Автор Тема: Първа помощ далече от населено място  (Прочетена 23803 пъти)

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
Re:Първа помощ далече от населено място
« Отговор #45 -: 02 Ноември 2012, 16:56:56 pm »
Дали все пак не могат да се намерят някои схеми за наместване на изкълчени стави.Съгласен съм ,че трябва да се действа на принципа ,,колкото може пипай по-малко и остави лекарите да се свършат работата"но в живота понякога нещата са много по -сложни и малко познание може да е безценно.

Десуна

• Newbie
  • *
  • Публикации: 1
« Отговор #46 -: 26 Декември 2012, 21:42:22 pm »
Въпрос към докторите . Някой около нас си е глътнал езика , какви трябва да са ни действията ?
Езикът малко трудно се гълта, както е отбелязано- "не е слива". Това, което се получава, е пропадане на корена на езика над ларинкса (по различни причини мускулатурата в областта губи тонуса си, отпуска се). И това механично възпрепятства дихателния процес. В случая най ефективна е т.нар. "хватка на Есмарх"- повдигане на долната челюст нагоре със захват на двете ръце, като 5 и 4 пръст ( кутрето и безименният) са разположени съответно под и над ъгъла на долната челюст, а останалите пръсти са по долната повърхност на ръба й. С така разположените пръсти и длани правим издърпващо движение нагоре/напред на долната челюст, което я увлича със себе си, с нея и корена на езика, така осигуряваме проходимост на горните дихателни пътища. По- лесен начин е с един или два пръста под брадичката да извършим същото движение. В същото време ( още по- добре преди това) почистваме устната кухина от различни материи за намаляване вероятността от аспирация. Най- елементарното е да обърнем главата настърани( но трябва да се внимава за травми в областта на шийните прешлени). А може да се наложи и да бръкнем с ръце за по- твърди материи..ако не сме от гнусливите.Това е част от първата част на ABCDE на КПР ( кардиопулмоналната ресусцитация). И все пак май е по- добре да не ни се налага да го правим

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #47 -: 27 Декември 2012, 00:28:51 am »
не е зле да се оттренирват тея движения /най добре след курс при бчк или ext/ щото паниката при пияници или епилиптици е цирк голям.

Bezizvesten

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 30
« Отговор #48 -: 27 Декември 2012, 20:20:36 pm »
Десуна/ вероятно колежка/ един практически съвет от мен - не си пъхайте пръстите в устите на болни с нарушено съзнание, ако искате да ги имате :) Отделно при запазени рефлекси това може да предизвика повръщане. Пък и страничното стабилно положение според мен е най - удачно - пази хем от падане на корена, хем от регургитация и аспирация / Менделсон и т.н./ :) Въртенето на врата и извиването на главата настрани не е оферта - при липса на опит и релаксирана мускулатура може да направи бели дори и без травма на шийни прешлени ;)

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #49 -: 23 Януари 2013, 22:12:07 pm »
Тази неделя без да искам изправих на нокти доста хора, някои с опит други не, и с изнедада установих 2 неща и знаещите и не занещите забравиха кое как се прави и най-важното правило :
Какъвто и да е проблема - МАКСИМАЛНО БЪРЗО да се достави в БОЛНИЦА.

В моя случай имах късмет след 2 часа и половина претърпях успешна операция и ще мога да ви досаждам с глупостите си все още  8)
Въпреки всичко моите искрени благодарности към всички момчета и момичета, които ми оказаха помощ и подкрепа.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #50 -: 24 Януари 2013, 12:31:57 pm »
Досаждай ни, досаждай, Vanjo ;D. Не знам какво ти се е случило. Със сигурност е било по-добре да не се случва, но от сърце се радвам, че нещата са приключили по по-добрия начин. Нали знаеш, винаги от лошо има по-лошо.  Желая ти успешно и бързо възстановяване!

