Автор Тема: Пуканки по бушкрафтърски  (Прочетена 8838 пъти)

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Пуканки по бушкрафтърски
« -: 10 Юли 2011, 14:25:59 pm »
Безспорно скарата е инструмент номер едно в Буша, но понякога е хубаво да си спретнем и някоя глезотийка.

ПУКАНКИ ПО БУШКРАФТЪРСКИ

Така де. Ако не са по бушкрафтърски ще са си най-обикновени пуканки. Кой би се занимавал с тях. 8)Необходими съдове и продукти: Войнишко канче с тиганче, пуклива царевица, сол и малко олио.

Сипваме съвсем малко олио на дъното на канчето. Колкото да се покрие леко. Около 1 до 2 супени лъжици олио е достатъчно. Добавяме пукливата царевица. И тя на око. Пак да покрие дъното с тънък слой. Ако е дебел слоя ще останат неизпукани зрънца, така наречените циганки. 4-5 лъжици е нужното количество царевица.Слагаме зареденото канче на спиртника или на газовото котлонче и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО похлюпваме с тиганчето или някакво друго капаче ако няма тиганче. Който забрави това ще събира готовите пуканки из цялата поляна. ;DСлед няколко минути царевицата започва да се пука. Отначало единични пукания, после следва канонада, накрая пак единични пукания и сме готови. Не бива да се държи много след като спрат пуканията да не изгорят готовите пуканки. Сваляме от котлончето, поръсваме със сол. Това е всичко. Ето резултата:


Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

EXeCuTiOnER

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 84
Re: Глезотийки в Буша - бързо, лесно, вкусно
« Отговор #1 -: 11 Юли 2011, 20:54:32 pm »
След пуканките бих добавил рецепта за вратна пържола на шиш по бушкрафтски, но нямам снимков материал. Сега в събота се надявам да си набвя такъв и да постна рецептата  ;D
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

emil

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 282
Re: Глезотийки в Буша - бързо, лесно, вкусно
« Отговор #2 -: 29 Март 2013, 17:12:17 pm »
Позволих си да цитирам същността, която касае приготвянето на пуканките тук, за да не се отклоняваме в темата за рецептата с ориза.

............В котлето пробвах да си изпукам пуканки по твоята рецепта, на спиртника.  Поради същата причина, дето избягвам солта, се пробвах да си направя безсолни пуканки. Само половината пуканки станаха (ама станаха фантастично), а котлето загоря на петна. Голямо търкане падна, докато го изчистя с готварска тел. Даже си купих боракс от аптеката, но не помогна. Силата на пламъка на спирника  не може да се регулира, май това бе причината за фиаското.

....... Според мен не липсата на сол е причинатта за загарянето, Едва ли е и от спиртника. Аз също ги пукам на спиртник. Опитай с малко повече олио и започнат ли да се пукат слушай внимателно. Щом спре канонадата махай от спиртника. Каквото се е изпукало, изпукало.  Неприятно е, че на пазара понякога продават лоша царевица и действително голям процент не се пука, но това е от сорта. Аз затова уцеля ли хубава, която се пука почти на 100%, веднага си вземам още. Тя издържа доста време на съхранение, а и при нас бързо се харчи.

Ако на дъното на канчето има само леко оцветени петна въобще не си струва да се търкат. Алуминиевотo войнишко канче се оцветява дори само чай да се вари в него. Вярно спира да изглежда красиво, но не пречи за готвенето. Вече ако е загоряло трябва да се изтърка, защото на следващото готвене там където има загаряне загаря още поовече. .............
 Силата на огъня при спиртника е достатъчно малка. Стандартен купешки спиртник има мощност горе долу колкото най-малката плоча на електрическите котлони на готварските печки. Приблiзително 900-1000 Вата..Самоделните и те са в този порядък.

Причината за загарянето със сигурност е моето невежество, а не липсата на сол.
Аз наистина сложих малко олио: причината е същата, поради която избягвам и солта. Страдам от хипертония, та сол и излишни мазнини трябва да избягвам възможно най-много.
Царевицата си я купувам от Кауфланд и е специално за пуканки. Веднъж пробвах да изпукам пуканки в микровълновата печка и се получи много добре. Методът обаче е скучно инженерен и не е екзотичен. :D Къде-къде по-пунтово си е доброто старо алуминиево котле и алуминиевия спиртник. Спиртниците си ги правя сам, подобни са на тези, на колегата Valenti. А тази седмица и дръжка си поръчах. А загарянето беше отвратително, на упорити, черни като въглен петна. Така бяха залепнали, че не с домакинска тел, ами с острието на нож не можех да ги махна.
А тъй като не мога да изконсумирам наведнъж пликчето с пуканките, прибрах остатъка в хладилника. Оказа се, че е нова грешка. За да се разпука, царевицата трябвало да бъде маскимално суха. А престоят в хладилника и конденза я овлажнявали. То човек се учи, докато е жив. А докато пиша ми се доядоха пуканки, та довечера ще се възползувам от новите съвети.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

voyslavov

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 21
Re: Глезотийки в Буша - бързо, лесно, вкусно
« Отговор #3 -: 29 Март 2013, 19:36:13 pm »
Да вметна нещо по въпроса и аз. На спиртник не съм се пробвал, но иначе на ел. котлон, на селска печка или на газов котлон в тенджера ми се получават идеално, та се имам за малко майстор. Може и аз да не съм правилно разбрал технологията на Hobo, но мисля, че той никъде не споменава периодично разклащане на съда, аз започвам леко да разклащам съда, като притискам капака, още със започването на първите пукания.

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re: Глезотийки в Буша - бързо, лесно, вкусно
« Отговор #4 -: 29 Март 2013, 20:29:32 pm »
Да се разклаща съда докато се пукат пуканките е много правилна тактика. Така все още неопуканите зрънца, които са повдигнати над дъното от опуканите падат на дъното и се пукат и те, а вече опуканите не прегарят. И аз правя така, ако пукам в по-голям съд. Във войнишкото канче не се налага защото едно, че е малък съда и пуканките се саморазбъркват и второ, слагам малко материал, колкото да покрие дъното. Ак се сложи повече дори и да се опукат всички зърна не се побират в канчето. Но не пречи и в канчето да се размесва по време на пукането. Със сигурност ще помогне и да не загори дъното.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

emil

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 282
Re: Глезотийки в Буша - бързо, лесно, вкусно
« Отговор #5 -: 03 Април 2013, 13:22:47 pm »
При мен не загаря точно дъното, а части от пуканките загарят по стените и се получават тези черни, трудно отстраняващи се петна. Може би трябва да поразлея олиото и по стените, а не само по дъното. Оцветяване от загряването все още нямам, може би защото котлето ми е все още новичко.
При последните два опита се справих по-добре. Царевица си купих от Кауфланд. Взех два пакета от различни марки. Царевицата от първия пакет се изпуква без остатък, на 100%.
Първо пробвах в алуминиево 22 см. тиганче с незалепващо покритие и стъклен капак, за да контролирам процеса. :D На самоделният (Soda can stove) спиртник станаха перфектни пуканки без никакво загаряне. Даже малко прекалих с олиото и при пробата в котлето намалих количеството. В котлето пак използувах прозрачният капак, но въпреки вниманието, по едната стена на котлето пак допуснах черни загорели петна. Следващият опит дано излезе брилянтен.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!