Абсолютно същият китайски инструмент видях в един колега. На неговият обаче пише Mamouth и явно е по-скоро купуван. В e-bay подобен Mamouth се продава за ок. USD 14 до 25, но директно Mamouth все още не доставят до България. Моят го купих за 9 лв. през лятото на 1999 и оттогава е неизменна част от екипировката ми по пикници и риболов. Купих го от Кооператвния пазар в Люлин и чат-пат срещам подобен уред по пазарите, но на цена над 16 лв.
Мултитулът тежи 225 гр. без калъфката и е дълъг 11 см. Осите са с винтове, което позволява да се регулира стегнатостта. Резбата на винтовете обаче е обратна и с нестадартна стъпка и размер-изгубих единия от винтовете и се озорих, докато намеря подобен. Остриетата са разделени едно от друго посредством полиамидни шайби и при отваряне на едно, не тръгва и второ да се отваря. В едната дръжка е разположена ножичка и магнитна вложка за шестостенни битове, в другата дръжка: 6 см ножче с право, несеретирано острие, трион за дърво, отварачка за консерви, обикновенно и обущарско шило. На външната страна на дръжките има нониус, разграфен в инчове и сантиметри до 22 см. Челюстите на клещите са много добре припасвани, но имат лека хлабина в оста, която вече може да се дължи и на дългогодишна употреба. Върховете им спокойно могат да се ползуват като средна по размер пинсета, напр. за захващане на малки (N 16) риболовни кукички. Резачките са предназначени за рязане на финни и дебели кабели. Откъм дръжките пък е секцията за кримпване на накрайници.

Предимства:
- Ножче от различна стомана и държи бръснещ ряз. Може би е от стомана 420.
- Голяма, добре режеща ножичка с пружинка.
- магнитна вложка за стандартни шестостенни битове: различни по размер и форма отвертки, инбусни ключове, торксове и т.н. Магнитът задържа и накрайника и винта.
- В отворено положение всички инструменти се заключват с цел сигурност.

- Найлонова калъфка за тула и шестостените накрайници. Калъфката може да се захваща хоризонтално и вертикално за колана.

- Побира спокойно и Leatherman Surge. Тежи 110 гр. с 18 накрайници включително.

- Ниска маса, сравнена с 340-те гр. на Leatherman Surge
Недостатъци:
- Инструментите са разположени в дръжките само от вътрешната страна, т.е. трябва да се разтворят дръжките, за да са достъпни инструментите: не може да се отвори инструмент само с една ръка.
- Когато се ползуват клещите, при по-силен натиск, ръбовете на дръжките убиват в дланите.
- За прибиране на отворен инструмент е нужно да се поотвори друг, за да повдигне заключващата контра.
- Отделението на калъфката, предназначено за тула се закопчава с тик-так копче. Копчето държи здраво, но поражда у мен известна несигурност: ако, при отворено капаче на калъфката, копчето се разкопчае самоволно, тулът изпада от калъфката. Смисъла от разкопчаването му обаче е да се достъпва отделението за шестостнните накрайници.
В заключение мога да кажа, че дори и при наличието на класен и марков multitool, какъвто е Leatherman Surge, постоянно нося "китаеца" най-вече заради големия брой отвертки.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #4 -: 22 Март 2013, 19:37:14 pm »
Ровейки в мрежата в blog.modernmechanix.com се натъкнах на това:

Комплект джобни инструменти от 1948 г.

Една колекция от удобни малки инструменти, които могат да се носят в джоба. Направени са от високо въглеродна стомана за домакински прибори. Комплектът е дело на майстор на инструменти от Ню Йорк. Комплектът включва отвертка, шило или шиш за лед, отварачка за бутилки, тирбушон, чукче или трошач за лед, нож, отварачка за консерви, свредел и трион.
Не се взимай толкова на сериозно.