Автор Тема: що е то ?  (Прочетена 11323 пъти)

kol4o

• Full Member
  • Публикации: 195
що е то ?
« -: 07 Май 2011, 23:53:37 pm »
4етох един пътепис за едни хора ка4вали първенецът на Европа и попаднах на нещо което не знам какво е.....а именно :ПЛАСТМАСОВИ ОБУВКИ...та питането ми е що е то?
по били хубави от алпийските щото не се мокрили и нам си какво още...та моля някой ако им разбира да ми обясни...благодаря предварително :)

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
Re:що е то ?
« Отговор #1 -: 08 Май 2011, 11:34:54 am »
Ето ти едни пластмасови http://www.trailspace.com/gear/koflach/arctis-expe/
don't waist your time for searching all those waisted years

SkyRunner

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 18
« Отговор #2 -: 08 Май 2011, 15:52:34 pm »
Ето още едни такива даже малко старички но! http://www.anuncios-venta.com/material/detalle.asp?sitio=45243  А има и още един вид пластмаски който са комбинирани и представляват раздвижени в глезена с механизъм за заключване ски обувки и се използват за ходене и ски ходене с "кайши"
Когато гледам планините
и слушам да шумят реките,
в шума на Рила и Пирина
аз чувам моята Родина!

kol4o

• Full Member
« Отговор #3 -: 08 Май 2011, 22:04:02 pm »
в бг някъде продават ли се таквиз благини?
4е ми влезе един бръмбар в главата казват му елбрус и така...

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #4 -: 09 Май 2011, 10:09:57 am »
в бг някъде продават ли се таквиз благини?
4е ми влезе един бръмбар в главата казват му елбрус и така...
Трудна работа е това с пластмасовите обувки, но не е невъзможно.  През разните алпийски магазини можеш да си поръчаш пластмасови обувки например ТУК или ТУК. На кратко търсиш експедиционни обувки за над 4000 метра надморска височина, приготвяш една бала пари и си готов.
Дано да съм помогнал

kol4o

• Full Member
« Отговор #5 -: 09 Май 2011, 14:32:18 pm »
въй те верно хубави им парите
 :(

vanjo

• Hero Member
« Отговор #6 -: 09 Май 2011, 15:17:32 pm »
Е то ако е само за обувки все ще се справиш някак си. Но за Елбрус-те, визи, транспорт, открит лист, лифт, водач и други си е маса пара. За прехода да не говорим там дрехи, раница, храна, осветление  ;D въобще весела работа ама е тръпка да знаеш. Дето се вика добре дошъл в клуба.  Стискам палци да си реализираш идеята и ако мога с нещо да помогна казвай.

kol4o

• Full Member
« Отговор #7 -: 09 Май 2011, 17:59:53 pm »
 за сега е само ме4та щот не става от днес за утре.
гледам 4е 4аст от екипировката може да се наеме на ден на място...та ще смятам кое е по тънкото
сега съм запуснал познати с туристи4ески агенций да ми мислят най ефтин превоз...мисля да спя в палатката
за лифтове също няа да давам кинти...ще си ходя пеша..ина4е си е лигавене...даже и за вода4 се 4удя...мисля да ходя след някоя група...за сега 4ета пътеписи и гледам маршрути
ще се радвам ако някой е ходил натам да дава акъл
:)

vanjo

• Hero Member
« Отговор #8 -: 13 Май 2011, 15:39:38 pm »
за сега е само ме4та щот не става от днес за утре.
гледам 4е 4аст от екипировката може да се наеме на ден на място...та ще смятам кое е по тънкото
сега съм запуснал познати с туристи4ески агенций да ми мислят най ефтин превоз...мисля да спя в палатката
за лифтове също няа да давам кинти...ще си ходя пеша..ина4е си е лигавене...даже и за вода4 се 4удя...мисля да ходя след някоя група...за сега 4ета пътеписи и гледам маршрути
ще се радвам ако някой е ходил натам да дава акъл
Всъщност няма значение дали е ходил точно там или на друго подобно място.
Покрай разни служебни и други задължения не можах да ти отговоря веднага за което извинявай, но да ти задам няколко въпроса до уточняващи, които са от съществено значение ето ги и тях:
  • Бивакувал ли на надморска височина по-голяма от 3500 метра
  • Правил ли си преходи от 12-13 часа при тази височнина