А кой как е реагирал, ами трудно е човек да се държи по най-правилния начин в критични ситуации. Точно тогава си казва думата опита и рутината. А те се постигат с житейски опит и тренировки. Суворов е казал "Повече пот в учението - по-малко кръв в боя". Затова и всякакви бушкрафт тренировки са полезни. По добре е да се тренират и усвояват нещата и никога да не потрябват в реалността отколкото веднъж да потрябват, а ние да сме неподготвени.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

бай кольо

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 36
Re: Първа помощ далече от населено място
« Отговор #51 -: 12 Март 2013, 17:05:53 pm »
Здравейте! Отдавна чета форума а от скоро съм и регистриран член. Не смятах да пиша, докато нямам наистина какво смислено да кажа, но четейки в тази тема, реших да споделя нещо от личен опит с вас.
Като всеки, който от дълги години прекарва много време на открито по пущинаците и аз имам много добре оборудвана аптечка с най-необходимите неща вътре. Оказа се, че има ситуации в които не можеш да се възползваш от тях.
Случката се случи на границата между Добруджанското и Лудогорското плато през месец май. Трябваше да направя заслон и се нуждаех от кол с определена височина. Не ми се щеше да режа жив и търсех сух. Влязох с мачетето в едни шубраци, намерих каквото ми трябваше и го отрязах. Подкастряйки го, мачетето ми се "отплесна" от една вилка на клона и попадна в ръката ми така, че почти преряза палецът ми на лявата ръка. Пуснах мачетето на земята прибрах си палеца с дясната ръка и реших да се обадя по телефона на жена ми, която беше на близо и да й кажа, че ще се наложи да тръгнем спешно и да прибира катуна до като се придвижа към нея. Имах телефон в джоба си, но не можех да бръкна с дясната си ръка в джоба защото притисках с нея палеца към китката и кръвта шуртеше силно. Не можех да извадя и аптечката от раницата по същата причина. Притиснах палеца към дланта с дясната ръка и го притиснах към крака си, взех си мачетето от земята, и тръгнах към жена ми която беше на около 300- 400 метра от мен. Стигнах до нея, казах, че съм се срязал лошо и да ми даде един пакет мокри кърпички, а тя да се качва зад волана. Взех няколко кърпички и обвързах палецът си и показалецът си заедно. Така спрях кръвта и си фиксирах палеца към дланта си.
Стигнахме до Шумен, намерих болницата и ме приеха. Оказа се, че съм срязал всичко възможно : мускули, сухожилия  и нерви. Оперираха ме близо три часа под пълна упойка. Закърпиха ме, слава Богу!
Та мисълта ми беше: имах всичко от което се нуждаех а нямаше как да го използвам. Добре, че бяха мокрите кърпички под ръка. Слава Богу, че жената беше с мен. Ако не беше щеше да ми отнеме много време да извадя марлите и бинта и да си направя читава превръзка.
Дано не съм ви отегчил.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #52 -: 12 Март 2013, 17:40:12 pm »
Не си ни отегчил, бай Кольо. Напротив. Истинските истории разказани във форума винаги са полезни защото човек все научава нещо ново. Браво за адекватната реакция и ти благодаря, че ни напомняш едно от основните правила. На поход и дори само излет НИКОГА САМ. Радвам се, че всичко е приключило успешно. Дано няма последствия.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

gargo2

• Full Member
« Отговор #53 -: 13 Март 2013, 17:12:47 pm »
Неприятен и много вероятен инцидент за щастие в случая с добър край.Аз си мисля какво трябва да направи човек ако е сам ,без кола и шофьор и да кажем без телефон.Някъде четох ,че бойци от специалните части си носели на прикладите коланите за кръвоспиране (изчезна ми названието  но се сещате надявам се).Аптечката и тя не бива да е някъде из раницата и вероятно трябва да е така комплектована ,че със самото отваряне да може да се извади тампона с бинт за притискане на раната и превръзка.Лекарствата едва ли ще ни потрябват толкова екстрено например за температура ,разстройство (изключвам тези за сърце за които трябва да важи същото ниво на готовност както за бързата превръзка.Понеже цяла аптечка особено самоделна трудно се носи на себе си вероятно трябва да се отдели специален превързочен пакет носен например в преден джоб и достиган и отварян лесно дори с някой  свободен пръст.На времето когато чистеха едни помещения бивши казарми бяха изхвърлили няколко подобни пакета обвити с импрегниран плат и с надпис на стария правопис.Те съдържаха дебел марлен тампон в който беше завит бинт.Можеха да се отварят ако ги захапеш от страни и дърпаш само с една ръка.В нашия случай вероятно ще ни трябва да си направим нещо такова добре херметизирано но и лесно за отваряне.

