Името на Mors Kochanski на български език се изписва Морс КОХАНСКИ, а не Кочански!
.........А има ли опасност да не улуча размера на резбата при покупката, в смисъл нужно ли е да нося котлончето с мен като избирам бутилка?
Та сега си търся бутилка: ориентирал съм се към такава от 450 мл., но трябва да я видя на живо, за да преценя дали ме устройва като размер. Спрял съм се на този размер, заради тарикатския начин на пълненене с газ за запалки: 270 мл. флакон се побира в 450 мл.
Хубав модел,но сред природата винаги използвам дърва (паднала маса),винаги като излизам си взимам триончето и брадвичката не се надфявам на котлончета.
......Та 270мл газов флакон би трябвало да се събере безопасно в средните бутилки с резба, които са средно 220 грама, което е около 400мл.Тези най-големите 450 гр бутилки според мен са излишно големи и освен това са доста високи и правят системата нестабилна. Според мен е по-добре да имаш средна или от най-малките бутилки с резба, а да си носиш резервна газ, ако мислиш, че ще ти трябва, в оригиналните флакони за пълнене на запалки. Винаги можеш да заредиш в движение.Що се отнася до адапторите от дупчещи се евтини и масови бутилки към такива с резба аз съм скептично настроен. Като сумираш тежината на котлона и адаптора и става колкото едно евтино котлонче специално правено за дупчещи се бутилки. Примерно NURGAZ. За сравнение Nurgaz струва 13 лева, а адаптора е около 50. Като добавиш и 10 за котлончето и става 60лв инвестиция. Като единствено предимство виждам това, че бутилка с адаптор плюс резбови котлон заема малко по-малък обем при транспортиране.
Трудно е да се каже дали си струва да се купи такова котлонче. Освен ако не е ползвал вече човек точно такова. Аз не съм и затова ще споделя само някои мои мисли по въпроса. Корпуса на котлончето е от пластмаса. Това е много слабо място на всички подобни котлончета. От температурата пластмасата се раздува и след това започва да изпуска самата бутилка защото няма вече добро уплътняване между бутилката и горелката. Ако това се случи по време на работа може да стане и голяма беля. Затова такива котлончета трябва винаги да се наблюдават, а най-добре въобще да не се купуват.Точно този модел не знам как е направен отвътре на пластмасовия корпус. Ако вътре има метални скоби, които да захващат бутилката, а корпуса е само за фасада, както и да пази при транспорт да не се натиска самата бутилка, тогава горния проблем не съществува. Така са направени котлоните на Camping Gaz. Също така преди време продаваха гръцки котлончета с пластмасов корпус, който директно служи за затягане на бутилката, но те не се раздуваха. Та има и пластмаси, които устискват на термо въздействието. Не се знае тази от кои е.Цената съвсем не е от евтините. За сравнение турско котлонче NURGAZ, или ORGAZ, с метален корпус струва почти наполовина от това в Лидъл - между 13-16лв. Повече от година и половина ползвам ежедневно NURGAZ с метален корпус както в стационарни, така и в портативни условия и мога да кажа, че досега не ме е подвело въпреки ниската си цена. За сметка на това турските котлончета с пластмасов корпус се раздуват и са опасни за ползване.Ако решиш да си купиш този модел от Лидъл ще се радваме да направиш едно ревю.
Доколкото разбирам това е една проверена алтернатива (NURGAZ) ! ?http://maiagaz.com/product_info.php?cPath=33_34&products_id=55