Ако си правил бивак и преходи при тези условия единственото, което ти трябва е пари,виза, водач (гид) и умението да носиш 50-60 кила на гърба  :)

kol4o

• Full Member
« Отговор #9 -: 13 Май 2011, 19:53:05 pm »
не не съм

vanjo

• Hero Member
« Отговор #10 -: 13 Май 2011, 21:54:10 pm »
Значи има доста неща които трябва да предвидиш. Първо ще ти е необходима аклиматизация заради голямата надморска височина, ще атакуваш връх/ върхове с височина над 5500 м. от най-близката без опасна точка отиването и връщането отнема приблизително 12 часа на опитни трекери. Цялото приключение е в зоната на вечни ледове, това означава, че не трябва да правиш компромис с която и да е част от екипировката и облеклото.  В твоя случай определено е препоръчително да си със квалифициран гид. Ако имаш въпроси питай Кент от форума го е покорявал преди време. Ще ти трябва сериозно планиране и подготовка. Успех в начинанието.

kol4o

• Full Member
« Отговор #11 -: 14 Май 2011, 15:42:53 pm »
както казах ще се радвам на всяка споделена информация и опит... :)
осъзнавам 4е е голяма стъпка...ве4е говорих с един 4овек с много опит който каза 4е не е труден върха и не трябват кой знае какви умения. за аклиматизацията и за висо4инната болест 4ета де що намеря.а за гид все си мисля 4е няма да мога да си позволя...което ще ре4е 4е ще ми трябва много подробна информация която събирам за сега от нета...попаднах на този пътепис
http://mktg.uni-svishtov.bg/ivm/Materili_FUN/Elbrus.pdf
мисля 4е има 4итави работи вътре
това което най много ме притеснява е 4е в момента там е размирна зона...успокоява ме това 4е няма да тръгвам утре... :)

vanjo

• Hero Member
« Отговор #12 -: 15 Май 2011, 01:09:36 am »
От това и идва проблема , че върха не е от много трудните, всяка година около 100-120 човека от цял свят го "покоряват" по трекерския маршрут и 15-20 човека дават фира, за да придобиеш представа за какво иде реч си представи следната ситуация правиш Боровец -Мусала-Боревец- Мусала и това трябва да го постигнеш в рамките на 6-7 часа, през февруари преспиваш горе на палатка. и въпреки това ще ти е трудно да разбереш за каква умора иде реч щото в. Мусала няма и 3000м. н.в. а ти трябва да се "до буташ" в това време при височина почти 6000м при това ще си натоварен като родопски катър. За височинната болест преди време писах една статия, мога да ти я пратя на която кажеш поща, не съм я пускал във форума щото си мислех че не е за тук  :)., но като  гледам май ще се окаже актуална.  Колега не зная от кой град си, но почти е сигурно, че ще има някакво ТД (туристическо дружество) свържи се с хората там и се опитай да намериш някой който има личен опит в подобни начинания, интернет не винаги е най-доброто място за набиране на информация за подобни начинания.  Пиши на Кент на ЛС да ти разкаше личният си опит от точно това място може да полезно за теб.

kol4o

• Full Member
« Отговор #13 -: 15 Май 2011, 08:30:10 am »
писах
от пловдив съм
има дружество...само пиянки са..срамота
и още едно има...там пък са младежи студент4ета...основно финанси ги вълнуват...тъй 4е ще се опитам тук в нета да намеря някой дето е в 4ас
ще се радвам на всяко къс4е инфо.мерси пак

f(x)dx

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
« Отговор #14 -: 17 Май 2011, 12:31:44 pm »
писах от пловдив съм има дружество...само пиянки са..срамота
и още едно има...там пък са младежи студент4ета...основно финанси ги вълнуват...тъй 4е ще се опитам тук в нета да намеря някой дето е в 4ас :)
ще се радвам на всяко къс4е инфо.мерси пак

Виж сега, това че са пиянки не означава, че не знаят много за планината и не могат да помогнат.

Аз от около два месеца активно чета всевъзможни форуми и блогове и ми прави впечатление, че основна дейност на туристи, планинари, бушкрафтъри и както там се самоопределят е да отидат да изплющят една скара на някое готино местенце. Съответно скарата се полива обилно с всевъзможни плодови дестилати.
Лично аз не го разбирам това, а и вероятно представата ми не обхваща представителна извадка, но мисълта ми е, че тези в ТД може да си поркат в канцеларийката, но със сигурност имат опит и знания, които може да са ти от полза.