Автор Тема: В какво си носите вода ???  (Прочетена 3829 пъти)

PREDATOR

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 14
В какво си носите вода ???
« -: 25 Април 2012, 22:24:54 pm »
Аз имам мужда от поне 1.5 литра вода в някой съд който да има презрамки да си го нося на рамото да виси до кръста примерно.Тъй като не обичам да нося много работи на разкодките.и от къде да си го купя .За сега съм си избрал тази http://shopix.bg/Manerka-LAKEN-Clasica-1-l  може да последва поръчка тези дни ..

BazilVenceslas

• Full Member
  • Публикации: 175
    • Туристическо дружество "Сърнена гора"- Стара Загора
Re:В какво си носите вода ???
« Отговор #1 -: 25 Април 2012, 23:27:22 pm »
Купи си една БНА манерка за 5лв. чисто ново от някоя сергия. Тая също не е лоша,а е алуминиева, но нашенската също е алуминиева, здрава е и цената в пъти по-ниска. 
Моята манерка е облечена със шаячен калъф.
Подкрепям те, ако ти харесва я земи!
 :P
Екипировката не прави туриста, само помага!

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #2 -: 26 Април 2012, 12:03:49 pm »
PREDAOR, имай в предвид, че манерката, която си харесал има вътре найлон. На практика тази, както и повечето модерни манерки, представлява много фино тънкостенно найлоново шише поставено в алуминиева външна опаковка. Това носи със себе си всички недъзи на найлона. Най-неприятните са, че ако манерката придобие някакъв дъх, това е завинаги. Пластмасата не се отмирисва. Освен това порите и грапавините на съда са прекрасно място за развитие на плесени, гъби и бактерии, които са вредни за организма. Не напразно PET бутилките са за еднократна употреба. Цената няма да я коментирам.

Аз използвам манерки от резерва на БНА, които се разпродават в момента на цени от 2 до 5 лева. Едната ми е с чохъл от шаяк, а другата е от по-новите, облицована с имитация на дърво. Гнусен найлон, но поне е отвън. ;D Лично аз съм по-доволен от тази с шаяка. Зимата не замръзва, а лятото държи по-дълго водата хладна, тоест изолацията е по-добра, а и на тежина е по-лека макар разликата да не е толкова осезаема.

Манерките са направени от така наречения домакински алуминий, някаква сплав на алуминий и хром. Вътрешната повърхност на тези манерки също не е идеално гладка и имат микрограпивините в които съществуват условия да се завъдят плесени, но ако редовно се промива с пясък това не се случва. Нямат време да се развъдят. В казармата ни караха да ги чистим всеки месец, сега мия с пясък само ако усетя лек дъх или съм сипал нещо, което е оставило собствена миризма. Миенето става лесно. Слага се малко пясък в манерката, долива се малко вода, запушва се с капачката и енергично се "джурка" все едно е шейкър. Пясъка отнася всичко, грапавини, окис, плесени, все едно манерката е мината на пясъкоструй. Когато манерката е без вода, трябва да е отпушена или с разхлабена капачка, за да диша и да не се рзвият плесени и да придобие дъх.

Като слабост на войнишките манерки бих посочил, че не е желателно в тях да се сипват киселини. Например вода и лимонов сок. Киселините влизат в реакция с алуминия и може дори да пробият манерката.  Освен това трябва да се внимава като се завива капачката. Алуминият е мек метал и ако тръгне накриво се поврежда резбата на гърлото на манерката или на самата капачка. Едната ми манерка се повреди така, но смених оригиналната капачка с обикновена коркова тапа, която вързах за верижката и така я ползвам вече няколко години.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

mrw8

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 30
  • България
« Отговор #3 -: 26 Април 2012, 18:13:41 pm »
http://www.sportdepot.bg/products/turizam-turistichesko-oborudvane/kamping/kamping-oborudvane/2237-butilka

Яла го те... Според Хобо е горе-долу същото, ама на по добре цена... Имам и манерката с шаяка и това шише (ама ми излезе около 6-7лв от SD http://www.sportsdirect.com/karrimor-aluminium-bottle-789013) и 2те са добре... Абе не съвсем, водата в манерката, понякога има един особен "метален" вкус, докато тази купешката не толкова (тя пък в началото ми миришеше на аптека)...

PREDATOR

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 14
« Отговор #4 -: 26 Април 2012, 18:45:46 pm »
Благодаря ти ХОБО ..това за  този тип манерка не го знаех , че вътре въпреки алуминия имат найлон. :o :o :o  .Сега ще търся и аз някоя войнишка и ще си я облицовам с изолации за тръби. Благодаря на всички за отговорите..

BazilVenceslas

• Full Member
« Отговор #5 -: 26 Април 2012, 21:04:45 pm »
Металният вкус моного лесно може да се махне. Трябва само да сложиш яко веро и да ръгаш със шомпул за шишета и всичко става екстра.  :P
Мисля, че няма нужда от операцията с пясъка, която според мен е само за ползвани манерки. Моята не беше ползвана и стана без вкус и мирис само от шомпула.

BazilVenceslas

• Full Member
« Отговор #6 -: 01 Август 2012, 12:46:28 pm »
Ето я моята манерка:  :P  8)

jose

• Full Member
  • Публикации: 205
    • OLIGHT BULGARIA
Re: В какво си носите вода ???
« Отговор #7 -: 15 Февруари 2014, 10:10:42 am »
Eдна интересна, сгъваема бутилка, която има място във всеки автомобил, чанта или раница.
Лека удобна и здрава.

http://www.olight.bg/sgvaema-butilka-vapur-rozova

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
Re: В какво си носите вода ???
« Отговор #8 -: 15 Февруари 2014, 20:40:43 pm »
Купи си една БНА манерка за 5лв. чисто ново от някоя сергия. Тая също не е лоша,а е алуминиева, но нашенската също е алуминиева, здрава е и цената в пъти по-ниска. 
Моята манерка е облечена със шаячен калъф.
Подкрепям те, ако ти харесва я земи!
 :P
Такава манерка ползувам и аз, и то отпреди 25 г - не е мръднала, като се изключат тук-там някои нащърбвания. Шаячния калъф е много функционална екстра, за да се поддържа водата охладена. Манерката обаче е с вместимост от 1 л. а не 1.5 л. Дефект на моята беше корковото уплътнение в капачката. Пропускаше и го подмених с гумено. Друг недостатък е, че е малко тежичка. Моята тежи 272 гр. без калъф. Дори да се съхранява със затворена капачка, манерката се почиства много бързо и лесно: топла, почти вряла вода 0.5 л. с една ч.л. сода бикарбонат и ок. 10 мин престой. След това търкане с четката за шишета, веро и топла вода и става като измито стъклено шише: всякакъв дъх изчезва. Даже през широкия отвор може да с фенерче да се види чистата и лъскава вътрешна повърхност. Всъщност такава манерка е от екипировка тип евъргрийн: надежност и функионалност, която е изпробвана и се е доказала през десетилетията.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!