Автор Тема: Брадвата - този древен инструмент  (Прочетена 75423 пъти)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Re: Брадвата - този древен инструмент
« Отговор #180 -: 17 Ноември 2013, 12:43:11 pm »
Наистина сериозен занаят, още в древния Египет е имало такава щатна бройка "ПАЛАЧ".

И брадвите са били сериозни, а после французите измислят уж по-хуманната гилотина, използвана до 1977 година включително.

На мен древният начин с брадва по ми допада, все пак човек обезглавява, а не някаква си там механична конструкция.

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
« Отговор #181 -: 18 Ноември 2013, 09:33:00 am »
Много благодаря за информацията и съветите. Да се оправи малко времето и ще се опитам да ги приложа на практика

Да не забравиш да снимаш процеса и да туриш снимки тука!

P.S.
Щях да забравя: Като вадехме един пън преди бая години, освен кирки, лопати, брадви и т.н., се наложи да употребяваме доста често най-българския инструмент - "мамата". Без тоя струмент нищо не става.  Ама никак!

Справих се с пъновете. Но по възможно най-небушкрафтърски. Викнах багер :) За два часа отхвърли цялата работа, която на мен щеше да ми отнеме седмици блъскане.

ko54

• Hero Member
« Отговор #182 -: 18 Ноември 2013, 10:21:52 am »
Самотни вълк, с тоя небушкрафтърски багер рискуваш да си намалиш оценките в бушкрафтърската диплома(Дисциплина "Пънове, дънери, горски дяволи, брадви и киркобрадви")...  Кофти!  :D

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
« Отговор #183 -: 19 Ноември 2013, 08:53:28 am »
Самотни вълк, с тоя небушкрафтърски багер рискуваш да си намалиш оценките в бушкрафтърската диплома(Дисциплина "Пънове, дънери, горски дяволи, брадви и киркобрадви")...  Кофти!  :D
Направо ми пиши двойка. Заслужавам я ;) Ама целта оправдава средствата.

vasil_top

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 28
« Отговор #184 -: 19 Ноември 2013, 17:17:26 pm »
Здравейте приятели искам да Ви представя малко брадви.По мое мнение са дело на ветерлингс всичките.Дърводелската е ясна,тази дето е най дълга е типична ветерлингс SWA,по интересна е последната с която се сдобих съвсем скоро е от 2006г от една конференция на хускварна в швеция подърък на дилър.Води се малка разцепваща брадва перфектна дръжка и заклинване освен метален клин и запечатано със смола.От долу е намазана с парафин или нещо друго. Някъде  бях виждал само че от горската пак от старите хускварни със същото заклинване.Като гледах брадвите на ветерлингс е същата само без надписи по главата.Какво ви е мнението за нея.Определено става за цепене но формата на главата е перфектна за сечене без да се заклинва като американските брадви.Определено много ми допада предстои тест.Разбрах че вече са ги спрели от ветерлингс и са променили главата.като размери е по лека от карпентъра става и за двете ръце и дано се представи добре.Има ли някой друг с такава да сподели мнения.[imghttp://media.snimka.bg/s1/2899/032041860-big.jpg?r=0]http://[/img]това което ми прави впечатление че тази главата е лакирана предполагам за по добро съхранение.

ko54

• Hero Member
« Отговор #185 -: 19 Ноември 2013, 18:48:26 pm »
От 2 години и кусур Wetterlings се разведе с Хускварна и сега брадвите на Хускварна се коват от шведската фирма Хулт Брукс, която пък е собственост на Хултафорс.

Показаната от тебе брадвичка за цепене си е жив Wetterlings въпреки, че не видях щемпел някакъв. Всъщност и 3-те са Ветерлингс, моите поздравления, много читави брадви си събрал. Демек, от старото производство на Ветерлингс.

Ветерлингс и сега предлага такава брадва - http://www.wetterlings.se/the/index.php?option=com_content&view=article&id=76%3Asmall-splitting-axe&catid=37&Itemid=57
Силата на тази брадва е в цепенето въпреки, че може да се сече с нея, макар и по-неефективно.

Третата, показана от теб брада вече си е баш за сечене, правена от Ветерлингс, старото производство.
Ако правиш тестове, молба - сложи снимки и сподели личните си впечатления. 

