Автор Тема: Брадва и дръжка за брадва - пак дело на българо-циганската творческа мисъл...  (Прочетена 23231 пъти)

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
Нещо не сме се разбрали май. Никой не е против да се пазят традициите и занаята. Този дърводелец, който го споменах, преди 25-30 години, вече беше минал 70те. От старото поколение майстори. Та съм сигурен, че е дялкал дъски на ръка. Беше много добър майстор, лека му пръст. А тезгяха му сигурно е от времето, когато е чиракувал занаята.
Та мисълта ми беше, че това устройство, като го огледах ми се струва не особено функционално.

kol4o

• Full Member
  • Публикации: 195
шапки долу  ;D
първи курс в техникума съм правил...не ни даваха нищо с ток да ползваме
тегава работа си е
ама доколкото разбрах искаше сам да си ги правиш дъските
ако не съм разбрал нещо и неволно съм те обидил
извинявам се
исках само да помогна
ама май друго излезе
здраве да е ве4е само ще 4ета темата
 ;)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Свалих си шапката!  
И моля те, пиши, нали ти казах, че съм начинаещ дърводелец, демек в І-ви курс. А и държа на майтапи.  
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

kol4o

• Full Member
  • Публикации: 195
нямаш грижи
по принцип недолюбвам работата с масив ...както сам каза виждал си дърводелци...и аз не познавам много които могат да преброят до 10 на пръсти
но по на4ина по който се опитваш ти да обработваш дървото ми допада..в смисъл без машини с ръ4ни инструменти трябва да си голяма шматка да си отрежеш някоя ръка  ;D ;D
въпреки 4е съм виждал хора с забита в крака брадва затуй имай си едно наум
а за дъските не те бъзикам с би4кията и с рандето
казва се план...едно дълго такова към метър   щпециално за дъски
питай ако мога ще помагам
п.п,
абе де ги намираш тия емотикони
 ;D

ko54

• Hero Member
kol4o, бях указал линка някъде из темите, но за теб специално (за старшия по чин дърводелец) ето: http://www.pic4ever.com/ - просто копираш от първата колонка(forum) и готово.

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540

ПП Апел към Мечо Пух да не се помайва ами да действа за кетапа  :D

Ваньо, сега прчетох написаното. Откакто се върнах от Ком- Емине, пиша си пътеписа, а това много време ми отнема, тъй като пиша бавно, а пък трябва да възпроизвеждам по -важните неща от самотното ходене. Няма кой да ми помогне и сега пак съм сам. Останаха ми последните три дни.
 Моля те, кажи ми какво трябва да направя, ако е по силите ми, на всяка цена ще го направя. Не обичам да се отмятам. Просто помогни ми. Благодаря предварително.

sika

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 82
Колега ,работата с  ръчни дърводелски инструменти изисква много добре подържани и ОСТРИ инструменти. Добре ще е да им научиш имената за да ти е по-лесно да си ги намираш.
Длетото дето си купил от битака не е "криво длето" ,а е холкер.
Относно инструмента на Христос и био. му баща  си мисля ,че един от основните инструменти в онези времена е била теслата.
Сега на прима виста се сещам за  http://www.youtube.com/watch?v=_3NRdZ8J24Q&context=C36559ffADOEgsToPDskJzuEv6jZ1J0RiSz9mlFP9E
Тоя човечец ползва интересна брадва в БГ не е популярна ала в САЩ явно е.
Потърси си няква литература за бароковата мебел ,сигурно ще са описани доста инструменти ползвани тогава ,а тогава е бил пикът на мебелистите преди революцията на машините.

Гледам ти брадвата и нещо не ми се вързва ,хем нашенска ,хем една такава тънка .Ок ти каза ,че хибрид между нашенска и сканди брадва ала как се държи днес тази брадва ,работи ли добре или не?
Една тъничка такава пък от друга страна обемиста ,а при тва и с къса дръжка....Незнам ,вижда ми се неудобна според моите разбирания.

п.п. Никога не бих дал на циганин да ми кове квото и да било. за мене тва лъжливо племе е много далеч от реалната работа на ковача освен ако под ковач не говорим за такъв ,който подковава коне клепа коси и калайдисва тенджари.
Да ти направи брадва ,да е добра ,а и да е ЗОНОВО закалена,пък и да е 55-56 HRC  ....ми аз съм сигурен ,че мангала е клатил умно глава без да зацепва за кво става въпрос.

