Автор Тема: Тесла и работа с нея  (Прочетена 5386 пъти)

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
Тесла и работа с нея
« -: 14 Септември 2012, 17:04:38 pm »
Поздравления за усилията и успехите и от мен!Много ми е чудно ,че в бушкрафтърски форум до сега не съм срещал някой да пише за тесла и работа с нея.Някога дюлгерите не тръгваха на работа ако в торбата си (по-скоро псевдокожена пазарска чанта)не носеха заедно с  канапа ,отвеса , мистриите и две тесли-едната по-нова и остра а другата по -износена и тъпа.Тъпата ползваха да чупят тухли с нея или ако потрябва нещо да се издълбае по зида ,а острата за дялане ,чукане , вадане и изправяне на пирони ако нещо трябва да се сковава или разковава.Много бабички и до днес си носят по някоя тъпа тесла да копаят по гробищата.Дялал съм доста на времето с тесла когато живеехме в къща с двор а и сега и намирам понякога работа.За бушкрафта също могат да и се намерят доста приложения .По -лека е и с по-къс сап от брадвата,по удобна е за дялане и дори става за дълбаене в определени граници.В раницата се носи лесно и незабележимо само трябва да обезопасим острието .Мисля ,че неоснователно е пренебрегвана в бушкрафта защото той основно се развива на Запад в бившия СССР,в Западна Европа а там този превъзходен инструмент май не е познат.Мисля ,че само в едно отстъпва на брадвите -по сеченето на дървета и разцепването им но и брадвите с такова тегло и размери не се справят с такива задачи.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Re:Тесла и работа с нея
« Отговор #1 -: 14 Септември 2012, 18:47:34 pm »
Прав си, gargo2, теслата е незаслужено пренебрегван инструмент!

Има отделна тема за "крива" тесла, тук,  във форума -  http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=263.0

Оказа се доста полезно нещо, поне за мен де!
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

G.Balkansky

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 25
« Отговор #2 -: 14 Септември 2012, 20:41:20 pm »
gargo2, грешиш, че теслата като инструмент не е позната в бушкрафта, както и в страните, които изброяваш. Теслите са измислени не по-късно от кремъчните брадви с дръжка. Били са кремъчни, по-късно и от метали, характерни за дадената епоха. С две думи - популярни са в и в примитивния бушкрафт, и в праисторията на страните, които споменаваш. Не ти е попадало вероятно, защото на английски са известни като "adze".

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #3 -: 15 Септември 2012, 21:55:58 pm »
Ами за мен теслата си е ежедневен инструмент почти. Имам две в перфектна форма - в гаража и на село. Точно вчера с гаражната оформих чаша около една самосевка - гледичия пред блока и й забих колче. Селската пък я ползвам почти винаги като съм там, много повече от брадветата. Синковеца и той се заиграва с нея. Абе ако можеш да я носиш става за навсякъде.  Прим. ако съм с жипка ще е в ЗИПа винаги. Кръстника пък нали е с възможности неговата е поцинкована и ме дразни с нея , кога ли ще му я свия. Между другото преди две години някъде Стоян в блога си беше превел статия за мокотаугана - индиански крив нож, представен като незаменимо средство за оцеляване. Тогава коментирах отдолу че с напредъка на технологиите след десетина години ще четем и за теслата таквиз въэторжени статии. Велик инструмент.

gargo2

• Full Member
« Отговор #4 -: 16 Септември 2012, 10:56:53 am »
Радвам се ,че моя скромен пост за теслата е предизвикал интерес както и ,че допринася да се появи още информация от други участници в сайта.Трябва да си призная ,че от чуждите езици се ползвам само от руския и за това от англоезичните материали най-вече гледам клипове.Нямам претенции ,че теслата е непозната по света а само изказах такова предположение защото не съм срещал материали за нея и освен това важноста и в сравнение с брадвите е силно подценена.Това не ми пречи да си нося тесла в раницата и да я ползвам непрекъснато .Имам и една китайска брадвичка но още не съм успял дори да я наточа .Все пак тя е по-удобна като оръжие и за това трябва и за нея да се постарая.

G.Balkansky

• Jr. Member
  • **
« Отговор #5 -: 16 Септември 2012, 20:13:17 pm »
Всъщност теслата е по-скоро занаятчийски инструмент, свързан с бързото и прецизно отнемане на материал в някои дейности (с една дума: дялкане :) ). Нещо като завъртяна на 90 градуса брадвичка. Въпреки, че наистина може да се окаже практична в бушкрафта, тя едва ли е толкова мултифункционална и общоприложима, колкото брадвичката, да речем. Мое мнение...

ko54

• Hero Member
« Отговор #6 -: 22 Септември 2012, 09:21:53 am »
Теслата е по-специализиран инструмент, ми се струва, защото трудно се сече с нея.

За да се отсече дърво с тесла е възможно, но или трябва да сечеш на височината на човешки бой, или да сечеш с главата надолу, което си е бая уморително.

Затова тя(теслата) се е позиционирала през вековете като помощен специализиран инструмент за дялкане(била тя с право острие или с криво), а не като основен и универсален(като брадвата).

Освен при дюлгерите, де, от средното и далечно минало, особено при направата на покривни дървени конструкции.

Сега се сещам, че с тесла пък успешно може да се копае, а с брадва не става.

