Автор Тема: Походна аптечка за обикновени бушмени лаици  (Прочетена 18570 пъти)

hr.zlatarev

• Full Member
  • Публикации: 114
Отварям тази тема защото съм убеден, че повечето хора не мислят, че точно сега и то пък точно на тях може да се случи нещо неприятно. / То и аз от пет години се каня да си направя планинска застраховка... :-[ /.
И така: Отмъкнах аз един несесер на жена ми и ето какво събрах вътре:
http://hrzlatarev.snimka.bg/travel/razhodki-v-planinata-aptechka.609735.24399456
/Пластмасовата чашка е за мащаб/
Марля- 1/2м, бинт- 5мХ8см., спиртни кърпички /тях си ги набавих от един ветеринарен лекар - служат за дезинфекция на вимето при някакви манипулации/, анкерпласт - някалко размера, Банеоцин маз /антибиотичен крем//вместо Йодасепт, че тубата е много голяма/, Алергозан кремче, Нитрокор /нитроглицерин/, Норсулфазол ВТ /сулфатиацол пудра//преди имаше Топоцин - по-малка е опаковката ама май вече не се произвежда, Маринер - ампула за промиване на очите, Метилпреднизолон /Урбазон/ - ампула от 125мг с разтворител + еднократна спринцовка - тези неща съм напъхал в кутийката от Банеоцина че са чупливи - може би е по-добре в пласмасова кутийка от някоя подаръчна химикалка например, По един блистер Беналгин, Аспирин, Имодиум и Бусколизин - Те пък влизат в кутийката от Беналгина, Няколко пакетчета захар, няколко безопасни игли и няколко ластика по-скоро да държат захарчетата, анкерпласта и безопасните игли в едно пакетче. Освен тези илачи в несесера държа фенерче, свирка, две запалки /едната е ветроупорна/ и вездесъщото ножче Викторинокс със здрава презрамка за недай боже използване като турникет.
Ами това е от един лаик :D

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Re:Походна аптечка за обикновени бушмени лаици
« Отговор #1 -: 28 Юли 2011, 10:34:12 am »
Хайде заедно да заредим една походна аптечка. Това да стане като споделим кой какво носи и за какво го ползва. Накрая ще синтезираме един общ списък, подходящ за средно статистичния бушкрафтър. Предварително правя уговорката, че доста хора си носят някакви специфични лекарства, които пият всеки ден. Предлагам тях да не коментираме, защото са индивидуални.

Аз нося много малко неща. Водя се от това, че освен да нося медикаменти трябва да знам как и за какво да ги използвам. По тази причина даже не съм си и помислял за скалпели, шевни игли и макари за кърпене на месо. :D

- Аспирин
Задължително два аспирина в края на деня против мускулна треска. Освен това при най-малък симптом за настинка, както и при главобол, зъбобол и всякакъв *бол. Става и за махмурлук.  8)

- Аналгин
За всеки случай. Ако е по-силна болката, но все още не толкова, че да се посегне към нимезила.

-Нимезил или Аулин
Силно обезболяващо. В същото време действа антивъзпалително. Нося го за в краен случай при много силни болки. Зъбобол, бъбречна криза и все такива трудно издържащи се болки. За по-слаби болки аспирина и аналгина вършат работа,

-Лейкопласт на ролки (тясна и широка)
Незаменимо и май най-често използваното от аптечката. С него облепвам протрити крака, пришки и т.н. Става и за ремонтна дейност. Намотавал съм лейкопласт на сцепена подметка на маратонка и така комфортно се прибрах.

-Бинт
За къф го мъкна и аз не знам. Нито нося спирт, нито йод, нито кислородна вода. Не дай Боже стане нещо само за обездвижване на счупено бих могъл да го ползвам. Кент беше дал съвет, че за лаици като нас е по-добре да си носим еластичен бинт, ще е по-полезно. Все пак можем да развием въпроса с бинта. Какъв размер и какво друго с него като марля, памук, нещо за промивка и дезинфекция на рани и т.н.

-Вазелин
Ползвам го при протрити крака и пришки. Много добре действа за изгорено. Оказа се по-добър слънцезащитен крем от модерните факторни мазила. Освен това има и други приложения. Например топче памук намазано с вазелин е добра разпалка. Напоследък силно се замислям да заменя вазелина със свинска мас.

