Автор Тема: Тесла и работа с нея  (Прочетена 5374 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Re:Тесла и работа с нея
« Отговор #15 -: 24 Септември 2012, 12:07:31 pm »
Hobo, старите овчари наистна носеха малки брадви с дълги дръжки.С тях те разчистваха пасищата от различни видове храсти-хвойна, шипки, глог и др. Слагат им дълги дръжки за да не се изподерат от шиповете на драките докато ги чистят.Естествено използваха ги и за всевъзможни други неща.
Интересно и има логика в това. При нас не съм виждал овчар да носи брадвичка, може би защото самите пасища са целогодишни, силно посещаеми и експлоатирани и не се е стигало до това бодли да бъдат оставяни да порастат до степен да се налага след това с брадва да се чистят. Предполагам, че е съвсем друго в сезонните пасища и там действително драките са проблем. Не бях се замислял.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #16 -: 24 Септември 2012, 13:45:10 pm »
Интересно и има логика в това. При нас не съм вижда овчар да носи брадвичка, ...
.

Hobo, не само логика. Овчар който иска да изпълнява задълженията си, носи брадвичка.
И днес хората от моето село(от 12 години съм селянин) хвалят овчаря Бола Ахмед.Сега е на 72 години, и вече не е овчар. Той носеше брадвичка, вървеше пред стадото, сечеше не само тръните, ами и репея. А репея влезе ли във вълната, разкървавява до дълбока рана. Еееех, днешните овчари не носят даже тояга, те са съвременни овчари. Тръгна ли към гората, малката, лека брадвичка е с мен. Тя сече, прави ми пътека, а на открито ми е като щека.   

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #17 -: 24 Септември 2012, 13:59:52 pm »
И по тетвенския край е много популярно: овчари, козари или по-възрастни хора, при разходка в гората винаги носят брадвичка. Тя е около 300-400 гр. с  дълга около метър, метър и нещо дръжка. Провесват я на ръката като бастунче. Ползуват я като бастун, като мачете или като кука за клонаци и драки.
Съвсем друга е функцията на теслата. Хората казват, че къща и жена стягане нямат. Все нещо има да се прави. А теслата за дворната работа е много удачен комбиниран уред с доказана функционалност.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
« Отговор #18 -: 27 Септември 2012, 16:36:23 pm »
Нека да добавя и аз нещо на другото блюдо.Преди години като останах без работа за около месец през лятото се хванах пъдар.Та веднъж срещнах из полето което гъмжеше от цигани които имаха дори временен катун и беряха каквото се случи ,къде за арендаторите ,къде за собствена сметка,една бабичка.Беше си нарамила цедилото и  отиваше през пущинаците някъде.Попитах я не се ли страхува да ходи сама из полето а тя се усмихна с беззъбата си уста,поповдигна престилката си и из под нея извади малка циганска брадвичка.-Имам си това -ми рече а после си продължи из пътя.Учудих се ,че дори не забелязах ,че я носи.