Автор Тема: Брадва и дръжка за брадва - пак дело на българо-циганската творческа мисъл...  (Прочетена 23221 пъти)

kol4o

• Full Member
  • Публикации: 195
4етох за сапа на брадвето дето си го осрал с теслата и имам питане:
защо не вземеш едно ренде и там където е трябвало да е удебелението на направиш един плосък у4астък.после що не взимаш някоя цепеница от същия материал да я позаглаждаш , и да я лепнеш с c-300.и като  изсъхне да си го оформяш с пилата и шкурки и стъкла и каквото ти е на сърцето?
и накрая що не я хакнеш в една кофа с изгоряло масло или нафта да я импрегнираш и да не са косиш :)
ай със здраве

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
За kol4o. Благодаря за добрите думи и загриженост относно моя сап.
Някъде във форума бях писал, че съм градско момче(на средна възраст) и в тази връзка споделям откровено, че нямам ренде и обикновена тесла, пила за дърво също, имам само крива тесла и то от 2 месеца, брадви(няколко) и ножове(няколко). Обаче май си прав, ще трябва да се заема по-сериозно с техническото оборудване на бушполигона. Още повече, че следващият проект ще изисква това, въпреки, че смятах да го реализирам с минимално количество дърводелски инструменти, не защото не мога да си позволя повече инструменти, а защото смятам, че примитивните техники и умения би трябвало да се тренират и придобиват чрез ограничен кръг инструменти, демек най-необходимите. В тази връзка преди няколко месеца много ми се искаше да разбера с какви точно инструменти са работили древните дърводелци, примерно Исус и баща му Йосиф в техния дърводелски занаят, обаче информацията по този въпрос е оскъдна. Мъка.
Тъй като стана въпрос за следващият проект - ще разкрия за какво става дума, макар и с риск да бъда оплют и анатемосан. Смятам да се опитам да направя нещо подобно като на снимките по-долу, но само с брадва и клинове, трион, нож, скобел(не знам как се казва на български, онова с двете дръжки), бургия(ръчна) за дърво, без железни пирони и болтове, а връзките между отделните дъски да са направени само с дървени "пирони" и подходящи клинове. Така де, разните му там англичани, канадци, шведи и пр. си имат на своите бушполигони такива джаджи и си тренират с кеф, а ние българите си нямаме!? Това е несправедливо и смятам в най-скоро време да се заема с това и да отстраня тази нередност. Обаче, първо трябва да разцепя подходящият пън(имам ги - суха върба) с дървени клинове и да направя ръчно дъски(плоскости), щото с готови дъски и баба може, както би се изразил kol4o. След като издялкам тези дъски, ще ги сглобя с кръгли и плоски клинове и май ще трябва и лепило. Обаче ми се иска лепилото да е от някакви естествени материали(например смола някаква), само се опасявам да не залепна за седалката при изпитанията и да се наложи спешно да звъня на 112, за да ме отлепят. Мъка. Та такива работи, kol4o. Давай акъли, още повече, че в твоите писания има бая здрав смисъл. Без майтап. А после ще тестваме този бушкрафтърски прибор, който на мен, честно казано, ми прилича повече на приспособление за мъчения от времето на Светата инквизиция. Тестването ще се изразява в пиене на бира дялкайки, или в дялкане, пиейки бира - кой както го разбира. А охлювите на полигона да си сидят жадни.

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
Аа с тесла трябва да се заимаш , това е велик инструмент . Иначе произведенията ти много ме кефят , бравос и успех по полигоните !

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
ko54, радваш ме с ентусиазма и мерака, дето ги имаш. Дай малко повече информация за тази джаджа, че нещо ми хвана окото. Нямам твоите амбиции, ама мога да се пробвам някой ден да я направя. Струва ми се удобна за дърводелски работи.
А онзи инструмент с двете дръжки, ние му казваме косица из Дивия Северозапад. Не знам как е по другите краища. Ама върши много работа.

kol4o

• Full Member
верно ли има здрав смисъл
 ;D ;D ;D
4овеко аз съм мебелист дърводелец
основните инструменти на Исус и татко му са:
4ук ,длето, пила, маткап, ренде, би4кия...поне това ни даваха да ползваме първата година в дървото в пловдив...може и молив и 4ап  ;D ;D
онова с двете дръжки може да е колело, може и тенджера не ми стана много ясно за какво говориш...да не е рукан ..едно такова извито подострено по цялата дължина и с две дръжи което служи за сваляне на кора от дървеса разни?
а  това на снимката за какво служи?
не съм виждал таквоз и не ми стана ясно.
обясни моля

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154

Доколкото разбирам май говориш за ето този продукт?

