Sika, моето мачете е от евтините Трамонтини. За него съм споменал
тук. Ще повторя някои неща:
Моделът е Tramontina 26631 / 018. Мачетето поваля коприва, базак, балдаран и други зелении.
Сече обаче добре и мокро дърво до към 3 см от раз, за по-дебело – сека с него като с брадвичка - редувам удари срещуположно. Сухо дърво го поозорва. Става идеално за подкастряне.
Ръждясва, като не се ползва, не е еластично много, може да се счупи при опит за огъване. Точа го с пила, точило на отварачка за бира и масат последно. Понякога и камък за точене на коса. Леко е.
Когато се опитвам да ходя през върбалак или горски храсталаци, това мачете не ми върши работа за проправяне на път. Може би следните два модела са по-добри за ходене поне през през върбалаци Tramontina 26654 / 015 или Tramontina 26614 /022, но не съм ги виждал на живо още.
Май, като се избира мачете, паранг или кукри е добре да се пипнат поне 3-4 вида като се обърне внимание на формата на острието, дължината и теглото.
Като за първо мачете препоръчвам да се купи някаква евтина Трамонтина. В зависимост после от употребата му - да се инвестира в нещо по-скъпо.
Ето и снимки в комплект с евтин руски трион: