Автор Тема: Раница "Alice bag"  (Прочетена 12643 пъти)

gogo124

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
Раница "Alice bag"
« -: 21 Юли 2011, 15:27:16 pm »
Здравейте,искам да попитам някои дали е ползвал тази раница? http://arms.bg/product/740/ranitsa-alice-bag.html Искам да попитам дали е удобна при преходи и оцеляване в гората.Г/д колко литра е?И сичко което може да ми споделите.Ако мислите че не е удачна за това каква бихте ми предложели благодаря предварително.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Re:Раница "Alice bag"
« Отговор #1 -: 21 Юли 2011, 16:48:34 pm »
Доколкото знам има два вида. Средна и голяма. Не помня точно литрите, но към 70 литра е голямата без джобовете. Тези 1.9кг или не са вярни, или раницата е с пластмасов самар. Ако е пластмасов не струва. С алуминиевия самар е 2.5кг. Макар, че на снимката е алуминиев, ако ще купуваш изрично уточни самара дали е пластмасова отливка или е от алуминиеви тръби. Произвежда се в двата варианта. Аз не бих си купил пластмасовия. Крехък е и се оплакват, че се чупи. За алуминиевия не съм чул лош отзив.

Аз ползваm подобна с външен самар и торба от кордура на шведската армия. Модела е LK-35. Вместимост 40 литра, но самара е много удобен и могат да се сложат външно доста неща без да се мандахерцат и да пречат. Самата торба и тя има множество ленти за връзване на външен товар. Носил съм с нея 30кг с лекота, въпреки че няма кръстен колан. Самара на LK-35 само доказва, че кръстен колан не е необходим, когато раницата ляга добре на гърба и може качествено да се регулир окачването и презрамките. Купих я чисто нова за 15 евро от ТУК.

Лошото е, че магазина изпраща до България само с куриер и взема минимална такса като за 30кг пакет. Идва много скъпо. За щастие имаше кой да ми я купи от Германия и да я донесе до тук. Мисля, че за в Германия доставят за 6 евро до 30 кг, така, че с една такса доста неща могат да се купят. Ако имаш човек в Германия горещо ти препоръчвам раницата. Същата раница до скоро се продаваше в английските магазини за военна екипировка за 10 паунда, но вече не я виждам. Между другото Швеция прекрати ликвидацията на своя военно временен резерв и шведските армейски неща започнаха бързо да изчезват от пазара, а нови няма да има скоро.

Малко снимки:

Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

gogo124

• Jr. Member
  • **
« Отговор #2 -: 21 Юли 2011, 16:52:52 pm »
Hубава раничка въпроса е че нямам никаква възможност да поръчам и затова варянта е само от БГ та заслужават  ли си да дам 90лв за раницата в интеренет по чуждите форуми много я хвалят и се чуда та какво мислиш?

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #3 -: 21 Юли 2011, 17:25:44 pm »
gogo124 раницата която си си харесал яима и в тоси Емагазин на същата че и по висока цена http://www.militaerbestaende.de/Rucksaecke-Seesaecke/Rucksaecke/US-Kampfrucksack-ALICE-Pack-Large-neu::1749.html   т

Hobo

• Hero Member
« Отговор #4 -: 21 Юли 2011, 17:27:54 pm »
Единствено ме притеснява да не ти дойде голям този самар. Хубаво е да пробваш на живо преди да купиш. Другото което не ми харесва в тази раница е, че всички отсеци на торбата имат по една дупка през която да се изтича водата, ако се наводни. То хубаво, ама от там пък влиза, ако я оставиш на мокро. Някои това не ги притеснява. Ето ти един сайт където има всички отговори на твоите въпроси:
http://www.fortification.ru/oldforum/index.php?action=vthread&forum=22&topic=2107

На руски е, но има много снимки, както и снимано фабричното описанието и инструкция за ползване на английски. Има и чертеж на самара с нанесени всички размери. От него би могъл да придобиеш представа и да прецениш дали ще стане и за теб.

gogo124

• Jr. Member
  • **
« Отговор #5 -: 21 Юли 2011, 18:44:55 pm »
Самара.. еми аз сам 175 и мисля че ще ми е добре.Но ако не ми е ще го махна и ще си направя аз  знам как се прави.А за дупките лично мен не ме бърка и да прав си че може да влезе вода но не ме бърка много.И да питам тя наисти ли е непромокаема?И Мерси за Добрата информация.

