Автор Тема: Как се прави дървена паница и лъжица?  (Прочетена 24573 пъти)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Re:Как се прави дървена паница и лъжица?
« Отговор #45 -: 17 Юни 2011, 21:14:37 pm »
kol4o, бушкрафтът не е оцеляване, въпреки, че се използват сходни техники и умения. При бушкрафта(аз така го разбирам) хората целенасочено тръгват и живеят в дивото, но са и съответно екипирани. А оцеляването е, когато те настига беда в дивото и оцеляваш с каквото имаш в себе си. Примерно лодката ти се обръща в реката и потъва(става негодна) заедно с цялата ти екипировка, а ти изплуваш някъде надолу с джобното си ножче в някой от джобовете си и това е, оправяй се, друго нямаш. А бушкрафтъра се екипира добре за дълго живеене в пущинака. Накратко бушкрафтъра тича към дивото целенасочено, а оцеляващият тича към цивилизацията целенасочено, т.е те имат различни посоки на движение и съвсем различни цели за достигане. Това е лично мое мнение. У нас всичко е пълна каша с тези термини.  А правенето на елементарни прибори от дърво - лъжица, канчета, паници - просто се работи с дърво, защото в гората има дървета. А тези бушкрафтъри, примерно в северната част на Аляска - ще работят с лед и ледени блокчета, т.е. ще си направят заслон или "колиба" не от дърво, а от лед. 
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

kol4o

• Full Member
  • Публикации: 195
« Отговор #46 -: 17 Юни 2011, 21:22:31 pm »
аха...на4и бъркам посоките
извинявам се
 :)

kol4o

• Full Member
« Отговор #47 -: 17 Юни 2011, 22:00:21 pm »
малеее ти ме утрепа  ;D ;D
що инструмент що 4удо за една копанка, а холкер не видях никъде...според мен това е най логи4но...ама ти си знаеш...важното е да ти е весело
 ;)

ko54

• Hero Member
« Отговор #48 -: 17 Юни 2011, 22:51:49 pm »
И другите се бъзикат, ама на мен ми е през хаспела. Важното е, че си направих кефа, а кеф цена няма. Абе, нали знаеш, луд умора няма!

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #49 -: 18 Юни 2011, 12:58:38 pm »
винаги ми е било интересно едно: вси4ки бушкрафтъри искат да си правят дървени лъжици които са за 4орба (според мен)...е въпроса който ме вълнува е как аджеба ще си направят въпросната 4орба ако са я закъсали в гората?само с една крива тесла да ре4ем...ще си одялкат и дървено мен4е ли????? е туй ма гложди   ;D ;D ;D
Кой днес вари чорба в Буша? Които готвят сред Природата минаха на барбекюта и плющят пържоли. Останалите муат сухоежбина и рупат трици. Чорба варяхме по времето на организирания туризъм, когато ходехме на групи, ядяхме от общ казан, а бушкрафта още не беше измислен. Да ти кажа умението да си направи човек сам дървена лъжица е много полезно, когато си загубиш лъжицата в гората или я забравиш на предния бивак. Вярно, че винаги сме носели поне една резервна било ако се загуби някоя или за гостенин, но се е случвало аварийно да се дялка дървена лъжица. Иначе чакаш някой да се наяде и да ти даде неговата.

Относно правенето на чорбата. И аз съм застъпник на тезата, че човек отива сред Природата поне минимално подготвен за разлика от оцеляващия, който спасява кожа след някакъв инцидент. Бушкрафтърството е планирано, оцеляването не е, обаче бушкрафтърските умения са много полезни за всеки оцеляващ.