G.Balkansky

• Jr. Member
  • **
« Отговор #7 -: 22 Септември 2012, 19:47:14 pm »
Абе не е и невъзможно. Копал съм с брадва, поради липса на нещо друго: "насичаш" пръстта хубаво, после я изгребваш... повтаряш докато е необходимо.

gargo2

• Full Member
« Отговор #8 -: 23 Септември 2012, 15:06:28 pm »
Нека не сравняваме теслата с голяма брадва а такава с нейните размери и тегло-нали всеки грам е от значение .Не става дума за кола или друго превозно средство а носена на гръб и е дори незабележима в раницата.Ако е за кола то моторна резачка е по-производителна от брадвата и дори може да бичи дъски.В нашите условия не ни се налага да събаряме дървета поради ред причини а да си отсечем някой кол ,тояга ,да забиваме колчета ,да дяламе .С тези задачи теслата се справя напълно прилично и дори поради по-добрия контрол при работа е по-безопасна.Години наред докато бях малък, баща ми не ми даваше да цепя дърва с брадвата но за теслата нямаше нищо против.С нея съм цепил често дърва за печката (без най-дебелите разбира се)а за подпалките ми беше просто удоволствие .

G.Balkansky

• Jr. Member
  • **
« Отговор #9 -: 23 Септември 2012, 19:48:24 pm »
Да ти кажа честно, не мисля, че брадвичка с еднакво тегло и размери като дадена тесла, ще се представи много по-зле от нея в буш дейностите. Все пак всичко опира до теглото, дължината, и остротата на режещия ръб. Формата на самото острие няма да намесваме. Въпрос на техника и умения. Даже с брадвичката мисля имаш предимство, че макар и малка, би свалила по-лесно дърво. С теслата пък би дялкал по-удобно и безопасно, но и това не е невъзможно за брадвичката.

То теслата си е един вид брадвичка за дялкане (с право острие), завъртяна на 90 градуса, и малко извита надолу, за да се получи някакъв удобен ъгъл на атака на дървото. :)  По този начин се получава един специализиран инструмент, а специализацията, както знаем, винаги е за сметка на универсалността. Моето лично мнение е (май се повтарям), че макар теслата да е практична и удобна, по-добрият избор би бил брадвичка... дори и с размерите на тесла. :) Това не пречи, разбира се, който иска да си носи тесла! :)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #10 -: 23 Септември 2012, 20:48:08 pm »
Като юноша работих през лятната ваканция при един дюлгерин като общ работник. Човека построи двуетажна къща със следните инструменти (изписвам ги по реда по който най-често му бяха в ръцете):
 - мистрия
 - тесла
 - бичкия
 - отвес
 - зидарски метър

Брадва не видях да използва. Общия работник, тоест аз, бях въорежен също без брадва. :D Лопата, ръчна количка, кофа, сито за сеене на пясък,. Това е! Та зависи за какво са необходими инструментите.

От гледна точка на бушкрафта теслата е много полезно сечиво. Мисля, че не е разпространена в буш форумите само защото в повечето от тях се копират манекените от дискавъри чанъл. Ако бат Беъра се беше появил с тесла на кръста всички заедно с тъмните очилца и тактикъл ръкавичките без пръстета щяха да си купят и тесла.

Мисля това отличава нашия форум от повечето други, че не копираме сляпо нещата, а най-вече се съобразяваме с националните ни традиции и историческите ни навици и опит.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

G.Balkansky

• Jr. Member
  • **
« Отговор #11 -: 23 Септември 2012, 22:46:30 pm »
Мисля това отличава нашия форум от повечето други, че не копираме сляпо нещата, а най-вече се съобразяваме с националните ни традиции и историческите ни навици и опит.

Това изречение кара в съзнанието ми да изниква образа на пра-дядо ми, който ходеше с овцете из Балкана. И той в ръката си носеше... брадвичка! Малка, с дълга дръжка... не тесла.. :)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #12 -: 23 Септември 2012, 23:11:59 pm »
С тази брадвичка с дълга дръжка в гората сигурно е ходел, но с овцете едва ли. В гората овце не се пасат, а там където се пасат овце брадва определено не му е трябвала. По-скоро е носел кривак. Иначе в гората и нашите дядовци ходеха с брадви, но там където живееха много по-често ползваха тесли. което идва само да покаже, че в българският бит теслата заема важно място и ако не подражаваме сляпо на телевизията няма как да я зачерктнем с лека ръка. Кое е по-добро брадва или тесла зависи пряко от задачите, които се изпълняват с тях.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

ko54

• Hero Member
« Отговор #13 -: 24 Септември 2012, 07:51:11 am »
Гора и тесла не ми звучи никакси, а гора и брадва - като дупе и гащи. 

Обаче къща(вила) без тесла - не звучи никак комфортно. 

Phoenix

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 46
« Отговор #14 -: 24 Септември 2012, 08:49:59 am »
С тази брадвичка с дълга дръжка в гората сигурно е ходел, но с овцете едва ли. В гората овце не се пасат, а там където се пасат овце брадва определено не му е трябвала.

Hobo, старите овчари наистна носеха малки брадви с дълги дръжки.С тях те разчистваха пасищата от различни видове храсти-хвойна, шипки, глог и др. Слагат им дълги дръжки за да не се изподерат от шиповете на драките докато ги чистят.Естествено използваха ги и за всевъзможни други неща.