kol4o

• Full Member
Re:Брадва и дръжка за брадва - пак д
« Отговор #21 -: 29 Август 2011, 22:24:33 pm »
тва не е баш рукана за трупи
ама нещо подобно

ko54

• Hero Member
2(to) samotniq valk. Че, ентусизъм има, изобщо не се съмнявай, samotniq valk , работата е там, че руканът(косицата, както му казваш), или скобелът(както го наричам аз - остатък от руското възпитание/обучение), е ,че те са криви (изпъкналост на острието под различен радиус) - т.е. за белене на кора), и прави(като "струна" - израз на ромите-ковачи, - за права стружка). Мен, да ти кажа откровенно, едно(и само едно) ме ядосва - че винаги гледаме, и се възхищаваме на старите примитивни чужди техники/поне аз, де/ и сме се принизили  до  известна степен до копиране/просто нямам друга читава информация/, обаче, в знак на протест, твърдо съм решил да вложа българско творчество(+ канап, + дървени връзки(сглобки) и прочие  в тези така стари, но почти забравени "високотехнологични" процеси). За съжаление, аз съм просто един инженер(електроника), а ако ти си си в час (+ kol4o барабар) с тези неща, нямам думи - още 2-ма съмишленици. При всички положения обаче, така наречения от мен "бушполигон", ще бъде оборудвам с прости примитивни устройства за дялкане, рязане и струговане, макар, че не обичам кръглите форми(освен при дамите, моля за извинение!). А относно снимки и линкове, моля... http://www.coppiceapprentice.org.uk/pioneers2008.php

За kol4o: Видя ли, че си полезен и не пишеш току-така - маткапът, и длетото бях ги пропуснал... Мъка. А моливи дърводелски имам, едни такива дебели, правоъгълни, с много графит, твърдост около "НВ", не съм проверявал...

samotniq valk

• Full Member
Интересни снимки, ама само по тях май не схващам точно какъв е принципа на действие. Май ще пускам гуглето да превежда.
Мен просто ме влече дърводелството, ама не мога да се похваля с някакви постижения.
Нещо не разбрах какъв е проблема, че косицата е прави и крива. Имам и от двата вида, останали още от дядо ми, предполагам. Не знам, ама са много стари и си ги ползвам. Доста дръжки съм издялал с тях. А маткапа отдавна е станал музеен експонат. Станах технологичен и го смених с механична дрелка :)

ko54

• Hero Member
Имах предвид, че изпъкналата косица е удобна за сваляне на кората от дърво, а правата - за оформяне на дъски - аз си гоня своите задачи - 2-метрово трупче(450-500 мм) да го разцепя(разклиня) с дървени(щото нямам железни) клиновe и с помощта на това архаично приспособление да направя дъски ръчно, демек да ги издялкам. Оказва се, че даже в архитектурата(конструктива) на това приспособление има две основни течения, и даже с нюанси - английско и европейско(според старата класация на Великобритания за останалите други второстепенни държави, демек Европа и Америка).

samotniq valk

• Full Member
Успех! Ще чакаме разкази в картинки после :)

kol4o

• Full Member
дъски пробвай с би4кията да си наби4иш
а тва магаре се сцепих да се хиля като разбрах кво му е предназна4ението
толкоз път за един път...никой път  :D :D
луда работа 4ове4е
намери си един тезгях с кутия (тва е дървено менгеме вградено в плота)
и си прай дръжки и квот ти дойде на ума
а този станок за една дръжка не си струва...освен ако не мислиш да сменяш занаята
 :D :D

samotniq valk

• Full Member
Разгледах снимките, пуснах и преводача и Колчо е прав. Не си струва усилията. Но пък може да се преработи. Вместо това махало, може на горната греда да се пробият един ред отвори, която да се ползват да се заклинва заготовката. Нещо такова съм виждал някога в работилницата на един стар дърводелец. В смисъл не това устройство, а редица отвори, издълбани в работния плот

kol4o

• Full Member
тъй де аз нали туй казах да си намери стар дърводелски тезгях с кутия...там има ред квадратни дупки ...пухаш вътре едни колци железни слагаш детайла и стягаш
да търси по техникумите по дървообработване се ще има някой бракуван дето може да се позакърпи
или...
http://threeplanes.net/Bench.html

ko54

• Hero Member
Ако някой от форума(па макар и дърводелец по професия, ми каже, че  е правил дъска ръчно, а не е ползвал готова такава, свалям му шапка). Аз поне, преди 15 години, когато имах приятел-арендатор на много добре оборудвана дърводелна база(работилница), барабар с 7-8 не особенно трезви дърводелци, ама истински, кой без 1 пръст, кой без 2, за части от ноктите на ръцете изобщо не говорим, не помня да са извършвали подобна операция. Щото си имаше готови дъски в склада, сухи, прави и прочие. А може и да са правили. Аз и тогава, както и сега, хич не разбирам от този хубав занаят, щото ми стана хоби отскоро.
А според мен смисълът е - да запазим старите занаяти със старите инструменти и приспособления - поне децата да знаят. За мен идеята си струва усилията, за вас - не знам.