бай кольо

• Jr. Member
  • **
« Отговор #54 -: 13 Март 2013, 17:57:00 pm »
И аз мислих след инцидента за това. Стигнах до извода, че решението е: малка чантичка на кръста, затваряна без цип ами с велкро или като патрондашите, примерно. Това с бинт увит в по-голяма от него марля е много добро решение - не се бях сетил за него. Ако го напръскаме с дезинфектант и го поставим в промит с дезифектант презерватив или пръст от гумена ръкавица, също ми изглежда удачно решение.
Имам познат снайпер в Ирак. Той ми е казвал, че използват дамски превръзки и тампони. В случая превръзката също би могла да свърши работа.

gargo2

• Full Member
« Отговор #55 -: 14 Март 2013, 12:05:08 pm »
Разбира се ,че дамските превръзки и тампони са добро решение но онзи военен пакет за който писах има едно предимство за което трябва да дообесня.Марления тампон е свързан с бинта така ,че раната първо се покрива добре а след това се продължава превръзката без да се отпуща като се пристяга с бинта.Може да се  направим такава превръзка от два широки бинта като първия се развие и широко нагънат оформи достатъчно голям тампон а за него се зашие втория бинт който след това се обвие с тампона от вън.За фиксиране на края на бинта при завършване на превръзката вместо класическото разрязване надлъжно на края на бинта и оформяне на две връзки за връзване,което  може да преставлява проблем в полеви условия (да не говорим пък ако работим само с една ръка)може да се използва ластичка от тези дето се продават с ластичните бинтове.Те в двата си края имат ламаринки със зъбчета и опънато се забиват в превръзката и фиксират края на бинта.Не е проблем да се направят самоделни ако не се продават отделно.Една такава ластичка може за пристяга тампона преди да се отвори.Мисля ,че вместо стирилизация може да напръскаме с антибиотичен спрей тампона а после да го херметизираме в пръст от латексова ръкавица.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #56 -: 14 Март 2013, 14:27:42 pm »
Носна кърпа платнена, голям формат, винаги в джоба! Така съм свикнал от казармата, че документите си мога да забравя ама без кърпа от дома не излизам. Кръвоспиране, фиксиране, превръзка и още много приложения има.

gargo2

• Full Member
« Отговор #57 -: 14 Март 2013, 20:25:07 pm »
Да-а,добрата стара мъжка носна кърпа.Подарена може би на някоя сватба която заедно с джобното ножче беше задължителен атрибут на всеки културен мъж.В последно време не съм ги срещал защото тотално бяха изместени от хартиените носни кърпички които си имат своите приложения но трудно заместват една истинска кърпа от плат.В случая който обсъждаме става въпрос за тежки наранявания когато си сам и далеч от медицинска помощ и бързината и предварителната подготовка са въпрос на живот и смърт.При артериален кръвоизлив имаме направо секунди преди да изгубим съзнание което ако сме сами означава сигурна смърт и с масивен венозен кръвоизлив трудно бихме се справили ако не сме подготвени с необходимото и то не е направо в ръцете ни когато се наложи.За дребни наранявания една носна кърпа може да е достатъчна поне временно но за нещо по сериозно...

бай кольо

• Jr. Member
  • **
« Отговор #58 -: 14 Март 2013, 21:51:08 pm »
Марления тампон е свързан с бинта така ,че раната първо се покрива добре а след това се продължава превръзката без да се отпуща като се пристяга с бинта
Точно така го разбрах

Мисля ,че вместо стирилизация може да напръскаме с антибиотичен спрей тампона а после да го херметизираме в пръст от латексова ръкавица.
Такава ми беше идеята.

gargo2

• Full Member
« Отговор #59 -: 16 Март 2013, 19:30:44 pm »
Дезинфектанта не е антибиотичен спрей в това е разликата .Повечето дезинфектанти не трябва да се слагат директно на открити рани.Все пак за предпочитане е истинската медицинска стирилизация в барабан но това мисля ,че ще е по-сложно ако не си вътре в системата.Мисля ,че и само с латексовата обвивка няма да е много трайно защото има опасност от претриване и пробиване ако се мотае например из някой джоб .Може би трябва да имаме поне 3-4такива пакета +лентата за кръвоспиране.Странно но нещо са изчезнали по аптеките и ластичните маркучета.