Автор Тема: Импровизирана грейка за спален чувал  (Прочетена 11771 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Импровизирана грейка за спален чувал
« -: 27 Септември 2010, 17:47:53 pm »
Времето захладня. Сетих се за един изпитан от мен начин за стопляне при спане в палатка, когато времето е вече студено. Кипва се вода и се налива в пластмасово шише. След като поизстине малко шишето с топлата вода се пъха в спалния чувал. Тази грейка топли до сутринта. Така с един удар, два заека. Хем грейка за през нощта, хем имаме и шише с преварена, обезпаратизена вода за следващия ден. Затваряйте добре шишето с тапата и не ползвайте съвсем вряла вода, да не се изгори някой! Изчакайте докато водата изстине до степен шишето да може да се държи спокойно в ръка.

Водата може да се стопли и на открит огън директно както си е в пластмасовото шише. То трябва да се напълни до горе и да се сложи в огъня докато се стопли водата. Няма да се разтопи, ако е пълно ДО ГОРЕ, без да има празно пространство в него. Имайте в предвид, че шишето ще се деформира, та не използвайте скъпи американски пластмасови манерки за целта, а най-обикновени бутилки от газирани напитки или бира.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 362
Re:Импровизирана грейка за спален чувал
« Отговор #1 -: 27 Септември 2010, 18:51:30 pm »
А  тенжурката /походната/ пълна с горещи камъни и поставена на безопасно място в палатката върху тухла, плоча дебела кора също не разхлажда, а напротив.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #2 -: 28 Септември 2010, 10:13:37 am »
Ако искате да не се изгорите с импровизирана грейка, но харесвате по-високи температури е достатъчно да увиете с някоя дреха бутилката с горещата вода. Така ще удължите и работното време на "грейката".  

zdravkokomitov

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 5
« Отговор #3 -: 06 Октомври 2010, 21:50:42 pm »
Аз съм ползвал нагретите от огъня камъни, увити първо във вестник и после в дреха. Моята баба си имаше дежурна тухличка във фурната на печката и я ползваше всяка нощ (такава имаше и за мен когато бях малък)

GOART

• Full Member
  • Публикации: 126
« Отговор #4 -: 29 Ноември 2010, 19:58:44 pm »
Аз съм ползвал нагретите от огъня камъни, увити първо във вестник и после в дреха. Моята баба си имаше дежурна тухличка във фурната на печката и я ползваше всяка нощ (такава имаше и за мен когато бях малък)

:) И аз имах такава тухличка.
Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 239
« Отговор #5 -: 10 Май 2011, 21:55:39 pm »
Водата може да се стопли и на открит огън директно както си е в пластмасовото шише. То трябва да се напълни до горе и да се сложи в огъня докато се стопли водата. Няма да се разтопи, ако е пълно ДО ГОРЕ, без да има празно пространство в него.
Аз пробвах тоя номер на примуса от бирена кутия. бутилката се проби - малка досадна дупчица на дъното, където пластмасата е сравнително дебела. Що?
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #6 -: 10 Май 2011, 23:15:14 pm »
Принципът е следния. Докато не се изпари  водата пт шишето, колкото и да се нагрява  то не може да се нагрее повече пт 100С. При тази температура нормалното PET шише не се разтопява, стига да е пълно с вода до ръба. Ако допуснем, че не са измислили материал, който се топи под 100С евентуалната причина може да е, че нагряваш неравномерно основата на бутилката и тя не може да свари да се охлади от водата.  Пробвай на открит огън и шишето да е легнало с цел по-голяма основа и повърхност на нагряване, съответно охлаждане. От любопитство многократно съм топлил така вода до кипване в най-разпространените аутдор бутилки: от бира, вино, кока кола, пепси кола и лимонада. Пробвай пак на открит огън както съм го описал и докладвай резултата.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 123
« Отговор #7 -: 14 Септември 2012, 17:14:26 pm »
Все пак си мисля не е ли необходимо поне малко въздух да остане най-горе защото водата при загряване се разширява и да не изхвърли капачката и да ни попари?