Автор Тема: Първа помощ далече от населено място  (Прочетена 23797 пъти)

EXeCuTiOnER

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 84
Re: Първа помощ далече от населено място
« Отговор #60 -: 19 Март 2013, 21:29:31 pm »
Съветът ми е това с дезинфектантите и презервативите или други латексови пособия да го избягвате. Дезинфектантите много често са на алкохолна основа, а има случаи, в които с найлоноподобна обвивка могат да доведат и до гангрена на крайника, особено при хора с проблеми в кръвоносните съдове. Обикновено се разминават само с обриви от спарване или някаква грам положителна инфекция, но и това извън цивилизацията не е много безопасно. Та ... ограничавайте се с марли, бинт и лейкопласт, особено през лятото. Зимата найлоните не са такъв проблем. Иначе ползвайте най-вече антисептици за промивки на раните и най-вече кислородна вода. Спиртът и йодът могат да причинят изгаряния, а към йод има и установени алергии.
При невъзможност за използване на едната ръка, доста може да помогнат устата и зъбите в нея. В гореописаният случай без проблем пръстът може да се захапе, ръката да се притисне към него и да се направи нужната превръзка, а ако имаме спътник, не виждам проблем и той да направи превръзката, освен ако не знае как. И пак към конкретния случай, винаги придържам пръчката, която кастря на място, което е далеч от зоната на сечене, най-често високо в горния край, а сека в долния или в средната й част. Резултатът е, че измежду всичките белези по ръцете ми, нямам такива от кастрене на клони  ;D, но сакътлъци винаги се случват по една или друга причина.
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
« Отговор #61 -: 24 Март 2013, 21:38:19 pm »
С благодарност за информацията но нещо не разбрах-в предишния ми пост ставаше въпрос не за поставяне на латекс ,найлон или дезинфектанти като превръзка върху рана а само за използване на латексов пръст от ръкавица за упаковка на превързочен пакет от марля и бинт .При употреба латекса разбира се се изхвърля а марлята и бинта се използват като едно цяло за превръзката подобно на старите войнишки превързочни пакети.Старите оригинални са били  обвити с някаква промазана тъкан която се дере и маха преди превръзката да се използва.

бай кольо

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 36
« Отговор #62 -: 29 Март 2013, 17:38:31 pm »
След претърпеният инциент с почти отсечения пръст, ви бях споделил, че се замислям за превръзка, която да може да се направи с една ръка. Оказа се, че евреите вече са го направили, така наречената „израелска превръзка”, но нищо не може да се опре на самобитния български гениий и ако трябва ще измислим още веднъж колелото, но наЩо ще си е най-добро... ;)
Искам да ви представа проект за превръзка. Направих го с първите попаднали парцали у дома, така, че моля естетите да го имат в предвид. Това не е превръзката, която ще ползвам при нужда, да не дава Господ, а проект за нея, схема, идея само.
Много бих искал да чуя колкото се може повече отзиви, но за идеята. Не се съмнявам, че може да се доразвие още.

Направих я от:
1.   Бинт ластичен 8 см;
2.   Дамска превръзка – някаква... Дече, прощавай мила, за нуждите на форума е....
3.   Две марлички;
4.   Безопастна игла.
5.   Парче от латексова ръкавица,. Може да се замени с презерватив или балонче или кой знае какво. Идеята е да не влизат прах и мърсотия.

По-натам.

Първо слагаме безопастната игла в края на бинта, който ще дойде най-отгоре на готовата превръзка. С нея ще фиксираме бинта когато завършим превръзката. Ще можем да го направим с една ръка и няма да има нужда да се прави „лястовича опашка”, за което ще са ни нужни две ръце.

Слагаме двете марлички върху дамската превръзка.

Поставяме дамската превръзка с марличките върху бинта, така, че марлите да се между бинта и дамската превръзка. Става нещо като "сандвич".  Поставяме ги с абсорбиращия слой на превръзката на вън, така, че при нужда просто поставяме превръзката върху раната и веднага ще можем да започнем кръвоспирането.
Аз фиксирах „сандвича” с телбод към бинта. Идеята е да е фиксиран за да не изпадне докато се поставя на труднодостъпно място. Вероятно е по-добре да бъде зашит с един-два бода с игла и конец.

Поставяме го в калъфчето и воала! Готово.
При нужда няма да го развръзвам а ще го скъсам със зъби. За това искам марлите и превръзката да са фиксирани с нещо за бинта за да не се пръснат и изпопадат на земята още преди да съм го поставил.

