Ние сме само част от Природата!
Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгубил си
активационния е-мейл
?
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:
Името на Mors Kochanski на български език се изписва Морс
КОХАНСКИ
, а не Кочански!
Начало
Forum
Помощ
Търси
Вход
Бушкрафт България
»
Бушкрафт
»
Направи си сам
»
Магарето на мързеливия бушкрафтър(draw knives bench), или "Магарето на Колчо"...
« назад
напред »
Формат за разпечатване
Страници:
1
[
2
]
3
4
Автор
Тема: Магарето на мързеливия бушкрафтър(draw knives bench), или "Магарето на Колчо"... (Прочетена 15705 пъти)
kol4o
Full Member
Публикации: 195
Re:Магарето на мързеливия бушкрафтър(draw knives bench), или "Магарето на Колчо"...
«
Отговор #15 -:
11 Септември 2011, 15:38:06 pm »
сорка за не навременото про4итане ама нещо не ми излизаше темата ..незнам защо
от сърце се смях за кръглите дупки с холкера ...уникално изпълнение
после видях 4е си се сетил 4е могат да са и квадратни...нищо тъй се у4и най добре 4овек
забележката ми е към клина дет си го дялал...ъгълът му е много голям...и ще изплюва
детайла който трябва да притиска
ама тва лесно се оправя...подостри го малко и готово
ина4е евала за мерака
ааа и друго не си зиносвай хубавия ясен за глупости
за магарето и 4ерница става или квот там имаш ама за сап си трябва ясен
ако има нещо питай
а тоя лаф за дърводелците сигурно го е измислил някой с две еднакви ръце (не десни)
Активен
ko54
Hero Member
Публикации: 1415
Re:Магарето на мързеливия бушкрафтър(draw knives bench), или "Магарето на Колчо"...
«
Отговор #16 -:
12 Септември 2011, 07:53:09 am »
Ясно, благодаря за акъла,
kol40
. Боя се само да не се превърна в
тесен специалист
, т.е. човек, който знае все повече за все по-малко неща.
Активен
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.
ko54
Hero Member
«
Отговор #17 -:
18 Септември 2011, 19:46:05 pm »
ПРОДЪЛЖЕНИЕ(3-ра серия - последна)
Същото място, но 2 седмици по-късно.
И така, разглобих магарето, защото трябваше да се пробиват дупките в основната дъска(носещата част),
отстрани
, където да се закрепи чрез кръгли дървени оси подвижната част на магарето, която всъщност притиска предмета, който ще се дялка. Дупките ги почнах с обикновени длета, щото мислех да ги правя квадратни, ама се отказах и ги направих кръгли - при мен кръглите дупки стават по-лесно (с кривото длето). Кривото длето се оказа много здраво и полезно и отнесе голям бой с дървения чук. Става за дълбане на кръгли дупки, за издълбаване на дървени паници, копанки, корита и т.н. Отдолу носещата дъска я оставих както си е - полукръгла, само обелих кората и то небрежно.
После издялках двете дървени оси и сглобих магарето на Колчо. Колчо се оказа прав за ъгъла на клина, затова взех друг пън и от него издялах
друг клин
, с по-малък ъгъл, но по-широк. Него пък(клинът) застопорих чрез малки клинчета към основната дъска, в която пробих 2 реда х 3 дупки на всеки ред, та при дърпане с рукана да не хукне към мен дялкания детайл барабар с клина.
С други думи - май стана това магаре. Тествах веднага руканите - с кривия обелих кората на парче дърво(ясен), а с правия се опитах да направя плоска повърхност(все едно, че правя дъска). С удоволствие разбрах, че става и то седнал. Баш за мързеливци като мен, всъщност аз затова го кръстих така.
Удобно е за правене на дръжки(сапове) за брадви, чукове и т.н., изобщо за дялкане на заоблени неща, но и за плоски повърхности става(дъски - различен размер ширина и дебелина).
Та такива работи, приятели, ако имате въпроси, критики и прочие - съм на разположение.
Активен
kol4o
Full Member
«
Отговор #18 -:
18 Септември 2011, 20:07:20 pm »
забравил си най важното да му турниш...