ko54

• Hero Member
Уважаеми sika. Още има останали ковачи-цигани в Самоков(бащите на тези, които продават по пазарите):
- за твърдостта - обратното, притеснявах се да не я презакали над 57 по Рокуел, защото тогава щеше да стане крехка. Старият съветски ГОСТ определяше твърдост на брадвите между 47 - 57 по Рокуел max.
- по формата - така исках аз, дължина на режещия ръб - 150 мм, около 1 кг главата. За да се постигне обаче това тегло при тези размери трябваше да се направи този шведски профил. Брадвата с дръжката е около 1300-1350 грама общо;
- дължина на дръжката - 39 см. Аз съм мързелив и бачкам седнал на един пън, а на друг отпред - дялкам. Ватерлингсът има дръжка 50 см. и при работа отвреме-навреме ме удря по оная работа, писал съм го - чети внимателно. Затова направих дръжка 39 см - хем ми е удобно, хем не ме удря, хем се държи с една ръка удобно за дялкане, а може и с две - за сечене. Няма универсални размери - всеки си прави инструмент съобразно функциите и задачите. Този циганин ми направи и сравнително малка брадва, острие 115 мм, тегло около 400 грама, на която ще слагам гуцулска дръжка напролет към 1,1-1,2 метра;
- относно инструментите на Христос - тук корифеят е kol40, аз съм атеист. Мога да си позволя комплект фирмени длета с всякаква форма, но ми трябваха 1-2 броя и се снабдих с тях, както намерих за добре. Не съм дърводелец, средното ми образование е механотехникум, специалност "Топла обработка", та когато говорим за коване и закаляване имам известни теоретически и практически знания, в това можеш да бъдеш сигурен;
- брадвата работи много добре, даже дялкам с нея повече, отколкото с шведската. Дълго острие - лесно се целят клони за кастрене, а високата шия на главата - за близък удобен хват с една ръка. Сега съм полирал острието на брадвата на около 3 см и мога да си нарежа салата не по-зле и ефикасно, отколкото с остър нож. Трудно се белят краставиците, ама нейсе.

А иначе много ме радва факта, че колега се интересува от моите занимавки. Ако имаш твои неща за показване - заповядай, тук всички сме добронамерени и яко скучаем, поне аз де.
Дано по-бързо дойде пролетта.
Успехи!

P.S.  Виж немците с какво са работили някога. Това е снимка от kol40 от някакъв пазар в Германия.

samotniq valk

• Full Member
Имам един въпрос.
Досега съм правил доста дръжки от ясен и акация. Ама сега нямам, имам обаче един труп от бряст, който е оставен да съхне. Да, ама се оказа, че брястът има два слоя така да се каже. Един по-тъмен вътрешен и около него по-светъл. От външния направих едва две дръжки на чукове, ама въпросът ми е само него ли трябва да ползвам или може и от вътрешния, по-тъмен слой?
Мен лично вътрешния малко ме съмнява, ама да си питам.

ko54

• Hero Member
Нямам идея, samotniq valk.   Правил съм само от ясен. Интересното на ясеня е, че заради дългата влакнестна структура явно може да се правят дръжки и от мокър ясен. Дървеният чук, който правих лятото, досега не се е пукнал никъде. И една дълга лъжица също. А и скоро огледах "магарето на Колчо", там също няма пукнатини по чарковете от ясен. Дръжката на брадвата(сух ясен) е барабар с вътрешния слой, колко я тормозих това лято тая брадва - не е мръднала дръжката.  

sika

• Jr. Member
  • **
Имам един въпрос.
Досега съм правил доста дръжки от ясен и акация. Ама сега нямам, имам обаче един труп от бряст, който е оставен да съхне. Да, ама се оказа, че брястът има два слоя така да се каже. Един по-тъмен вътрешен и около него по-светъл. От външния направих едва две дръжки на чукове, ама въпросът ми е само него ли трябва да ползвам или може и от вътрешния, по-тъмен слой?
Мен лично вътрешния малко ме съмнява, ама да си питам.
Самотния Вълк ,ако не се лъжа другото име на Брястът е Габър и тва си е едно от най-коравите дървета с доста виска плътност на дървесината .
Според мене нямаш грижа да работиш и вътрешната част като естествено се съобразяваш с условието да не използваш същинската сърцевина щото тази част на дървеният материял не е препоръчителна независимо от видът дърво.
Поздрави

п.п. да не спамят темата с ново мнение ще кажа на ко54 ,че уважавам решението му да направи такава брадва която е показал!

samotniq valk

• Full Member
Ко, то за ясена, е ясно :)
За бряста ми е интересно.
Сика, грешиш да бряста и габъра.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D1%8F%D1%81%D1%82
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D0%B1%D1%8A%D1%80_%28%D1%80%D0%BE%D0%B4%29

sika

• Jr. Member
  • **
Цитат
Някои видове са известни под името габър.
Тва съм го копнал от линка за Бряста в уикито ,който си дал. Другият линк за габъра се изчерпва с "габъра е габър и снимка" :D Така ги поразгледах на снимките листата са им доста подобни ала алтинските наименования са други. Явно съм се объркал ала тва което съм написал  за същинската сърцевината и близката до нея дървесина важи с пълна сила за дървесните видове в България.

samotniq valk

• Full Member
съвсем различни семейства са.
това да същинската сърцевина го знам и винаги я избягвам. научи ме един майстор дърводелец преди много години.

ko54

• Hero Member
samotniq valk, пробвай! Методът "проба-грешка" работи добре. Казват, че човек става експерт едва тогава, когато е направил всички възможни грешки в своята област.