Автор Тема: Раница "Alice bag"  (Прочетена 12624 пъти)

gogo124

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
Re:Раница "Alice bag"
« Отговор #15 -: 25 Юли 2011, 10:07:12 am »
Днес поръчах раницата утре ще е при мен и вероятно ще има снимков материал ако има вазможнос ако не по късно.

gogo124

• Jr. Member
  • **
« Отговор #16 -: 26 Юли 2011, 16:20:25 pm »
Днес ми доиде раницата  Довечера или утре ще има снимки :)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #17 -: 29 Юли 2011, 16:52:08 pm »
Честито и със здраве да си я ползваш! Чакаме снимките!  :D
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

BazilVenceslas

• Full Member
  • Публикации: 175
    • Туристическо дружество "Сърнена гора"- Стара Загора
« Отговор #18 -: 07 Август 2011, 19:52:56 pm »
Ще пратиш ли снимки? Чисто нова ли е раницата? Как е, удобна ли е ?   :P
Екипировката не прави туриста, само помага!

gogo124

• Jr. Member
  • **
« Отговор #19 -: 07 Август 2011, 21:38:26 pm »
Снимки когато мога.А за раницата :Много е удобна за носене  поради металния самар дори и да е тежка (тествах с около 25-30 кила) изварвях около 10Км без да се изморя.Раницата е чистонова.Непромокаема е както пише.събира доста неща.Абе като цяло е мн ХУБАВА,

BazilVenceslas

• Full Member
  • Публикации: 175
    • Туристическо дружество "Сърнена гора"- Стара Загора
« Отговор #20 -: 09 Септември 2011, 01:03:57 am »
Моля, качи някоя снимка!
Екипировката не прави туриста, само помага!

Atanassovski

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 20
« Отговор #21 -: 09 Септември 2011, 19:44:12 pm »
Интересно ми е и на мен да видя снимки колега, качи ги ако можеш.

gogo124

• Jr. Member
  • **
« Отговор #22 -: 11 Септември 2011, 15:51:29 pm »
Момчета извинете ме започва даскалото и се бях отплеснал  ще гледам наи скоро но не гарантирам извинявам се ;(

traktorist

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 11
« Отговор #23 -: 29 Септември 2011, 09:10:11 am »
Да покажа и моята раница.Имам я от края на миналата година, но досега не съм я разнасял на преход :(.Често я нося в колата.Имам и Макспедишън-Кондор2, но ALICE ми е по-удобна въпреки че събира повече и е съответно по-тежка.

kol4o

• Full Member
  • Публикации: 195
« Отговор #24 -: 29 Септември 2011, 14:31:32 pm »
Тази голямата колко литра е и колко тежи празна?
вижда ми се с много железа по нея...

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #25 -: 29 Септември 2011, 14:47:32 pm »
Kol4o, на предната страница в мнение No  4 и 10 са отговорите на твоите въпроси: Килограмите не помня точно, но мисля 2.7 празна. Рамата е от дураулуминий и е лека. Само вида и плаши. Напрактика е по-лека от нещата захванати към нея (торба, презрамки и кръстен колан).
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

kol4o

• Full Member
  • Публикации: 195
« Отговор #26 -: 30 Септември 2011, 13:22:49 pm »
съжалявам 4е ще го кажа щото като ви гледам много и се кефите на тая раница ама...не ме грабва.
що трябва да давате толкова кинти за нещо дето е правено за военните?
за мен военните раници, обувки и каквото и да било там е правено на първо място здраво и евтино а след това удобно...т.е. въпросната раница ми изглежда зверски неудобна...тоя китюк ако ми се наложи да го мъкна с 25- 30 кила 3 -4 дни по баира и ще го запаля ритуално.
ама тва си е мое мнение.  ;D
в крайна сметка ще си го мъкне собственика...дано не само в колата, 4е да каже впе4атления от първо лице...
и така 4естито на пе4елившите  ;D

