Автор Тема: Как да се предпазим от пришки?  (Прочетена 2493 пъти)

BazilVenceslas

• Full Member
  • Публикации: 175
    • Туристическо дружество "Сърнена гора"- Стара Загора
Как да се предпазим от пришки?
« -: 06 Февруари 2012, 18:13:50 pm »
Причината за появата на пришки са две. Едната е механично притриване на кожата, а втората причина за поява на пришките е изгаряне. Аз ще ви споделя моя опит как да се предпазите от пришки причинени от неразтъпкани (чисто нови) общовойскови кундури тип "Кубинки" или т.н. от притриване  ;D

Когати обуете обувките вие ще ги почувствате твърди, неудобни и скрибуцащи (скърцането изчезва след време). Започнете вашата разходка, за препоръчване по улицата,а не в Балкана (е и в Балкана става, ама е кофти, ще пиша за това по-долу).

Аз действам така - лепя си лепенки. За препоръчване е Citoplast.

Изрязвам една голяма лепенка и я залепям за петата, така че да не ми се претърква ходилото на най-кофти мястото. Просто не може да се ходи, болката е ужасно неприятна и даже те води до силно понакуцване. (патил съм  :D)

Лепенка, в стандартен размер изрязвам и я залепям от двете страни на глезена точно ПОД КОКАЛЧЕТАТА! Там се научих да слагам, защото когато се изкачвах на 7-те Рилски езера се появиха пришки точно там. А защо? Защото когато вървите по силно пресечен терен (вървях без пътека и маркировка) кончовата на кубинката се огъва, ту навън, ту на вътре и защото кожата е все още твърда ръмби яко глезена.  :(

На третото и последно място където слагам лепенка съвпада с двете капси на кубинката, които са в началото на кончовата към бомбето. Там лепих след първият час преход.

Извода е, че успях да завърша 11 часовият преход с неразтъпкани кубинки и с леки наченки на пришки, причинени от моето изчакване "Ей сега, ей тука ще спра да се облепя."    ::)
Накрая полвите ми обуща се оказаха омекнали и разтъпкани на 70%, така да кажем.  ;)

П.С. Не ви препоръчвам да правите поход с неразтъпкани кубинки, не е комфортно, но ако ви се неаложи както на мен, може да следвате тези съвети. В града единствено си лепя на петата лепенка, но по улиците се разтъпкват доста по-бавно и няма пресечен терен. Е има де, ама повече се възползват от него автомобилите.  ;D
Кубинките ги нося с памучни чорапи! Все още нямам стаж с партенки, но тази пролет ще пробвам.
 ;)
Екипировката не прави туриста, само помага!

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
Re:Как да се предпазим от пришки?
« Отговор #1 -: 23 Октомври 2012, 15:47:06 pm »
Ха да добавя и аз от моя опит.Винаги се старая като за начало да обувам нови обувки в дъждовно време а и да не прекалявам с ходенето,тоест да съм сигурен че ще мога да спра когато преценя а не когато имам възможност защото може да е късно.Все пак може и сухо време но тогава поставям мокра и изцедена кърпа във всяка обувка за през нощта и на сутринта обувките макар и леко влажни са много по-меки.Същата процедура прилагам и ако не съм ги носил много дълго време и макар и силно натъпкани с вестници за да не се смачкат пак може неприятно да ни изненадат ако просто ги обуем и хукнем на някъде.Точно от едни такива стари обувки майка ми навремето едва не се затри от инфекция.В казармата за малко да цъфна точно на едно учение като ми се наложи да си сменя обувките преди тръгване.Лошото беше ,че и пъртенките ми бяха оскъдни за да ме предпазват по-добре.Тогава просто напълних обувките с вода,подържах ги малко а после излях водата и ги обух.