Автор Тема: Шведска армейска раница LK-35  (Прочетена 3997 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Шведска армейска раница LK-35
« -: 18 Ноември 2011, 12:37:34 pm »
Шведската армейска полева раница модел LK-35 по спецификация е с обем 35 литра и обща тежина 2.2 кг. На практика обема на раницата е 40 литра, а ако отгоре се сложи нещо, което не се разсипва, например спален чувал, капака може да се повдигне и поема допълнително багаж с обем 5-10 литра. Това е предостатъчно за екипировка и храна за една седмица. Раницата има достатъчно външни крепежни ленти с които може стабилно да се върже цалото бивачно оборудване, палатка, спален чувал и шалте.

Самата раница се състои от външен самар с презрамки и торба от кордура 1000. Капака допълнително е гумиран, което помага за влагоустойчивостта на раницата. Самара е изработен от тънкостенни стоманени тръбички. Лек е. Тежината му заедно с презрамките е около 1кг. Торбата от кордура е по-тежка от самара, плата е много здрав и износоустойчив, но за сметка на това е по-тежък от този използван в туристическите раници.

Торбата е с едно помещение. От страната на гърба е зашит един джоб в, който удобно се събират карти, документи и всякакви дреболии. Както казах капака е гумиран за защита от дъжд. Основните шевове са обшити с плат за по-голяма здравина. Гърлото на раницата се стяга с въженце. На въженцето е монтирана много хитра машинка благодарение на която стягането и разхлабването на въженцето става лено и бързо дори само с една ръка. Раницата може да се използва при нужда и самостоятелно като се свалят презрамките от самара и се монтират на зашитите за тази цел уши от външната страна на торбата.

Силата на раницата е в самара. Изработен е от тънкостенни стоманени тръбички. Много здрав. Товарил съм го с 30кг и не съм усетил никакви наченки на гънене, посукване или каквато и да е нестабилност. Самара може да се използва самостоятелно като се свали торбата и багажа се върже с въженца за него. С успех може да се използва дори да се донесат от мазето дърва за камината. Благодарение на самара торбата с багажа не опира директно на гърба, Гърба се проветрява много добре. Не се запарва и не се изпотява.

Презрамките се регулират лесно и удобно. Това може да става в движение без да се сваля раницата благодарение на системата за бързо регулиране. В случай на нужда само с едно дръпване на механизмите презрамките се удължават максимално и раницата може за секунди да се свали от гърба. Много полезна функция при аварийни ситуации, когато сме с раницата на гръб, а бързото освобождаване от нея е живото спасяващо. Самите презрамки са с някаква плънка в широката им част, тази която е на раменете и са много удобни. Не прежилват и не се впиват в раменете дори и с 30кг в раницата.

Благодарение на многото възможни места по самара за които може да се закачат презрамките раницата лесно се регулира за хора с всякаква височина и широчина на гърба. Предвидена е и за малки, и за големи хора. Напрактика добре се напасва към всеки гръб.

Раницата няма кръстен коан. Темата за кръстния колан е дълга и обширна. С няколко думи ще спомена, че за алпинисти и катерачи за които е по-важно запазване на равновесие, отколкото удобство, кръстния колан е необходим. За останалите той само пречи. Всеки, който си направи труда да сумира векторите на силите действащи върху човек докато е натоварен с раница ще се убеди, че гърба носи раницата, а не кръста. Кръстния колан не е необходим, даже е вреден защото променя правилната стойка и в резултат се претоварват ставите на краката. Самара на LK-35 е толкова добре конструиран, че колкото повече се товари раницата, толкова по-удобно ляга на гърба, а натоварването на раменете намалява. Разбира се това става ако презрамките са добре регулирани според тялото. Все пак ако на някой много му липсва кръстен колан, не е никакъв проблем да модернизира раницата и да си го монтира сам. В интернет има достатъчно статии за такава модернизация.

Факт е, че дали една раница е удобна или не е зависи строго от индивидуалностите на всеки отделен индивид, който я носи. LK-35 е предвидена да се напасне към миски и високи хора с всякакви конструкции на тялото и гърба.