Това е в моята раница. Основен проблем в планината е масовото посиране. Широко разпространеното мнение, че в планината всичко е стерилно не е вярно. Според мен е по-важно да се предпази човек от вируси и зарази, отколкото да се лекува след това. Аз го правя с чесън и лук. Естествени природни антибиотици. Задължително имам от двете в раницата и въобще не ми пука кой се гражданее и кой не. В планината аз си хапвам чесън и лук. Така успешно се предпазвам вече доста години.

Накратко. Слагам началото на списъка за аптечката:
- Аспирин - (едно шишенце със 100 филмирани таблетки)
- Аналгин - половин блистер
- Нимезил - 5бр
- Лейкопласт - 1 широка и 1 тясна ролка
- Дерматичен вазелин - 1 опаковка от по-евтиния.
- Бинт - ?

Очаквам да добавите неща, като се обосновете защо и как се използват.

//edit
Отворили сме темата едновременно с hr.zlatarev. Сливам двете теми в една.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #2 -: 28 Юли 2011, 12:19:25 pm »

- Аспирин
Задължително два аспирина в края на деня против мускулна треска. Освен това при най-малък симптом за настинка, както и при главобол, зъбобол и всякакъв *бол. Става и за махмурлук.  8)

-Нимезил или Аулин
Силно обезболяващо. В същото време действа антивъзпалително. Нося го за в краен случай при много силни болки. Зъбобол, бъбречна криза и все такива трудно издържащи се болки. За слаби болки аспирина върши работа
Преди пиех аспирин,но никога не съм пил аулин или нимезил.Сега пия ибупром доста добре ми деиства при всякакви болки
don't waist your time for searching all those waisted years

hr.zlatarev

• Full Member
« Отговор #3 -: 28 Юли 2011, 14:25:20 pm »
Аспиринът /докторите тук да потвърдят или да отрекат/ действа добре при прегряване /разрежда кръвчицата, съдоразширява ли или ...??/
Бинтът може да послужи като достатъчно здраво въженце при нужда, така че не бих го изхвърлил.

godji307

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 30
« Отговор #4 -: 28 Юли 2011, 17:22:25 pm »
Алергозан,спазмалгон и лопедиум-разстройството е гадно и бързо се обезводняваш.

