Автор Тема: Крива тесла - едно решение на българо-циганската творческа софийска мисъл...  (Прочетена 11996 пъти)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Какво ли не прави човек, когато е на зор и трябва да завърши започнатата, но недовършена дървена паница(тема "Как се прави дървена паница и лъжица" в раздел "Направи си сам"). След вежливи преговори в петък на Женския пазар с иначе точен ром-ковач и без никакви схеми и чертежи, и след като вчера ходих и го нямаше, днес следобед със смесени чувства се приближих към сергията и го попитах къде ми е поръчката. Той каза - готова е шефе и измъкна отнякъде си това чудо, което е показано по-долу на снимките в различен ракурс. Направена е от стара, ръждясала, но от кована, неизвестна марка стомана, стандартна тесла и е закалена по моя преценка(проба с пила) на 52-54 по Рокуел, напълно достатъчно за моите цели. Заточена е от външната страна, както му казах, макар и много небрежно, но явно човекът е правил такива криви тесли и друг път, защото ме попита още в петък, дали не ми трябва за направата на корито. Докато я разглеждах се събраха около мен любопитни хора и се чудеха какво държа в ръцете си, та им казах, че един приятел има кокошки и му трябва това нещо, за да си направи дървено корито и да ги храни в него. Хич не ми се обясняваше, че се мъча да направя и довърша бушкрафтърска дървена паница, а в бъдеще и нещо като лодка-еднодръвка. Погледнаха ме странно и сигурно са си помислили, че скоро пак са пуснали на свобода пациенти от 4-ти километър поради кризата.  Както и да е, пробвах я, дялка добре криви вдлъбнати повърхности, явно заради външната заточка(видях го от продукцията на Гранфорс Брукс, цена на теслата 129 британски лири). Изводи - направо си става за работа, въпреки, че не е красива и изящна като шведските тесли. Няма пълно щастие и тва си е.

Въпросната крива(вдлъбната) тесла:

И оригиналите, снимка 1 и 2 - шведски, 3 - швейцарска:

Това е положението - къде сме ние, къде са те. По цени: нашата тесла е 12 лева, останалите > 277 лева и нагоре, без доставката. Както се казва - г...з знае две и двеста.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Сега вече съм сигурен, че мерака е по-силен от тока.  :) Очаквам с нетърпение крайният резултат от твоята "паницочаша". Поздравления за придобивката и ти пожелавам с много кеф да си я ползваш.

ko54

• Hero Member
Благодаря, vanjo, естествено ще опитам да завърша паницочашата(кръстник си на нов готин термин в Буша), стига да не ме от къщи барабар със странните ми буш-инструменти.

vanjo

• Hero Member
Понеже съм фен на съкращенията предлагам да се казва и изписва по следния начин:
ПаниЧа , демек поницочаша.
Наздраве.

ko54

• Hero Member
Ти си автор на новия термин - ти решаваш! На kent му обещах 50/50 от бъдещи приходи, сега явно(ако kent е съгласен) за тримата ще стане 30/30/30 %, а 10% предлагам да оставим за представителни разходи, от типа на

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
тука тледам ново ООД се заформя  ;D ;D ;D ;D Ама що си я наточил от външната страна теслата .

vanjo

• Hero Member
Аз се отказвам от моите 30% в полза на представителните разходи, ама ти не се разсейвай дерзай по въпроса всички чакаме готов продукт и ревю.  :)

ko54

• Hero Member
Аз се отказвам от моите 30% в полза на представителните разходи, ама ти не се разсейвай дерзай по въпроса всички чакаме готов продукт и ревю.  :)

о.к. Обаче ще изчакам уикенда, прогнозата е да вали и ако се подтвърди прогнозата, ще трябва да се прави заслон в задния двор до гората, щото се получава много талаш и ще освиня вилата, абе тежка е съдбата на бушкрафтъра. А за да не се дразни cat от думата вила, от днес кръщавам задния двор с името "Бушкрафтърски опитно-изпитателен полигон", съкратено Бушполигон и нещата идват на мястото си, 780 метра надморска височина(Вискяр планина), направо си е в гората, само една телена ограда го дели от абсолютно девствена гора, даже и пътеки няма, камо ли обозначени трасета.
За cat, заточката е външна, за да не се забива теслата твърде много в кривата вътрешна повърхност на паницата, иначе няма файда. Видях го от шведите и швейцарците, иначе посмъртно нямаше да се сетя. А има и криви тесли с вътрешна заточка и дълги дръжки, направо си прилича на нашенска мотика, явно за дялане на прави, но заоблени жлебове при направата на изцяло дървени къщи от трупи и масивно дърво. Тези къщи пак навлизат в мода и на Запад и в Русия(еко-къщи).

А това е изцяло дървена къща, на мен лично много ми харесва.

Ей тези "прибори" в ръцете на тия юнаци ми приличат на спешъл мотика, заоблена и наострена. А и при реставраторите на стари възрожденски къщи - забранено е да се подменят стари греди с нови, рязани на банцинг, трябвало да са дялкани ръчно с брадва и длето, тъй като така се уплътнявали порите на дървото и не ставали "рошави" плоскостите на гредата, т.е. по-трудно загнивали! И при руските дървени църкви било така, дялани са с брадва, затова са запазени и до днес. Ама да не си помислиш, че разбирам нещо от това, дето го пиша за реставрирането, просто щъкам в Интернет.  Май във форума има майстор по дърворезба - Dakota, разбрах това от нейния сайт, но му загубих дирите, та тя най-добре знае със сигурност така ли стоят нещата на практика или не.

cat

• Sr. Member
Хитро , това за заточката на теслата . Обаче греди не са се дялали с брадвата а са били цепени с клинове и после оглаждани със един специален инструмент , поне това съм виждал .

vanjo

• Hero Member
Какво и как се прави с брадва цък ТУК
и ТУК  ::)

ПП специално за колегата cat ТУК

ko54

• Hero Member
Тъкмо търсих втория клип с дамата-ковач  на Грансфорс Брукс  из нета, супер-браво! С брадва май наистина по-добре се уплътнява повърхността на дървото и по-бавно загнива. Подобно на разликата между ръчно кована брадва и лята брадва - разлика от земята до небето в полза за ръчно кованата.  А ти cat сигурно говореше за това долу:

cat

• Sr. Member
ko54 да точно за този инструмент говорех .

ko54

• Hero Member
Видях такава стара джаджа на Софийския битак скоро, що ли не я взех.  А някой да е виждал някъде сухи или мокри трупчета от липа? Мека била и нямала чепове, лесно се обработвала, тъкмо за правене на разни неща. Предварително благодаря, ако някой пусне информация тук в тази насока.

cat

• Sr. Member
Ако попадне някоя липа докато режем ще ти пратя .

ko54

• Hero Member
Ако попадне някоя липа докато режем ще ти пратя .

Цар си !!!  Трогнат съм от дъното на бездънната си душа!

А за цените на чуждестранните тесли справка тук: http://www.caribooblades.com/adz.html  - от 300 $ до 605 $ едната - егати теслите. (1 канадски долар (CAD) днес = 1,389 лева), т.е. от 416 лева до 840 лева)