Автор Тема: Брадва и дръжка за брадва - пак дело на българо-циганската творческа мисъл...  (Прочетена 23213 пъти)

sika

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 82
samotniq valk, пробвай! Методът "проба-грешка" работи добре. Казват, че човек става експерт едва тогава, когато е направил всички възможни грешки в своята област.

Така е . Джеймс кембъл на младини работил с Томас Едисон и при някъв доста заплетен момент Едисон казал ,проблема е твърде заплетен ,най-добре да изчакаме да го разреши някой аматьор.
 :D

Phoenix

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 46
"Три пътя водят към знанието: пътят на размишлението - това е най-благородният път, пътят на подражанието - това е най-лекият път, и пътят на опита - това е най-горчивият път"-Конфуций

Phoenix

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 46
Проведох разговор с дърводелец и същият заяви, че бряста става дръжки за брадви, но не бил толкова добър колкото ясена. Най-добрите дръжки ставали от мъждрян /бял ясен/.

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
Проведох разговор с дърводелец и същият заяви, че бряста става дръжки за брадви, но не бил толкова добър колкото ясена. Най-добрите дръжки ставали от мъждрян /бял ясен/.
Ясена и акацията са най-добри. Това ясно. Ама имам бряст и въпросът ми е вътрешната, по-тъмна част става ли? Май ще карам проба-грешка. Само да се оправи още времето

Georgi

• Newbie
  • *
  • Публикации: 3
здравейте! аз съм начинаещ в тази област и  мисля да си направя един сап за една брадва тва е лесно имам инструментите нужни за тази цел . Та въпросът ми е какво и по какъв начин да забия в сапа след като мушна брадвата за да не се вади при цепене? :o

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Дървен клин + метална тръбичка, забита в клина. Шведските брадви така ги заклинват. По-горе е описано подробно и има снимки.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

samotniq valk

• Full Member
здравейте! аз съм начинаещ в тази област и  мисля да си направя един сап за една брадва тва е лесно имам инструментите нужни за тази цел . Та въпросът ми е какво и по какъв начин да забия в сапа след като мушна брадвата за да не се вади при цепене? :o
Какъв сап ще правиш и на каква брадва?

rossko

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 58

Georgi: слагай по някой препинателен знак, някак по-лесно се чете

Нормалните български брадви, който са Г образни нямат нужда от клин 
при тях сапа се набива ... на "обратно" и при всеки замах се донабива.

Georgi

• Newbie
  • *
ще се постарая за препинателните знаци ;D . Брадвата е ето тази http://junakastore.com/productv/1549/bradva-s-drazhka-fibrostaklo.html . Не ми харесва дръжката и искам да си направя от дърво.Относно какво ще е дървото за сапа, искам да ме посъветвате кое е най доброто решение за това?

samotniq valk

• Full Member
По мое мнение, както писах някъде по-горе из темата, най-доброто дърво за сап е акация или ясен.
Можеш да направиш дръжката от снимката или класическа, права дръжка.
Ако ще правиш варианта от снимката, разрязваш горната част на дръжката надлъжно, като разреза влиза в сапа на около половината от ширината на ухото на брадвата. Набиваш самата брадва и в разреза набиваш дървен клин, който трябва да се пада успореден на острието на брадвата. Аз ползвам бук за него, защото имам подходящи летвички от него. След това напречно на дървения клин, забиваш метален. Аз го правя от 3-4 мм подострена ламарина. Може и тръбичка, ако имаш, както ти писа Ко54.
Аз предпочитам правата дръжка. Особеното при нея е, че се набива от обратната страна на сапа - т.е. брадвата минава през цялата му дължина. Предимството е, че на върха на сапа, където е брадвата, може да се оформи по-дебел участък с дължина около 2-3 см., който да служи за клин. При набиването брадвата се заклинва в него и се застопорява. Това разбира се не пречи пак да се сложи клин, както е описано по-горе.
Дано съм го обяснил добре.

Georgi

• Newbie
  • *
Благодаря ви , мисля че ми стана ясно ще пробвам и ще видя какво ще се получи .По нататък ще пиша споделя какво се е получило