Това пакетче ще го нося на кръста си в отделна чантичка тип „ кенгуру”. Щом се окажа на сред буша, ще си го слагам и ще си стои там.
Та това е. Дано да не става нужда да го ползвам за мен или някой друг, но е по-добре да си го имам.
Очаквам отзиви особено от други сблъсквали се с аналогични ситуации в които да се налага прилагането на подобна превръзка.
Интересуваме примерно дали можем да я напръскаме с антибиотик или йодасепт преди поставянето й в калъфчето от латекс?

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
« Отговор #63 -: 29 Март 2013, 19:11:21 pm »
Да се подсили марления тампон с дамска превръзка е добра идея.Може би просто трябва да се ушие с конец нещо като джобче от марлята в което да се пъхне тампона както и при захващането с бинта.Телбода може да раждяса а и да се докосва до рана...Фиксирането на края на бинта с безопасна игла не е много удобно с една ръка особено ако тя е мокра ,замърсена и плъзгава.За тази цел много по удобни са ластичките с метални зъбчета на края .Продават ги с ластичните бинтове но може би ги има и отделно а и могат да се направят лесно.Не зная само дали дамските превръзки нямат някаква непропусклива обвивка за съхранение която да се отстранява преди употреба за да не поглъщат влага.В джобчето те тряба да са поставени отвити а дали това няма да се отрази на тяхната поглъщаща способност след дълго съхранение.

Bezizvesten

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 30
« Отговор #64 -: 04 Април 2013, 15:08:11 pm »
Попрегледах набързо писанията. Идеята за дамската превръзка не е лоша, иначе за тази цел извън бушкрафта се използват няколко слоя марли с лигнин или дебел пласт памук между тях. Само тези идеи за стерилизация чрез напръскване с " антибиотик" не ми допадат. Ако намокриш марлите с някакъв антибиотичен спрей и ги затвориш херметично най-много да мухлясат. Ако сложиш по-сериозен антисептик - йодасепт, той пък може постепенно да разяде латекса. Спирта би бил подходящ, но не се прилага върху открити рани. Всъщност в такива условия за една кръвоспираща превръзка не е нужно да се прилагат такива методи за стерилизация. Напълно достатъчно е марлите да бъдат чисти. От друга страна се продават и малки пакетчета с по 3-4 стерилни марли в тях. Съвета ми е марлите да се съхраняват сухи в торбичка. Най - добре е при възможност преди превръзката кожата около раната да се почисти с някакъв антисептик, след което в раната да се сложи малко кислородна вода, следва подсушаване и слагане на йодасепт. Марлята която се поставя непосредствено върху раната също може да се напои с малко йодасепт. Това е напълно достатъчно. При сериозно кървене най - правилно е да се използват каквито и да е чисти материали - било марли, кърпи и т.н., а всичко останало, включително стерилността и дезинфекцията на раната остава на заден план. И накрая най - важното - никога не слагайте в рана антибиотични пудри и каквито и да е мазила. Също - не поставяйте върху раната директно памук. Всички тези неща затрудняват следващата обработка. Антибиотичните средства за локално лечение на рани не се използват от много години и резултатите от тях не са добри - имам предвид гентамицин пудра, мехлем и т.н.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #65 -: 04 Април 2013, 20:49:06 pm »
Въпрос към медицинските лица.
Във филма Лечение в лесу (виж 19мин - филмът се гледа онлайн) водещия показва, че в аптечката за децинфекция си носи освен кислородна вода и таблетки Гидроперит (Hydroperitum).

Посочва, че кислородната вода е с малка трайност след отваряне, а таблетките се разтварят във вода непосредствено преди употреба и се образува разтвор на водороден пероксид (прекис, H2O2).

Та въпросът ми е? Вярно ли това и може ли в България да се намерят такива таблетки Гидроперит (Hydroperitum) за горните цели. Аз опитах в няколко аптеки, но не бяха чували за подобно нещо.
Не се взимай толкова на сериозно.

