Автор Тема: Домашно приготвена горчица на прах  (Прочетена 5382 пъти)

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Домашно приготвена горчица на прах
« -: 15 Септември 2011, 11:06:00 am »
Тия дни ми подариха едно чудо на гурмето, което изглежда ето така:

Да няма грешка това е горчица на прах. Естествено веднага реших да пробвам островитянското (GB) изобретение.
Оказасе не лоша горчица макар и не точно по моите вкусови предпочитания. Пък аз много харесвам тая пущина горчицата. Та се замислих щом ония там от острова могат значи и ние простите пущиняци можем да си правим прахообразна горчица и да си правим барбекюто още по-вкусно пък и не само него. Седнах помислих порових в нет'я и ето резултата от моето разследване:

Необходими продукти:
  • синапено семе - 20 г бяло и черно
  • черен пипер - 5 г
  • карамфил - 6 зърна, може и бахар
  • копър - семе
  • мед - 1 с.л.
  • оцет - 2 с.л. винен
  • вино - 1 с.л.

Както се вижда нищо, което да не можете да намерите в БГ-то
Начин на приготвяне
Всичките семена предварително се смилат на прах.
Като дойде време за скарата към вече готовата смеска се добавят, меда, оцета и виното разбърква се старателно и се оставя за известно време да престои за предпочитане на хладно за да се стегне. От там нататък всичко е в ръцете на виртуозите на скарата  8)

zoso

• Full Member
  • Публикации: 117
Re:Домашно приготвена горчица на прах
« Отговор #1 -: 15 Септември 2011, 12:44:42 pm »
Бравос, Ваньо. Аз само да добавя за тези, които обичат по-люта горчица, могат да сложат и малко хрян. Не съм го виждал по магазините, но по селата се намира.

hr.zlatarev

• Full Member
  • Публикации: 114
« Отговор #2 -: 15 Септември 2011, 14:09:13 pm »
Имам спомен от майката на един приятел от детството ми, която правеше изключително ароматна и силно люта горчица в която със сигурност слагаше боровинки ?!?! За съжаление рецептата сигурно си е отишла заедно с нея а това беше доста отдавна.  :( Та може би ако има ентусиасти да се разровят из нета може да се открие някоя интересна рецепта пък пържолите ще са от мен  ;)

vanjo

• Hero Member
« Отговор #3 -: 17 Септември 2011, 20:37:26 pm »
Бравос, Ваньо. Аз само да добавя за тези, които обичат по-люта горчица, могат да сложат и малко хрян. Не съм го виждал по магазините, но по селата се намира.
Zoso, както е тръгнало ще издам "тайната" за сладкото от люти чушки  ???. Хрян също се намира ако се разтърсиш. 
Поздрави, и тате да вземем да се видим некой ден  ???

zoso

• Full Member
  • Публикации: 117
« Отговор #4 -: 17 Септември 2011, 23:00:27 pm »
Ще, ще. Само време малко да намеря, ама сега покрай малкото е просто невъзможно. Иначе вкъщи седи един Иракски шал "made in china" :)

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
« Отговор #5 -: 27 Септември 2012, 16:58:36 pm »
Да си призная горчица без хрян ми се струва ...сякаш са и пропуснати някои мъжки атрибути  ;D.Колкото за самото растение хрян -то е доста жизнено и вирее дори извън градините ако си направим труда да го засадим ако сме от панелните обитатели без собствена градинка.В другия бушкрафт форум изказах мнение ,че няма да е зле ако из природата бучнем тук там където вирее и някое полезно растение и един колега реагира доста първосигнално като спомена нещо за линейка ако ме хванел да разхвърлям семена от шипка в ливадите му...та хряна е едно от тези полезни растения.Ако искате може и да отворим отделна тема по този въпрос.

vanjo

• Hero Member
« Отговор #6 -: 27 Септември 2012, 17:06:31 pm »
Колега gargo2 що се отнася до хряна съм солидарен напълно с твоята теза. Що се отнася до второто предложение, наистина е интересно според мен. Ако прецениш отвори нова тема аз съм ЗА идеята ти.