Активен
ko54
Hero Member
«
Отговор #19 -:
18 Септември 2011, 20:39:45 pm »
Ако е за антената и кордата - както казваш - да действа като
дърпаща пружина
за придвижване на подвижната част в начално положение - не съм забравил! Просто времето лети. Екстрите - друг път. Важното е, че за себе си разбрах - с нож, брадва, трионче, длето - па макар и криво - може да се направят доста работи в Буша, стига човек да има мерак, па макар и с две леви ръце като моите, например. Hobo и Vanjo са прави в едно -
МЕРАКЪТ е всичко, останалото са нюанси
.
П.С. А надпис ще сложа, и това не съм забравил - ще пише чрез точково изгаряне с поялник -
Магарето на Kol40
+
bushcraftbg.com - Всички права запазени!
Активен
kol4o
Full Member
«
Отговор #20 -:
18 Септември 2011, 20:56:19 pm »
имах предвид коп4е за пускане и поставка за бира
Активен
ko54
Hero Member
«
Отговор #21 -:
18 Септември 2011, 21:09:07 pm »
Вярно! Пусни един ескиз - на ръка, разбира се!
Активен
Valenti
Sr. Member
Публикации: 352
«
Отговор #22 -:
19 Септември 2011, 09:38:10 am »
Красота и изящество!!! Просто нямам думи, възхитен съм от старанието което си положил ко54! Ако наистина ти е за пръв път , изработването на подобно нещо като това ,,магаренце,, , гласувам с две ръце за МАЙСТОРСКА СТЕПЕН! Още веднъж -браво!
Активен
ko54
Hero Member
«
Отговор #23 -:
19 Септември 2011, 10:01:47 am »
Благодаря!, valenti681. Недей така, щото се възгордях, а това било кофти порок - така ми каза един приятел, който е чел Библията. От дърво, до тази пролет(когато започнах да участвам в този форум), бях дялкал само
колци за домати
при тъста в Берковско. А в детството, както повечето от нас - съм правил лъкове и дървени мечове. А в ученическите ми години едно време беше така - момчетата шиеха разни неща(за да се подготвят за казармата), а момичетата се занимаваха с дърводелство. Цирк. Та сега се мъчим някакси да наваксаме.
Активен
samotniq valk
Full Member
Публикации: 119
«
Отговор #24 -:
19 Септември 2011, 10:56:32 am »
Поздравления и от мен! Много добра работа
Активен
ko54
Hero Member
«
Отговор #25 -:
19 Септември 2011, 11:14:47 am »
, Самотни вълк!
Активен
cat
Sr. Member
Публикации: 462
«
Отговор #26 -:
19 Септември 2011, 20:19:50 pm »
Ко 54 не забравяй че аматьорите са построили Ноевия ковчег а професионалистите Титаник, така че давай много хубави неща правиш поздравления от мене .
Активен
ko54
Hero Member
«
Отговор #27 -:
19 Септември 2011, 20:42:10 pm »
, cat! Мъдра мисъл, отдавна не я бях чувал. Благодаря! А вчера, като дялках на полигона под попската круша, духна слаб вятър, западаха листа и внезапно осъзнах, че времето скоро ще се скапе, а и онези гадатели от метеослужбите предричат ранна зима. Няма да има къде да се дялка през зимата. Кофти. Явно ще трябва да се купува губерка(или да приватизирам от жената) и шило и да се пробва правенето на кании за брадвите и руканите през дългите туткави зимни месеци. Тук май Unior беше в час по тази дейност, ама нещо отдавна не се е обаждал във форума?
Активен
vanjo
Hero Member
Публикации: 854
«
Отговор #28 -:
19 Септември 2011, 21:08:09 pm »
Респект за мерака, търпението и супер чуството за хумор.
Активен
ko54
Hero Member
«
Отговор #29 -:
19 Септември 2011, 21:25:15 pm »
Благодаря, vanjo!
Активен
Формат за разпечатване
Страници:
1
[
2
]
3
4
« назад
напред »
Бушкрафт България
»
Бушкрафт
»
Направи си сам
»
Магарето на мързеливия бушкрафтър(draw knives bench), или "Магарето на Колчо"...