Bezizvesten

• Jr. Member
  • **
« Отговор #66 -: 04 Април 2013, 22:54:00 pm »
Аз лично за първи път чувам за такива таблетки, но кислородната вода в плътно затворено малко шишенце трае много месеци, струва стотинки, намира се навсякъде, освен това няма нужда от вода и съд за разтваряне :-)

kalokalo

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
« Отговор #67 -: 05 Април 2013, 09:33:28 am »
и аз търся от години такива таблетки но все удрям на камък

едно време в боите за коса /по тошово време/  слагаха такива таблетки за окислител

ако някой има връзки за поръчка от руснаците ще се включа

бай кольо

• Jr. Member
  • **
« Отговор #68 -: 05 Април 2013, 13:11:52 pm »
До Безизвестен.
Превръзката е инспирирана от инцидент в буша, при който бях сам и можех да ползвам само едната си ръка. Идеята е да се използва в случай когато няма време и/или възможност от предварително обработване на раната. Целта е спешно кръвоспиране.
Идеята за дамски превръзки като кръвоспиращо средство не е моя. Всички войници участвали във военни действия през последните десетина години ползват дамски превръзки и тампони. Нашите твърдят, че най-добри са нощните дамски превръзки, защото са с по-дебел абсорбиращ слой и са по-дълги от дневните.
Дали ще мухляса стерилна материя обработена с антибиотик не зная. Според мен не би трябвало. Но за нуждите на превръзката в случая, не е и необходимо. Колега от един друг форум даде много добра идея - да се вакуумира превръзката с домакинско фолио.
До Мавруд и Калокало
Подобни таблетки потърси при фризьори. Аналог са таблетки Перхидрол. Преди се продаваха в аптеката сега не зная.

kalokalo

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
« Отговор #69 -: 05 Април 2013, 20:21:07 pm »
ми перхидрол е течност т.е. концентрирана кислородна вода до 30 процента със срок на годност около година след което се разлага на вода и О2. има я по аптеките но ние търсиме тези таблетки който са по-сложно съединение и много дълъг срок за годност

Bezizvesten

• Jr. Member
  • **
« Отговор #70 -: 05 Април 2013, 20:39:44 pm »
Кольо аз по никакъв начин не оспорих това за превръзките. Иначе стерилизация чрез напръскване с антибиотик не става :-)

бай кольо

• Jr. Member
  • **
« Отговор #71 -: 05 Април 2013, 21:05:43 pm »
Трябваше да сложа и аз някоя усмивка...  :) Няма нужда от извинения. Просто излезе от конкретиката и влезе в принципиката. Изхождаш от това как по принцип се обработват рани а в случая обсъждаме превръзка, която сам правиш в критична ситуация.
Не съм търсил стерилизация на превръзката, нещо трудно постижимо в домашни условия, освен с УВ или ИЧ лампа, предполагам, а по-скоро допълнителна бариера за бактериите към раната. Да речем дезинфекция.
През 80-те, в комплекта си, притежавах таблетки перхидрол със срок на годност, по спомен, над 2 години.

Bezizvesten

• Jr. Member
  • **
« Отговор #72 -: 05 Април 2013, 21:15:08 pm »
В домашни условия можеш да стерилизираш каквито си искаш инструменти - чрез изваряване. Има и друг много удобен начин за стерилизиране в полеви условия - в затворен съд са формалинови изпарения. Последните не бива да се вдишват. Както и да е - това е извън темата. Но....не бих пръскал марлите с антибиотик. Бих си взел пакетче стерилни или както написах... Бих полял превръзката с антисептик при поставянето и :-)

бай кольо

• Jr. Member
  • **
« Отговор #73 -: 05 Април 2013, 22:59:50 pm »
Бих си взел пакетче стерилни или както написах... Бих полял превръзката с антисептик при поставянето и :-)
Едно си баба знае - едно си бае...  Да не си преподавател? :D
Описвам ти ситуацията: Порезна рана на лявата ръка над палеца. Сряза е дълъг към 5 сантиметра. Срязани са две сухожилия и два мускула. Кръв шурти като река. Намери аптечката в раницата, извади я, отвори я, търси превързочните материали, извади ги от аптечката, разопаковай марлите, извади шише с дезинфектант, отвори го, излей от него върху раната, направи превръзка, завържи бинта.
Сега ми кажи как поставяш стерилните марли?
А ти носиш и формалин със себе си в пущинака... :D
Както и да е.
За стерилизацията с изварявяне си прав. Даже в тенджера под налягане ще е като в автоклав. Не се сетих.

Bezizvesten

• Jr. Member
  • **
« Отговор #74 -: 05 Април 2013, 23:31:33 pm »
Колега, още в по-предния пост казах какви са приоритетите при обилно кървене. Но не при всяка ситуация ще се наложи да си правиш превръзка сам. Има различни ситуации и не е излишно да се напомнят принципите за лечение на рани :-)  Ако се интересуваш в другата тема за походната аптечка сме писали и коментирали доста за различни ситуации. А това дето кръвта шуртяла като река.... Ако има наистина кървене от магистрален артериален съд, забрави че ще го спреш с превръзката. Там техниките за кръвоспиране са други и само опитен и екипиран човек би успял :-)