EXeCuTiOnER

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 84
« Отговор #5 -: 28 Юли 2011, 19:26:36 pm »
Така, да ги почнем подред. Антибиотичният крем не замества дезинфектантите. Йодът се разпада на светлина, затова е подобре да се носят спирт 70%-90% и кислородна вода 3%. Спиртът много добре изсушава, понеже е летлив, а кислородната вода има и кръвоспиращо действие (това, разбира се, само за капилярно кървене). Не коментирам антисептичните им действия. Алергозанът по-добре го замени с таблетна форма, понеже много по-добре би ти подействал ако го поемеш вътрешно, отколкото ако намажеш ужиленото с унгвент. Също, самият алергозан е доста слаб H1-блокер. Съдя по себе си. От всичките Н1-блокери най ми допада Лоратадин (1 табл. дневно). Има много по-мощно действие, не ти се приспива от него и ефектът му е по-продължителен. За по-сериозни случаи е Аериус, но той е вече последното поколение и е за по-силни алергии. След него вече се минава на урбазон или адреналин. Нитроглицеринът има трайност 6 месеца. След това спира да действа и ... трябва периодично да се подменя. Сега не знам дали има още таблетки, замениха ги със спрейове. Тях не ги знам дали трябва да се сменят. Май бяха спрели таблетките, но ги пуснаха пак. Кент да ме поправи, ако греша, все пак на него вероятно по-често му се налага работи с тях. Сулфонамидите и локалното им действие в последно време започнаха да го отричат и може би е по-добре да се запасите с таблетни форми на антибиотици. Аз препоръчвам Оспамокс 1000 мг (3х1), Оспексин 1000мг (3х1) и Доксициклин 100 мг (2х1) - широкоспектърни, евтини, не дразнят стомаха, но някой трябва да ви ги изпише. Аз съм лесен, щото мога да си ги изпиша сам. Кент препоръча Аугментин, него бих го изписал при по-сериозни инфекции, но в планината има и такива. Важно е да се внимава за алергии и хронични заболявания, които да пречат на приема на тези антибиотици. Специално за зъбобол антибиотиците помагат много повече от аналгетиците.
Нестероидните противовъзпалителни масово дразнят стомашната лигавица и са противопоказани за хора с язви на стомаха и дванадесетопръстника. Най-малко от тях дразнят Аулин и Целебрекс. Повлияват далеч по-силно болки, потискайки възпалението от страна на организма, но лошото е, че при всеки действа различно ефикасно. Имал съм случаи, в които Аулинът купира болки, които не съм очаквал да повлияе. В други случаи не действа изобщо, но болката се повлиява от Нимезил. Някъде пък помага само нурофенът, при други енетра. Така или иначе трябва да се изпробват и всеки да си избере това, което най-добре му действа. Като цяло Аулин, Нимезил ,целебрекс, нурофен за всякакви по-силни болки, а за болки в ставите - Волтарен, Фелоран, Диклофенак Дуо. Всички май са по 50 мг.  Аспиринът и аналгинът са доста добри аналгетици. Аналгинът повлиява по-силни болки, а аспиринът е единственият аналгетик с противовъзпалително действие. Освен това, той е и антиагрегант (пречи на тробмоцитите да се натрупват) и така "разрежда кръвта", но това не е особено положително при хора с кървящи рани. Аспиринът е киселина и е противопоказен при хора с язви. Много добре действа при мускулна треска. Ако носите урбазон, носете и адреналин 1% 1мл. Много по-бързо действие има при анафилактичен шок. Бие се на различни места по тялото мускулно. Най-вече в мястото където е постъпил алергена (ужилване, увапване), ако изобщо се вижда.
Също няма да е зле да сме подгодтени и за трахеостомия. В друга тема бях описал как се прави. Можем да се ограничим със скалпел и сламка. От друга страна е хубаво да има и една по-дълга игла, ако при травма в гръдния кош белите дробове колабират е достатъчно да се забие иглата е гръдния кош, за да се изравни налягането и да се разгъне белия дроб и пострадалия да започне да диша. То, обаче ... по-добре да се прави от хора, които знаят както правят. Макар, че е по-добре да се пробваш и да спасиш някой, отколкото да го оставиш да умре докато чакаш някой друг да му помогне.
Бинтът е нужен и за компресивни превръзки, т.е. за спиране на кръвоизлив. Еластичният е за предпочитане, но трябва да се внимава със стягането, за да не се стигне до ампутиране на крайници. Лятото пред половин час трябва да се отпуска превръзката, зимата - през 2 часа. Хубаво е наистина да има и марли, които да се напоят с антисептик. За бъбречни и жлъчни кризи е хубаво да се приемат и спазмолитици - Спазмалгон, Бусколизин, No-SPA.
Таблетките за прочиства не вода не са лоши като за аптечка, но пък не са и много евтини. При липса на такива имодиума в комбинация с бисептол вършат същата работа  ;D
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

godji307

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 30
« Отговор #6 -: 28 Юли 2011, 20:08:34 pm »
Не е ли опасно да си поставяш адреналин сам ?

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #7 -: 28 Юли 2011, 20:30:16 pm »
адреналина строго подкожно или венозно, ама ако се стигне до венозно лошу. ивенозно само в банка. има едни шприц ампули за мускулно приложение май към 80 кинта бяха, но пак повтарям ние сме пътешественици а не националния отбор по алпинизъм. поне аз де. тъй че адреналина го забравете, освен тоз който има солиден опит с него.
като ходим ходене обекновенно вземаммалко превързочни от автомобилната аптечка /оригинална опелска и се реновира/ и ги смесвам вълшебната ми кутийка от неотложния кабинет /последната предимно ампули и затова не интересува клубарите/. имам си една чантичка на колана с една мъничка кутийчица от тик-так. там се събират две таб въглен, два мигА-400, два зиртека /тва подобно на което споменал колегата като противоалергично, но пак тябва да кажи някой че обривът е алергичен а не от шарка примерно/, какво още... два аспирина и два парацетамола и май валерианови таблетки две. всичко това като се изреже от блистера и се събира точно. дано съм бил полезен.

hr.zlatarev

• Full Member
« Отговор #8 -: 29 Юли 2011, 07:42:09 am »
"спирт 70%-90% и кислородна вода 3%." - Добре ама пусти шишенца много са неудобни за носене и опазване. Явно трябва да се търси нестандартно решение  ???

