Автор Тема: Войнишко канче вместо скъпи туристически съдове  (Прочетена 13088 пъти)

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
Re: Войнишко канче вместо скъпи туристически съдове
« Отговор #15 -: 05 Февруари 2012, 13:06:08 pm »
От алуминий са направени.Аз изчетох статиите за алуминиевите съдове,така че съм запознат, мисля как трябва да се ползват,но ако споделите нещо допълнително,ще съм благодарен. :)
Здравей, оня ден(мнението ми от02.02 )бях написал, че може да се готви и на,,жив" огън,но за да не се опушва външно съдинката, може да се увие във фолио, или както Хобо беше споделил,преди да сложиш на огъня да намажеш канчето със сапун!  :)

tirex

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 42
« Отговор #16 -: 06 Февруари 2012, 10:16:34 am »
Адаш това с фолиото си е мой патент бях го публикувал във форума преди година но се беше получил срив в постовете и много стари мнения бяха загубени затова повтарям поста придружен със снимков материал - http://tirex.snimka.bg/mountain/priklyucheniya.530874.20669632

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #17 -: 28 Февруари 2012, 16:57:52 pm »
Здравейте!Аз онзи ден се сдобих с български армейски канчета,три съдчета,състоящи се от чинийка,малка купа у по-голяма купа(а чинийката може да играя ролята на капак за по голямата купа).Въпросът ми е дали в тях може да се готви на открит огън?Скоро ще направя снимки да се похваля. ;D
Преди време Black Wolf се оплака, че неговите алуминиеви армейски канчета са се пробили докато е готвел в тях на огън. Тогава обстойно го разпитахме какво и как е готвил, защото аз също ползвам такова канче като неговото (като на снимките в началото на темата), но нямах случай да се пробие до момента в който коментирахме неговия проблем. Така и не изяснихме и пробивите си останаха мистерия. До съвсем скоро, когато и аз пробих едно. Тогава си спомних, че Black Wolf беше обяснил, че не го е грял празно, не е варил силно активни киселини, просто е варил супички, а канчето е било сложено директно върху жарта.

Като видях как се проби това пред мен, мистерията бе разгадана. Жарта е с много висока температура. Канчето поставено директно на жарта се нагрява много силно и неравномерно в точките в които ляга на ръбчетата на въглените от жарта. И се пробива.

Затова тези канчета не трябва да се поставят директно върху въглените. Може да са повдигнати над тях, да лежат на гола земя и да се нагряват от страни от жар, но не и да лежат директно на жар или да се докосват странично до нея. Никакъв проблем няма ако са провесени над огън.

С две думи, за да не се пробият канчетата трябва да са поставени на огнище или провесени над огъня. Също така няма проблем ако се поставят на земята до огъня и така да се готви. Важното е да не се опират директно до силна жар.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
Поздравления за откритието ,тази информация заслужава да се разпространява.Интересното в случая е, че течността в канчето не успява да го охлади за да го предпази от пробиване.Все пак не вярвам това да се случи и с доста по-дебелия ми алуминиев тиган макар ,че не съм особено вдъхновен да пробвам.Забелязвал съм и друго-алуминия за тези съдове вероятно не е съвсем чист (може да е и втора употреба),срещат се и разлини шупли.Една моя многострадална тенджера обикаляла не една квартира ,неколкократно се пробива и то странично без да е виждала жар а мляко и други киселини почти не е варила.Лекувам я със зачукване и отново я ползвам.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Хмм, ти отново ме хвърляш в мисли. Така наречения домакински алуминий всъщност е сплав и дали наистина проблема не е във високата температура на въглените, а в некачествената шуплеста сплав?!?! А може би е комбинация от двете? Ще се радвам, и други да споделят опит.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
Само като идея: чистият алуминий се топи при 720 гр. целзий. Сплавите му - при малко по-висока температура. Температурата на топене (ТТ) на домакинският алуминий едва ли надвишава 800 гр. Дървените въглища се разпалват при температура 700 гр. и отгоре. Тази температура е условна, защото зависи от дървесината, остатъчната влажност и т.н. В този ред на мисли можем да допуснем, че въглените горят с температура, която с няколко десетки градуси превишава ТТ на канчето. Топлообменът е скорост на пренасяне на температурата. Тази скорост е по-висока в среда, с по-висока плътност-демек плътно опряното дъно на канчето до въглените е директен топлообмен. При неособенно високата разлика в температурите (тази на въглените и ТТ на канчето), някаква течност (служещ за охладител), съдържаща се в канчето - ясно е, че е нужно някакво време, дъното на канчето да достигне и превиши ТТ и да се прогори в него дупка. Даже може да не стане отведнъж, а да канчето да се ползува няколко пъти, докато пробие. По-добре е да не контактува с директно с въглените, а да се грее от горещия въздух над тях. Може би това е причината за прогаряне на канчето.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

gargo2

• Full Member
Отдавна се канех да го предложа но като стана въпрос за топене на алуминий...може би си струва да пуснем една  тема за отливане на лъжица от алуминий.Солженицин беше споменал за нещо такова в ГУЛАГ но за жалост без подробности .Макар ,че класиката в гората е дървена лъжица но още една самоделна техника няма да ни е излишна.

