Автор Тема: Френско армейско канче  (Прочетена 2910 пъти)

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
Френско армейско канче
« -: 28 Декември 2011, 16:14:49 pm »
Френско армейско канче от алуминий. Комплект от 3 части MO_Vesoul 1960.
Преди повече от година помолих мой познат, действащ военен, да попита сред по-старите си колеги дали не може да се намери едно запазено българско войнишко канче. Вече имах едно БНА от кръглия тип алуминиево небоядисано и си търсех от руския тип, боядисано - с формата на бъбрек. Каза ми трудна работа.
Мина време и бях забравил за това канче, когато човекът ми се обади по телефона и ми каза, че е оставил в къщи нещо за мен. Без подробности – само „Ти ще го оцениш”.

И вместо българско канче получих това:

Моя познат вероятно се е снабдил с него от колега, който е бил на мисии на БА зад граница. Запазено е. Личи и по отражението на фотоапарата, когато го снимах. Мисля, че това е някаква сплав на алуминия и е различен материал от този на бългаските армейски канчета.

По данни от мрежата този комплект е в употреба от 1945-50г., че и до днес.

Ако това горе е датата на производство на канчето, малко членове на форума ще са по-възрастни от него.

Комплектът се състои от следните части:
Голям съд с дръжка.
Размери: 17x13x4.5cm.
Обем до ръба: 990мл.
Дължина на дръжката 18cm

Съд без дръжка, който може да служи и като капак.
Размери: 16.5x12.5x4.5cm.
Обем до ръба: 920мл

Малък съд с дръжка.
Размери: 15x11x5.5cm.
Обем до ръба: 0.900мл.
Дължина на дръжката 16.5cm

Размери на сгънат комплект 13x17x6cm. Тегло общо 550гр.
Размерите, тегло и обемите са приблизителни.

Ето как изглеждат съдовете един в друг. При транспортиране средния съд се поставя с дъното навън и става капак.

Комплектът има заключалка и удобно, подвижно ухо монтирано като част от пантата на дръжката.

С комплекта ми подариха и това алуминиево канче със сгъваеми дръжки:

Канчето трябва да става комплект с пласмасова манерка. Вместо манерка в канчето могат да влязат 2 бутилки от минерална вода по 500мл или 2 бутилки от ямболски оцет по 700мл.
Канчето е производство е на фирма de Buyer . В сегашния каталог на фирмата намирам само канче и комплект съдове всичко от неръждаема стомана.
Комплектът ми е подарък и цена не мога да посоча. Ако някой се интересува от цени, може да търси в мрежата нещо такова: French 3 Piece Mess Tin Set или French Army 3 Pieces Mess Kit.

Моето мнение е, че комплектът е удобен по скоро за притопляне и сервиране, отколкото за готвене. Предимството му е, че е лек и заема малко място.
Ще съвърши работа и за пикник, когато не искаме да ползваме пластмасови чинии за еднократна употреба.

Ако ви попадне горния комплект на изгодна за вас цена – мисля няма да ви е излишен.
Не се взимай толкова на сериозно.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Re:Френско армейско канче
« Отговор #1 -: 24 Януари 2012, 09:21:32 am »
Читаво канче. Легионерско! 
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.