EXeCuTiOnER

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 84
« Отговор #9 -: 29 Юли 2011, 08:24:16 am »
Ами винаги има вариант да се отсипят в по-малки шишенца. Имам едни малки такива от Камферол, това е хлорфенолкамфор, ползваме го за междинни вложки. Шишенцето е с размери някъде 3см на височина и 2 см на широчина. Мисля, че тези размери не са особено големи за носене, но така се намаля количеството на антисептика. Между другото опаковките на спирта и Н2О2 са пластмасови.
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #10 -: 29 Юли 2011, 09:21:57 am »
Не е лошо към аптечката да има гумен турникет, за кръвоспиране при нужда, притягане, връзване, а може да се направи и прашка за лов от него. И незаема много място.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #11 -: 29 Юли 2011, 11:30:46 am »
От гледна точка на мултифункционалност йода е полезен да го има в аптечката. Дезинфекция на рани, дезинфекция на вода за пиене, няколко капки йодна тинктура спира разстройство. Предложете подходяща опаковка. Като добавка в аптечката предлагам витамин B1. След употреба потта има специфична миризма, която отблъсква комарите (доколкото знам една таблетка е достатъчна за 5-6 часа) и предпазва от махмурлук. Последното не съм пробвал, но го знам от сигурен източник. :D

За самата аптечка мисля, че трябва първо да дефинираме целите, а това ще стане като уточним от какво най-често е застрашен един бушкрафтър в широкия спектър на бушкрафт дейности от скара на поляната до преход в алпийската част на планината. Например на войника дават личен превързочен пакет, защото най-вероятно ще го ранят и да се превърже, тоест да си окаже първа помощ. Ако нещо друго му се случи, то не е включено в пакета, защото вероятността да се случи е много по-малка от раняване.

За нас горе, долу потенциалните опасности са порязване, навяхване, изкълчване, счупване, ужилване или ухапване от отровни насекоми и влечуги, посиране и махмурлук. За последните не се смейте, това го набкюдавам масово в планината и по хижите. За по-сериозни манипулации със сигурност се изискват и съответните помагала и медикаменти, но колко от нас въобще имаме понятие как да го направим и дали някой ще се наеме да опита дори? Затова да опитаме да се концентрираме върху личната походна аптечка и да сведем до минимум най-необходимото в нея. Разбира се паралелно може да изкоментираме и аптечка предназначена за група, но тогава се предполага, а така диктува и здравия разум, човека, който я подготвя и отговаря за нея е поне минимално запознат с уменията да оказва първа помощ и съответно може да използва доста по-голям спектър медикаменти.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #12 -: 29 Юли 2011, 12:46:37 pm »

тази мини аптечка ми я дадоха при смяната на спирачната течност.Някой може ли да ми каже тоя "alcohol pad" закакво служи?
don't waist your time for searching all those waisted years

hr.zlatarev

• Full Member
« Отговор #13 -: 29 Юли 2011, 14:25:34 pm »
Според мен е "спиртна кърпичка" /като ароматизираните за почистване на ръцете/- салфетка напоена със спирт. Спирта е метилов - не става за консумация :) :)

hr.zlatarev

• Full Member
« Отговор #14 -: 29 Юли 2011, 15:19:24 pm »

За нас горе, долу потенциалните опасности са порязване, навяхване, изкълчване, счупване, ужилване или ухапване от отровни насекоми и влечуги, посиране и махмурлук. .

1.-Порязване /ожулване, издиране и др.подобни/ - почистване /дезинфекциране/; кръвоспиране; превързване,
2.-Навяхване, изкълчване, счупване - обездвижване, шиниране,
3.-Ужилване или ухапване от отровни насекоми и влечуги - нещо противоалергично,
4.-Посиране и махмурлук /тук бих добавил и повръщане/ - Това за вит. В1 не ми стана ясно преди да се натряскаш ли се взима или когато негъра с чука ти е вече в главата :D ;D
Бих добавил:
5.-Протриване и пришки - мазило /вазелин, масло, мас, някакъв дермакрем/
6.-Изгаряне от огън или от слънце, както и прегряване /мисля, че за измръзване си трябва чичо доктор/
Като чета това започвам да се чудя що не си седиме в МОЛ-а на хлад а сме хванали баира ??? ???
Та така - аптечката трябва да е лека с малък обем. Да е устойчива на натиск /сядане върху нея например/, мокрене. Да е мобилна /лесна за носене както в раница така и в еднодневка/без да ръби и съдържанието да е достъпно и да не е скъпо защото периодично следва да се обновява независимо дали е използвано или не.
Ами общо взето това е. Повечето неща от съдържанието май са ясни но нека още някой ако се сети да допълни и ще може да обобщиме. Помислете за опаковките на "по-неудобните" за носене спирт, йод, кислородна вода, ампули и подобни или с какво да ги заместиме.