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #27 -: 30 Септември 2011, 14:06:41 pm »
kol4o и си прав и не си прав ,не говоря за конкретната раница а по принцип как се формира цената на даден продукт  как се печели конкурс и как се изпълнява поръчка на една държава . Значи за конфорта и удобството на войника се гледа много и от много хора не говоря за България а по принцип . Цената се формира не само от вложените матеряли и труд а в нея влизат и реклама транспорт големина на изработваните серии и още ред дрруги неща като матерялите обикновенно са най евтините . Така значи обикновенно се действа по един начин събира се екип и изработва проекта за раница или дреха или каквото ще се поръчва уточняват се параметрите му и възоснова на тях се прави конкурсна документация, всеки участник в конкурса взема по един комплект такава и изработва ограничена серия която се дава за тестове . След като мине изпитания дадения продукт и бъде одобрен от съответното ведомство се подават оферти и печели не най ниската а тази която е с най добро съотношение цена качество пак повтарям не говорим за България а по принцип , и понеже е конкурс обикновенно се залага ниска печалба поради ред причини най вече защото няма да има залежало по складове  ,реклама ,производството е масово няма е дестрибутори и търговци на дребно които също оскъпяват и то не малко  и последното е че говорим най често за излязло от употреба имущество което се продава на цени най често под себестойноста и затова е евтино .

traktorist

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 11
« Отговор #28 -: 30 Септември 2011, 21:14:45 pm »
Раницата си е доста удобна, въпреки че когато не е подредена правилно изглежда безформена.Голям плюс е, че почти не контактува с гърба.
Мен най много ме дразни начинът и на затваряне на капака с тези вертикални ленти.Много бавно става отварянето и затварянето, сигурно има някакво военно обяснение по въпроса.Дано не е, че е за чанч на войника :)

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #29 -: 21 Ноември 2011, 11:05:23 am »
Добра среща на всички. Скоро съм регистран. Пожелавам на всички много здраве и положителни емоции в добра компания на чист въздух.

Споделям първите си впечатления от ALICE размер L. Не съм разбирач и рядко ходя из пущинака, ама бях си решил, че ми трябва раница с външен самар, за предпочитане втора употреба (ниско бюджетна), която да събира обем и да може да си я товаря както си искам. Един вид да ми дава независимост. Спрях се на ALICE по стечения на обстоятелствата - моментно свободни парични средства, наличност и време на доставка.

Според продавача раницата е с произход MFH. Помислих, че е някаква реплика, обаче май не е. Тогава не знаех, че MFH int. comp. (Max Fuchs) www.max-fuchs.de е търговец на едро на ново и употребявано военно имущество.

Раницата е зелена, с метален самар. Изглежда неупотребявана, влагоустойчива и че ще гори лесно.
Общо тегло: 3.2кг, включващи 0.600кг покривало, 1.5кг рама с презрамки, 1.1кг торба (измерено с некалибриран китайски кантар).

Пластмасовите закопчалки са на фирма Fastex, което би трябвало да означава, че раницата е произведена след 15-06-1990 според форума www.usmilitariaforum.com. За тези, които са решили да купуват или се интересуват повече, тук може да се намери история на промените в раницата,а според фабричните номера - кога може да е произведена.
Предварително се извинявам за немного качествените снимки.

Има и система за бързо откачане:

Неща, които не ми харесват, но не са болка за умиране, са липсата на дръжка горе, която да се използува при преместване, транспортиране и т.н. (това ще се тунингова (побългари малко).

Недовършени шевове има тук таме:

и „пробки” навсякъде.

Щампирани етикети има на гърба, на рамата, на колана за кръста, на презрамките и на пластмасовите закопчалки.

Има и инструкции за пране и почистване на гърба на гумирания голям капак.

Раницата пристигна и с покривало, което не е водоустойчиво.

Направен е първи тест за обем. Този пакетаж (празен) влезе в раницата:

Така изглеждаше върху доброволеца:

Разположението вътре беше следното:

Други източници на информация, освен посочените от колегите по-горе:
Сканирано ръководство за употреба и друга информация, може да се намери тук:
coldweatherclothing.info
loadbearingequipment.info
wikipedia.org

Забележка: По инструкция ALICE L не се препоръчва да се използва без самар (а и няма халки), за разлика от ALICE М.

Ще ми трябва и още една раница по-малка. ALICE М би ми свършила работа, но на този етап, това което намирам, не ме устройва като цена с доставката.

Като заключение – първото ми впечатление е положително. Как ще се понасяме на път с товар - ще се разбере по-късно.
Моля, ако има колеги, които са ползвали ALICE по-интензивно, да споделят най-вече за слабостите и.
Не се взимай толкова на сериозно.