Автор Тема: Кой какъв дъждобран използва  (Прочетена 8395 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Кой какъв дъждобран използва
« -: 12 Март 2011, 14:35:05 pm »
Напоследък чета по туристическите форуми как еди кой си фабричен и скъп дъждобран пропускал и течал отвсякъде. Всъщност дъждобраните едва ли пропускат. По-скоро се образува конденз от който става по-мокро откокото ако сме без дъждобран. Някои препоръчват при дъжд да се преустанови ходенето и да се седне някъде докато той премине, а дъждобрана да се ползва само като покривало за човека и багажа.

Проблема с конденза при найлоновите дъждобрани е практически нерешим ако човек е в движение. Когато се движи човек отделя топлина и температурната разлика от двете страни на дъждобрана е още по-голяма и конденза се увеличава. Това да се спира на място и да се изчаква дъжда да спре като дъждобрана се ползва само като покривало е май най-добрата тактика срещу конденза. За съжаление тази тактика е приложима само при краткотрайни летни дъждове. Едва ли някой ще седне да чака цял ден да спрат продължителните пролетни и есенни дъждове.

След като използвах поредица от найлонови и мушамени дъждобрани за себе си стигнах до извода, че дъждобрана трябва да е от материя, която да диша и да не пуска вода. Според мен скъпите мембрани не си плащат парите, понеже хем не дишат толкова добре колкото естествените материи, хем са прекалено надути като цена. Затова се обърнах към естествените материи и си купих едно обикновено армейско брезентово платнище. Казват му още плащпалатка. То е фабрично промазано с промазка, която не пречи на дишането, но спира водата. Има система от въженца с използването на които от платнище се превръща в дреха с качулка.

Недостатъците му са два:
- тежи 1.2кг
- при продължителен проливен дъжд пропуска по раменете. Вярно малко. Само до степен навлажняване без подгизване.

Плюсовете му са много:
- не запарва (няма конденз)
- покрива човека и раницата едновременно
- може да се ползва като дреха при нужда в студ и вятър
- ако не е мокро става и за завивка
- пикник одеало
- плажна постелка върху която да се легне
- може да се опъне като тента
- половин палатка е. С още едно става добър заслон
- цена 5лв.

За кротки, както и за проливни, но кратки дъждове не е пропуснало досега. И един съвет ако някой тепърва си купи брезентова плащпалатка. НЕ СЕ ПЕРЕ! В краен случай е допустимо само да се изплаква със студена вода без сапун. Иначе се измива фабричната промазка на брезента и започва да пропуска.

С настъпването на пролетта въпроса с добрия избор на дъждобран е актуален отново. Бихте ли споделили вие какво и как използвате, за да се опазите сухи от дъжд в буша?
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

kol4o

• Full Member
  • Публикации: 195
Re:Кой какъв дъждобран използва
« Отговор #1 -: 12 Март 2011, 16:45:46 pm »
аз съм с един от магазин за работно облекло.струва към 5 -6 кинта
много съм доволен.доволно дълъг е и мога да се овъртоля целия...4е съм висо4ък към 1,90 и обикновено краците са ми открити с други дъждобрани...пък и е дебел и не се къса из гората... ;D

bobber

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 48
« Отговор #2 -: 12 Март 2011, 21:37:40 pm »
хобо има доста стари рецепти за импрегниране
ако се вземе по-тънък памучен плат(хасе,американ) и се обработи дали няма да свърши работа с по-малко тегло

bobber

• Jr. Member
  • **
« Отговор #3 -: 12 Март 2011, 21:40:05 pm »
тоя вариант съм го мислил за типито
когато почвах да го правя се чудех дали няма да стане с американ
но в последствие си намерих бял брезент на топ и си го направих от него

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #4 -: 12 Март 2011, 21:41:44 pm »
хобо има доста стари рецепти за импрегниране
ако се вземе по-тънък памучен плат(хасе,американ) и се обработи дали няма да свърши работа с по-малко тегло
Според мен ще вършат работа, но брезента е по-износоустойчив, пък начина на тъкане на плата предполага по-трудно пропускане на плата без импрегнация. Просто трябва някой да направи един експеримент с парче плат, но идеята ти звучи много добре.

