Спомняте ли си приказката за камъка, змията и пътника? Където изморен потен пътник седнал на един студен и влажен камък да отдъхне. Под камъка имало змия, която казала на камъка "Повдигни се малко да го ухапя по петата", а камъкът отвърнал "Не ти, ще го ухапя аз" и така го ухапал та му взел здравето, човекът заболял и починал.
Колко пъти по време на поход сме искали да поседнем през кратката почивка на някой камък или полегнало дърво, но те са студени, мокри или кални. Вадим шалтето, постиламе, после прибираме докато ни писне да го правим на всяка петминутна почивка. Когато сме за риба обикновено сме подготвени за сядане, но ако искаме да се преместим временно трябва да носим всичко с нас. Можем ли да си облекчим живота с подходяща портативна възглавничка, която да е винаги с нас, да ни изолира от мокрото и студеното и да не позволява да се цапаме ако седнем на кално или зеленясало място?

Има. Казва се
сидушка. Портативна възглавничка за сядане. Представлява парче изкуствена гъвкава материя, която се вързва или закопчава на кръста и е винаги с нас. Не се налага да я сваляме и слагаме постоянно. Не пречи при поход, риболов и каквато да е работа. Най-лесно е да отрежем парче от туристическо шалте, от тези най-обикновените и евтини на което да монтираме въженце или плосък ластик. От снимките ясно се вижда как е направена. Мисля, че всеки може да се справи. С успех би могло да се използва парче строителна топлоизолация, както и подходяща по размер подложка за компютърна мишка. Размера на сидушката е пряко зависим от размера на това, което ще седи отгоре и

. По-голямо седалище - по-голяма сидушка и обратното. Като класически размер от който може да се тръгне е
35 на 25 см.
Говори се, че в руските специални части по време на задача всички са със сидушки. От там са ги взаимствали руските туристи и тези, които обичат да са сред природата. Дали е така не знам, но не съм виждал по ръководствата на американски и други западни елитни диверсионни части да се споменава за подобен артикул. Може би защото те са толкова по-корави от руските спецбойци и като едни истински батмани никога не подгъват крак, камо ли да седнат да почиват докато са на мисия.

Не съм срещал подобно нещо и в американските и англоговорящи туристически и бушкрафт форуми. Затова и не преведох думата. Оставих я на руски, защото си е руско. Ако на някой това не му харесва смело може да не използва сидушка в знак на протест. Ето и малко снимки от които всичко става ясно. Всичките снимки са от интернет защото досега не съм виждал у нас някой със сидушка да го снимам.