emil

• Sr. Member
Отливането е доста сериозно занимание и крие сериозни опасности за любителите. Най-простото попадане в стопилката на капка вода от недобре изсушени ръце, капка пот от челото или любопитно дете с току-що измити плодове в ръка води до неконтролируемо пръскане на разтопен метал и страшни изгаряния по кожата, недай си Боже, по лицето и очите. Естествено, говоря за цветни метали, чиято температура на топене може да се постигне в "сравнително" домашни условия. Черните се топят при ок. 2000 гр. Дори и олово не препоръчвам да се отлива: ниска температура, но висока токсичност. Нека не рискуваме излишно!

gargo2

• Full Member
Разбира ,се като всяка дейност  с повишена опасност  тя не е за къщи и когато около тебе се мотаят излишни хора ,особено деца.Лял съм олово и съм наясно с опасностите .В случая с алуминия хората са го лели по стротелни обекти и то почти нелегално край огъня.Вероятно са издълбавали формата в някоя тухла.Да си изковеш нещо също не е съвсем безопасно но като внимаваш риска е минимален.Разбира се има хора за които и беленето на един картоф е риск и не без основание но както се казва всеки знае себе си като натрупат опит ,познания и тн.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #24 -: 31 Октомври 2014, 13:32:39 pm »
Нещо интересно: The Joy of Field Rations  Един блог на Peter Sauer за историята и приготовляването на военните полеви дажби през 20-ти век. Тук можете да откриете исторически рецепти и инструкции как автентично те да се възпроизведат в кухнята или на къмпинг.
Има информация и за прибори и посуда, военна храна, полево готвене, исторически рецепти, полеви хляб, храненето на войската по време на война, временни импровизирани средства за готвене и др.

Има снимки на много войнишки канчета. Има и на български кръгли войнишки канчета. (На автора вече са изпратени и снимки на българското бъбрековидно канче и да се надяваме, че ще ги публикува. )

Интересни са рецептите за полева храна. Сигурно могат да намерят приложение и в сегашно време.

Има и схеми на военно полеви печки и фурни от тухли и варели. Идеите могат да се приложат за направи си сам външна печка на вилата. С много снимки е показан и строежа на такава печка стъпка по стъпка.

Повече тук http://joyoffieldrations.blogspot.com/2013/02/constructing-british-army-improvised.html
Снимките са от самия блог.
Не се взимай толкова на сериозно.

BazilVenceslas

• Full Member
  • Публикации: 175
    • Туристическо дружество "Сърнена гора"- Стара Загора
« Отговор #25 -: 21 Декември 2014, 19:48:38 pm »
Днес видях да продават такива канчета, моля за мнение:
Цена: 5лв.

Екипировката не прави туриста, само помага!

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #26 -: 21 Декември 2014, 21:54:22 pm »
добчо, само хубави неща съм чувал за това югославско канче / мисля че е такова/.

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #27 -: 22 Декември 2014, 20:05:13 pm »
BazilVenceslas, купувай! 5лв къде ли не си ги дал. Получаваш 1 алуминиев контейнер (казват, че е от дебела ламарина и би издържал на открит огън), 2 пластмасови контейнера и манерка 1л. пластмасова. Освен това са от вече не съществуваща държава. След време тази окупка ще е добрo вложение.

Оригиналния комплект за хранене на югославската армия включва и нож, вилица и лъжица и непромокаем калъф (с гайки за колан) към коплекта съдове. Цени на пълния комплект 20-30лв.

emil

• Sr. Member
« Отговор #28 -: 23 Декември 2014, 11:07:25 am »
@BazilVenceslas, А ако не е тайна: на битака ли ги видя? Изглеждат добре, особено с ревюто от колегата @Mavrud!

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #29 -: 23 Декември 2014, 17:55:04 pm »
Emil, трябва да се има предвид, че пластмасата по-лесно се износва, надрасква и замърсява. По-бързо ще се амортизира целия комплект, с изключение на Al-канче.

За по-практична комбинация бих препоръчал алуминиеви БГ войнишко кръгло канче и манерка. От кръглите канчета могат да се намерят за по 5лв. чисто нови и от двата варианта - от 2 части и от 3 части. Манерка чисто нова БГ алуминиева пак може да се намери за 5-8 лв. (Ако е поръчка през интернет сайт - още 3,5-4лв за доставка). Аз бих препоръчал модела манерка без фурнир (гол алуминий). Причина - при необходимост може да се сложи на края на огъня (при отворена капачка) за загряване на водата. Добре е, ако има да се купи и калъф за манерка кафяв от шаяк или друг плат. Освен, че предпазва манерката от надраскване, през лятото, този калъф може да се използва и за охлаждане. Намокря се и при изпарението на водата температурата на течността вътре в манерката би могло да се понижи с 1- 2 градуса спрямо околната среда. Нищо разлика, но пък усещането е приятно.