В конкретния случай ко54 си прави кефа като се занимава с нещо, което му е приятно и го разтоварва от стреса на съвременното ежедневие. Аз не виждам нищо лошо в това. Има хора, които габърчета събират... Важно е да ти е кеф. Какво и как са подробности!
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

kol4o

• Full Member
« Отговор #50 -: 18 Юни 2011, 14:44:01 pm »
да бе така е просто ми се вижда нелоги4но да се мъ4еш да правиш нещо(лъжица) което служи за употребата(консумация) на друго нещо(4орбица) ...което пък е невъзможно да имаш(щото няма в кво да си я свариш)...едно такова...ина4е няма лошо всеки да си уйдисва на мераците...под всеки имам предвид нормални хора не педофили да ре4ем  ;D ;D
поздрави
не се заяждам с никой размишлявам си на глас дет се вика
 :)

ko54

• Hero Member
« Отговор #51 -: 21 Юни 2011, 09:22:56 am »
А това е дълга лъжица за бъркане на конфитюр(сладко), материал - бял ясен, за да е здрава при тая дължина на дръжката. 8)

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #52 -: 21 Юни 2011, 09:30:51 am »
Все по-добре изглеждат. Браво

ko54

• Hero Member
« Отговор #53 -: 21 Юни 2011, 09:51:01 am »
Благодаря! Обаче спирам временно с лъжиците, защото жена ми вчера като я видя готова, започна да ме разпитва за сергиите около Храм-паметника "Св.Александър Невски", където продават такива сувенири. Вярна се оказа поговорката, че от "всички бръци най-лош е самобръкът, защото няма на кого да се сърдиш".

ko54

• Hero Member
« Отговор #54 -: 15 Август 2011, 20:37:57 pm »
Дървена продълговата КОПАНКА, серия единствена, но затова пък кратка...
Този уикенд ми останаха няколко часа свободно време на бушполигона и реших да издялкам с брадва, крива тесла, трионче и 3 ножа нещо като копанка. За целта използвах 35 х 25 см сухо трупче от топола, оказало се на полигона незнайно как. Първо внимателно го разцепих на две с брадва и 2 бр. издялкани дървени клина. После с молив очертах формата и чрез подрязване с трионче и батонинг с оранжевия Хултафорс оформих правоъгълни дръжки. Всичко останало е дялкано с брадвата, кривата тесла, крив нож и обикновен нож. Не съм я шкурил копанката, за да запазя "суровия" бушкрафтърски вид. Дялкането така ме увлече, че чак накрая се усетих и направих 2-3 снимки, сори!

Ако имате въпроси, съм на Ваше разположение.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #55 -: 15 Август 2011, 20:40:38 pm »
Скоро и до Етъра ще стигнеш . Много добре се е получила .

ko54

• Hero Member
« Отговор #56 -: 15 Август 2011, 22:08:54 pm »
Мерси, но едва ли. На Етъра ги въртят на струг, а това не е бушкрафтърско занимание. Виж, ако стругът е направен ръчно, от дърво и се върти с крак - това бих го признал. А доколкото до копанката - първо лъжица и вилица, после чаша и паница, после копанка за кокошки, после копанка за прасета ..... докато го докараме до тия еднодръвки по-долу на снимката. Обаче трябва да се прави стапел, а не знам как... Мъка! Ама след това пък тия скръндзи от ръководството на форума няма да имат оправдание относно бушкрафтърските ни дипломи.

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
« Отговор #57 -: 15 Август 2011, 23:33:25 pm »
Това, като го гледам май е минало през стадии бушкрафт барбекю! Представяш ли си на такава трупа колко мезе можеш да направиш преди да стане лодка!  ;D

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #58 -: 16 Август 2011, 15:17:33 pm »
Цитат на: ko54
Ама след това пък тия скръндзи от ръководството на форума няма да имат оправдание относно бушкрафтърските ни дипломи.

Съжалявам колега, но отговорност за твоята диплома има колегата Мечо Пух който се "укрива" нейде по трасето Ком - Емине. Затова предлагам да го пресрещнеш някъде там и да се разберете относно закъснението на така желания кетап

ko54

• Hero Member
« Отговор #59 -: 16 Август 2011, 20:12:07 pm »
Мечо Пух си има важни задачи, хич няма да го занимавам с моите глупости. Пък и май още не съм я заслужил тая диплома... Има още неща за дялкане.