bobber

• Jr. Member
  • **
« Отговор #5 -: 12 Март 2011, 21:56:31 pm »
иначе момчетата от моя клуб си купуват някакви дъждобрани от две части които по скоро са от гума от колкото от найлон(доста дебели искам да кажа)и си ги слагат направо в/у панталоните и рокериите ако ни хване дъжда по път
но тъй като аз съм old school кораво копеле не мога да си позволя да хода така  ;D
но там говорим за мотори....ако се ходи съм сигурен че ще спарват(като повечето синтетики  ;D но това вече е дъвкано)

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #6 -: 12 Март 2011, 22:55:45 pm »
Ние ползваме едни армейски мушами доста удобни и не много тежки. Правят кондез но не толкова че да се намокриш понеже имат отвори, даже е доста комфортно с тях  Плащпалатка също ползвам но или като резервен дъждобран когато малкия е с нас или за постелка като си похапваме или си лежим из гората също така и за втори слой на палатката при лошо време.

BazilVenceslas

• Full Member
  • Публикации: 175
    • Туристическо дружество "Сърнена гора"- Стара Загора
« Отговор #7 -: 16 Октомври 2011, 15:17:30 pm »
Аз занапред ще използвам, плащ-палатка, такава като на Хобо.

Лесно се превръща в плащ, само от системата с връзките. После се намята и се закопчава според желанието или дъжда. Може да се носи закопчана само на врата и да е отворена надолу:

Мой приятел беше с химически плащ, който е от найлон (точно като туристическите дъждобрани над 1лв.), може би по специален, но пак найлон. След 10мин, започна вътре конденз и той се оплака, че е вече мокър. Както спомена Хобо така и стана. Но при мене нямаше такъв проблем, защото брезента диша. Чувствах се комфортно и бях сух. Още повече, че качулката е дълбока и добре се регулира по главата и така вятъра не може да я събори, също и не ти бръска дъжд в лицето.

Останалото Хобо го е описал и няма какво да добавая!

Мога да обобщя, че съм много доволен и плащ-палатката ще остане в моята туристическа екипировка!
Екипировката не прави туриста, само помага!

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #8 -: 31 Октомври 2011, 22:26:26 pm »
В Разград не зная да има такъв магазин или пазар за военни стоки. Моля ви, ако знаете в съседните градове, Търговище, Шумен, Русе, Варна такива магазини или пазари, пишете точно къде. Не само за плащпалатка, искам да видя и за kубинки.

lubakich

• Гост
« Отговор #9 -: 01 Ноември 2011, 08:05:56 am »
Armee Suisse ползвам и съм много доволен плата е дишащ и трислоен ,не запарва

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #10 -: 01 Ноември 2011, 11:40:22 am »
Armee Suisse ползвам и съм много доволен плата е дишащ и трислоен ,не запарва
дай някоя снимка
don't waist your time for searching all those waisted years

lubakich

• Гост
« Отговор #11 -: 01 Ноември 2011, 22:23:28 pm »
ползвам го понякога и при силен вятър доста добре изолира :)
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=210969128944141&set=a.210967628944291.52678.172691892771865&type=3&theater

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #12 -: 02 Ноември 2011, 19:48:48 pm »
Плата като този на военните дрехи ли е?
don't waist your time for searching all those waisted years

lubakich

• Гост
« Отговор #13 -: 02 Ноември 2011, 23:53:46 pm »

ами като мушама е трислоен ,гумиран отвътрее имам плaтнище за палатката от същия плат валяло ме е цяла нощ проливен дъжд без никви проблеми издържа а и не прави конденз и е леко като тегло :)

Racho

• Full Member
  • Публикации: 122
« Отговор #14 -: 03 Ноември 2011, 21:42:03 pm »
В Разград не зная да има такъв магазин или пазар за военни стоки. Моля ви, ако знаете в съседните градове, Търговище, Шумен, Русе, Варна такива магазини или пазари, пишете точно къде. Не само за плащпалатка, искам да видя и за kубинки.
Здрасти Мечо Пух!
Съжалявам че, не можах да дойда на заслон Ботев септември месец, но ще има и други възможности!
Та , по темата.
В Шумен има сериозен магазин за военна екипировка. Верно че е за вносна, но може и да намериш нещо подходящо.
Това им е страницата:
http://armyshop.dir.bg/_wm/basic/?df=35244
Поздрави!