Автор Тема: Много или малко неща носим по време на поход  (Прочетена 5803 пъти)

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
Re: Много или малко неща носим по време на поход
« Отговор #15 -: 03 Май 2013, 23:08:27 pm »
........Виж обаче:
16. Храна и вода за един ден.......
За един ден е, защото при постъпването не си зачислен на порцион. Инак гореизброените неща се ползуваха понякога до края на службата. Много мило ми стана от списъка, май беше отпечатан на гърба на повиквателната. А ми направи впечатление, че най-важният артикул в списъка липсва: джобното ножче.
Hobo, аз преди 1989 г. знам как е било от разкази на по-възрастните, но след 1990 беше кошмар. Срещах 18 год. момчета, които не можеха едно копче на дрехите си да зашият. И това ми се е случвало там: да го уча как да вдене конец в иглата и да си зашие копче или да премрежи скъсана дреха.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #16 -: 04 Май 2013, 10:17:25 am »
сори за офтопика - един аскерлия ми шиеше якичките, язе му  пишех писмата до гаджето някъде в хасковско. не че не можех да шия якички, но малко креативност сред цялата...простоватост на службата не пречеше, пъ и да шия ме мързи още. 1996-97 ;D
колкото до нещата за преход, с годините намялявам и намалявам - на края ще останат хамака, някво поларено одеяло, ножа и спирта само май.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #17 -: 05 Май 2013, 01:17:22 am »
Много мило ми стана от списъка, май беше отпечатан на гърба на повиквателната. А ми направи впечатление, че най-важният артикул в списъка липсва: джобното ножче.

Да това е списъка на гърба на повиквателната. И аз съм си мислил за джобното ножче защо го няма там . Нямам обяснение. Може би защото по времето, когато този списък се е взисквал, всеки младеж е имал джобно ножче в джоба си по дефолт, ако мога така да се изразя. Когато аз получих повиквателната списъка беше отпечатан на гърба и, но във военното окръжие изрично ми казаха да не нося нищо. В поделението ще ми дадат всичко необходимо, а дреболиите, които трябва да си закупим сами струват стотинки във войнишката лавка. Така и стана. Купихме си само иглите, конците, огледалцето и джобните ножчета, който нямаше. Всичко друго ни дадоха.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #18 -: 05 Май 2013, 13:49:00 pm »
По мое време беше по-актуална простоватостта, за която говори Кент.
Някак разбиранията и моралът бяха опорочени баш от нас, хората. Примерно много се крадеше. Не ми е за едни джапанки, но не мога да наричам другар човек, който гледа да те окраде.
А имаше знания, които биха били полезни не само във военновременни условия. Преподаваха се не само в казарменото обучение - в училищата имаше часове по НВО: Начално военно обучение. Отделно имаше курсове по гражданска защита. Верно, бяха и политизирани, но и обучваха хората какво да правят при всякакви бедствия и аварии. Пък всеки би могъл да отсее политическа пропаганда от обучение на полезни умения: включително какво да подберем като багаж, как се прави изкуствено дишане, как се спира кръвотечение, поставяне на инжекция през дреха, поставяне на шина на счупен крайник и т.н. А сега дето казваш, даже джобни ножчета не носят?!?
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Fat_Jim

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 58
« Отговор #19 -: 05 Май 2013, 14:17:25 pm »
Дишащите материи, що се отнася до приложението им в туристическите обувки, са нещо полезно и ценно – особено за хора като мен, чиято кожа почти изцяло се състои от потни жлези. Особено в сухо и не много влажно време.
В същото време намирам дрехите от Gore-Tex за абсолютно противопоказни за южния тип европейци – и то точно във времето, за което са предназначени. Малко повече влага във въздуха – и се изпотяваш като пръч.
Рекламата обаче върши черното си дело и народът купува ли, купува. Не само дрехи, де. Та, една голяма част от мъкненето на 2-3 ката дрехи плюс маса „резервни” вещи е резултат от непознаването на собственото си тяло от една страна, а от друга – от внушението на рекламата, че всичко това е изключително необходимо.
Щото производителят бълва тази продукция, за да се купува. И няма кой да ти каже, че най-обикновен армейски дъждобран тип „пончо с качулка” заема по-малко място и върши повече работа.
Напоследък обаче виждам някаква идиотска тенденция за туризъм да се възприема натоварването на половината къща (а понякога – даже и на половината офис) в колата, натъпкването на два сака с готови храни и полуфабрикати и консумирането им на 40-50 км от града. Желателно – не особено далеч от пътя.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #20 -: 07 Май 2013, 13:45:00 pm »
Тия дни разглеждах първи том/560 стр./ от седемтомника "История на войната с Турция 1912-1913г.", написан от Военно- Историческата Комисия след войните. Това е нещо като Енциклопедия за Войната и си има интересни неща. Не съм влизал в Интернет и не знаех че има развитие по темата, иначе щях да направя хубави снимки на някои страници. Засега само две, по-нататък ще пробвам да снимам и още.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #21 -: 07 Май 2013, 20:52:08 pm »
Излиза, че немалко кила са носили нашите деди във военно време - почти 28 кг., от които храна - само 1,72 кг.?!
Явно сухарите са спасявали положението. 
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Fat_Jim

• Jr. Member
  • **
« Отговор #22 -: 07 Май 2013, 22:02:15 pm »
Все пак - 16.790 кг се падат на дрехите на войника (включително и въшкарника, в който е облечен) и на снаряжението му.
А тези 1.72 кг храна са за около 2 дни - зрял мъж изяжда между 0.8 и 1 кг храна на ден.

Fat_Jim

• Jr. Member
  • **
« Отговор #23 -: 08 Май 2013, 00:32:32 am »
В една доста дебела книга (която тия дни отчаяно се опитвам да открия в няколкото си библиотеки - казва се "Спътникът"), издадена през 50-те години у нас, в превод от руски, са описани няколко популярни в СССР  по онова време вида спорт. Летният планински туризъм е един от тях. Възпроизвеждам по памет стандартната екипировка на съветския турист от онези години:
1. Туристически обувки - 1 чифт;
2. Вълнени чорапи - 2 чифта;
3. Клин;
4. Ризи - 2 бр.;
5. Анорак с качулка;
6. Долно бельо - 2 ката;
7. Пуловер;
6. Плетена шапка;
7. Туристически нож;
8. Карта;
9. Компас;
10. Раница;
11. Платнище;
12. Колчета;
13. Спален чувал;
14. Аптечка;
15. Кибрит;
16. Сапун;
17. Манерка за вода;
18. Посуда - котелка и канче, прибори за хранене;
19. Храна в плътно затворени кутии;
20. Консерви;
21. Свирка;
22. Въже - 3 метра;
23. Фотоапарат.
Може и да съм пропуснал някои неща - но те надали са повече от 2-3. Идеята е, че всичко друго се набавя от Природата. Показано е как се прави бивак, няколко вида палене на огън, изброени са някои основни правила за поведение и ред други общополезности.
Като се замисля - списъкът на собствения ми инвентар, макар и малко по-различен, не е кой знае колко по-дълъг.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #24 -: 08 Май 2013, 11:04:36 am »
Класа на jordanov junior след един месец ще ги водят на планина и ето списъка какво трябва да си носят:

Разбира се, ще бъдат група и не се предвижда спане на открито. Вероятно ще добавя 2-3 неща и от мен. /след експертна преценка 8)/