Hobo

• Hero Member
« Отговор #6 -: 21 Юли 2011, 18:53:36 pm »
Непромокаема е, но до време. Рано или късно раниците започват да пропускат по шевовете. Доколкото знам ALICE е правена по време на виетнамската война, а във Виетнам вали често и обилно. Постарали са се, но след колко време ще се разтеглят дупките на шевовете и ще започне да пропуска от там, не знам.

gogo124

• Jr. Member
  • **
« Отговор #7 -: 21 Юли 2011, 19:03:25 pm »
От саита които ти ми даде( мн полезна информация) според размера на самарата  може да ми е с 5-7 см по широко това лошо ли е?

Hobo

• Hero Member
« Отговор #8 -: 21 Юли 2011, 19:10:31 pm »
Не е лошо. Кръстната стойка на самара е добре направена и ще ти обхване добре кръста дори и да си по-слаб.

gogo124

• Jr. Member
  • **
« Отговор #9 -: 22 Юли 2011, 18:32:51 pm »
Хобо значи обадихсе питах ги:
Нова с етикетите ли е или втора употрепа:те ми казаха че е с етикети.
Размера М или Л е: казаха че имат една М и една Л
Сакара метален или пласмасов ли е:Те ми казаха ,че е метален.

Утре смятам да я поръчам  с опция виж преди да да платиш.Какво мислиш дали има нужда да питам друго.

Hobo

• Hero Member
« Отговор #10 -: 22 Юли 2011, 20:14:30 pm »
Остава само да си избереш модел. Малко подробности за обема на ALICE M и L:

Раница ALICE Large
Общ обем около - 90л
Обем на основната раница -66л
има 6 джоба
Габарити: Височина 66 см, ширина 55 см, дълбочина 32 см.

Раница Alice Medium
Общ обем 35-40л.
Обем на основната раница 26,6л
Габарити Височина 43, ширина 33, дълбочина 18 см
има 3 външни джоба по 3,2л (25х14х9 см)
В основната раница около кръста има вътрешен джоб с обем 6-7л (30х20х13 см) предназначен за радиостанция. Обема може да се увеличи с помощтта на още външни джобове.

Раниците се произвеждат в две разцветки. Olive (light) и камуфлажен (woodland) обаче те щом имат по една бройка едва ли има избор. Всъщност цвета едва ли има значение. И двата добре се маскират в гората ако това ти е целта. ALICE M като се закачи на самара под нея остава място на което можеш да вържеш спален чувал или шалте, или палатка. Голямата покрива цялата рамка на самара, но пък тя е с по-голям обем и тези неща биха се събрали вътре. И двете торби M и L могат да се носят без самара. За целта имат уши на които се закачат презрамките от самара. Но гърба им е мек и трябва добре да се подреди вътре багажа, за да не ръби. Когато се използва самара може да се пълни всякак. Не ръби, Ами това е. Не ме питай кой размер да си избереш. Това знаеш само ти. :D И да се похвалиш във форума със снимки от първия поход с раницата, когато я купиш!  8)

gogo124

• Jr. Member
  • **
« Отговор #11 -: 22 Юли 2011, 20:18:48 pm »
Ще се похваля.Мерси отново за инфото.Но много ще се радвам да кажеш само М или Л според теб пък след тва ще си реша.

Hobo

• Hero Member
« Отговор #12 -: 22 Юли 2011, 20:25:27 pm »
Единствено ти знаеш кой модел ще ти върши по-добра работа. Между другото само торби се продават по ибей. След време можеш да се оборудваш с другата, ако сега не уцелиш точния за твоите нужди размер или пък след време ти се променят изискванията. Самара, презрамките, кръстния колан са общи за двата обема раници. Сменя се само торбата.

ALICE Large

ALICE Medium

gogo124

• Jr. Member
  • **
« Отговор #13 -: 22 Юли 2011, 21:27:49 pm »
Мисля си маи маи Л да зема пък както ти каза след време може само торбата да взема.А да попитам на снимката на Л отстрани се вижда едно доп. закачено  и други за закачане те как се закачат?

Hobo

• Hero Member
« Отговор #14 -: 22 Юли 2011, 21:39:35 pm »
На раницата има места за закачане на още джобове, които си имат всичко необходимо за закачане, но се продават отделно. Доколкото знам допълнително се продава и една джаджа, която се закача отдолу на самара и става като площадка на която може да легне тежък товар. Като на моя самар извивката отдолу, Абе голяма зарибявка е тази ALICIA. Позволява различни комбинации, но и още пари иска ако желаеш всички допълнителни екстри. Оригинално тези вариации са измислени с цел да удовлетворяват нуждите на войниците при различните мисии. Например откачаш торбата, слагаш товарната площадка отдолу и завързваш сандък с патрони или друго габаритно оборудване, което не се събира в торбата и го отнасяш до където трябва.