В заключение да кажа, че използвам раницата вече 3 години. На мен ми е удобна до степен отдавна да съм забравил дали ми трябва друга раница или не. Обема на раницата ми е предостатъчен за цялото ми оборудване и храна от една седмица до десет дни. В случай, че нося бивачното оборудване практикувам спалния чувал да сложа под капака над раницата. Така е добре защитен от дъжд. Палатката скатавам като сгънато одеало и я слагам между гърба на раницата и самара. Шалтето нося по два начина според това дали ще има храсти и трънки или не. Ако се планира ходене над горския пояс, където проблема със закачащите се по раницата клонки и трънки не стои навивам шалтето на руло и го стягам с презрамките на раницата зашити отгоре на капака. В случай, че ще се ходи извън пътеките и ще има трънинг скатавам шалтето на хармоника и го поставям отзад на раницата. Горния край удобно влиза под капака на раницата, а вертикалните компресионни ленти на раницата стягат цялото шалте.

Раницата съм я купил чисто нова от онлайн магазин в Германия. Цена 30 лева. Ето линк към магазина:
http://www.militaerbestaende.de/Backpacks-Duffelbags/Rucksacks-Back-Packs/Swed-Rucksack-35l-like-new::629.html

За съжаление в момента нямам с какво да снимам. Затова давам линкове към снимки на раницата в интернет. За удобство линковете са с код, който дава команда на вашите браузъри автоматично да отворят снимките без да се налага да кликате по линковете. Това не означава, че снимките са в статията или на сървъра със статията. Просто автоматичното отваряне е за ваше удобство. Под всяка снимка слагам и линк към нея без кода за автоматично отваряне.

Снимки от www.guns.ru

http://i2.guns.ru/forums/icons/forum_pictures/004470/4470141.jpg

http://i2.guns.ru/forums/icons/forum_pictures/004470/4470147.jpg

http://i2.guns.ru/forums/icons/forum_pictures/003699/3699481.jpg

Хубаво ревю с добри снимки може да се прочете във форума на  Русский Фортификационньiй сайт
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

traktorist

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 11
Re:Шведска армейска раница LK-35
« Отговор #1 -: 20 Ноември 2011, 08:46:36 am »
Поздравления за хубавото ревю!
А знаете ли защо при тази раница, а и при A.L.I.C.E pack капака се затваря с надлъжни ленти вместо някаква по-удобна система?Ясно е, че тези ленти служат за закрепване на екипировка(американските войници носят между капака и лентите шалте) ама пак ми се вижда прекалено усложнено.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #2 -: 21 Ноември 2011, 09:37:47 am »
Тези ленти служат едновременно за няколко неща. Затварят капака, могат да стегнат допълнителна екипировка. но най-вече изпълняват функцията на компресионни ленти. Ако раницата е претъпкана я подсилват и напрактика напън върху шевовете няма ако тези компресионни ленти са добре стегнати. Обратно, ако в раницата има малко багаж стегнатите компресионни ленти не позволяват той да се мандахерца и да тропа по време на ходенето. Много полезно особено ако се тича с раницата на гръб. Раницата е армейска все пак, а във всяка армия се тича доста. ;D

Закопчалките на лентите са различни от тези на туристическите раници, но това е направено с цел по-голяма сигурност и здравина. Никак няма да е полезно за един войник да му се изкоруби или счупи пластмасовата закопчалка. Затова закопчаването става посредством промушване на лентите през едни метални катарами. Много здраво, но малко по-бавно се отваря и затваря раницата. Всъщност и това е въпрос на навик. След известно ползване престава да е досадно самото закопчаване и разкопчаване.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

GOART

• Full Member
  • Публикации: 126
« Отговор #3 -: 06 Октомври 2012, 21:53:34 pm »
В началото на лятото си купих LK70 и LK35. Голямата е тествана в Щвеция, а малката в родината.
Очарован съм и от двете. Относно  отваряне и затваряне на LK35 става много бързо, като му свикне човек.
На малката направих малки подобрения, с цел да мога да си слагам малки чантички отстрани(MOLLE), тъй като, няма стрaнични джобове.
P.S. Колкото повече ги пълниш, толкова по-удобни стават за носене......абсолютно вярно е :)
Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!