Относно заклинването - така ги заклинваха преди, пак има клин, но дръжката не стърчи над главата, а е навътре около 5-10 мм, а празното пространство е залято(запечатано) със смола. Така са заклинвали брадвите, предназначени за шведската армия(за да не се разсъхва при дълго съхранение на склад).

Между другото се забелязва странно и рязко покачване на цените на брадвите Ветерлингс в българските онлайн-магазини, например  в http://stayaliveshop.com/catalog.php?subcategory=316  Цените гонят и надминават тези на Грансфорс Брукс.  Докато в западните сайтове цените са сравнително стабилни и съответно по-ниски.

vasil_top

• Jr. Member
  • **
« Отговор #186 -: 19 Ноември 2013, 19:04:16 pm »
Благодая за бързия отговор тази е чаках почти година искам да събера всички брадви правени от ветерлингс за хускварна остават ми още малката и чука иначе имам от тези на хултафорс чука и къмпинга.Провери и ще видиш че вече правят с по друга глава тази е спряна сигурен съм.по чужди форуми си искат старата като моята.А от долу има нещо като парафин много е стабилно евала с две думи колкото по старо толкова по добро.

ko54

• Hero Member
« Отговор #187 -: 19 Ноември 2013, 19:13:31 pm »
А щемпел някакъв(клеймо) на тази за цепене има ли?  Не личи от снимките, на първата снимка май има клеймо на Хускварна или се лъжа?

vasil_top

• Jr. Member
  • **
« Отговор #188 -: 19 Ноември 2013, 21:34:32 pm »
няма никакави надписи но такава глава кове само ветерлингс.относно тестовете искам да споделя че горската е уникална сякъл съм доста дърва с нея и бор и акация и дъб много добра страхотно качество.есента с тежка разцепваща и горската съм нацепил 6 кубика става и за цепене много е добра за зимен буш.сериозен инструмен за мен е идеален почти за всичко определено ми е любима.за около година нея съм е използвал най много.брадвата чук е на хултафорс ще кача снимки също е невероятен инструмент,сега е на ход малката разцепваща но ако е видиш на живо ще ти хареса много 80% прилича на горската глава като имаш в предвид триончето което имам на хускварна сгъваемото 240 мм и тази малка разцепваща стават супер за лятото за огън.
  колеги дайте помощ да съберем всички ветерлингс хускварни на едно място и да изпратим снимка на юлиа калтхоф може да ни зарадва с нещо.

gale

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 22
« Отговор #189 -: 19 Ноември 2013, 22:12:27 pm »
Опаа,кой извади харни брадви да видим?Браво,със здраве да ги ползваш.Най-после да вдигнем малко нивото на режещите инструменти.

ko54

• Hero Member
« Отговор #190 -: 20 Ноември 2013, 08:10:46 am »
Добра идея е да се съберат всички модели брадви Хускварна, ковани някога от Ветерлингс, колега  vasil_top.

Ако видя някъде физически или онлайн липсващите в колекцията ти хатчет и моула, ще те оповестя незабавно тук в тази тема:

vasil_top

• Jr. Member
  • **
« Отговор #191 -: 20 Ноември 2013, 10:58:09 am »
тази горната е имам трябва да ги снимам и да ги кача но е от хултафорс иначе ми се иска да ги наредим всичките заедно на едно дърво в гората малко видео и снимки и сенд на ветерлингс пък каквото сране.

ko54

• Hero Member
« Отговор #192 -: 20 Ноември 2013, 11:19:50 am »
Не става с твоя Хулт Брукс(Хултафорс). За тази симпатяга - директорката си требе истински Wetterlings splitting maul, па макар и с щемпел на Хускварна.

Иначе рискуваме да бъдем освиркани, а това май е излишно.  :D

ko54

• Hero Member
« Отговор #193 -: 20 Ноември 2013, 21:31:12 pm »
Въпроси, водещи до сериозни размисли... 

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #194 -: 21 Ноември 2013, 19:48:46 pm »
Извинявам се ако този клип вече е пускан, но си мисля че ще ви хареса. Приятно гледане :
http://www.youtube.com/watch?v=7ZAERTpoztc