Автор Тема: Първа помощ далече от населено място  (Прочетена 23800 пъти)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Re:Първа помощ далече от населено място
« Отговор #30 -: 29 Юли 2011, 16:28:21 pm »
Езикът трябва да се извади обезателно и бързо, ако трябва даже с клечка и с риск да се нарани самия език. Иначе кофти, ще се задуши човека.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #31 -: 29 Юли 2011, 16:49:05 pm »
Спомням си , че на курса за оказване на първа помощ, който беше задължителен за получаване на шофьорска книжка, лекарят инструктор точно на "глътването на езика" много подробно се спря. Добре си спомням, че доста майтапи изръси как на еди кой си еди как му отваряли чейнетата с щангата за смяна на гуми и т.н. Всъщност се оказа, че не се бърка никъде.

Запомнил съм това: Не се бърка в устата и не се вади езика. Прави се следното. Човека се поставя легнал по гръб на равна и твърда повърхност, например на земята. Поставя се ръка под врата му и се повдига нагоре. В същото време с дланта на другата ръка се натиска брадата му напред в посока на челото (към носа). По този начин темето остава опрано на земята, брадата силно се повдига, раменете и гърба са опряни на земята. Така се отваря глътката, което е и целта на упражнението. Човек започва да си диша нормално.

Разбира се това беше много отдавна и ако нещо съм забравил, поправете ме.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

EXeCuTiOnER

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 84
« Отговор #32 -: 29 Юли 2011, 22:50:20 pm »
Общо взето е както го описва Хобо, само дето мен са ме учили да обръщаме пациентите по корем. Като цяло целта е да се повдигне шията и да се измести челюстта напред, това автоматично избутва езика. Не ми се е налагало да го пробвам, не знам кой вариант е по-лесен за  изпълнение. Намествал съм извадена челюст и при нея движенията са подобни, а в този случай, ако не застанеш лице в лице с пациента, просто не може да се премести челюстта.В краен случайи, при неуспех, се прави трахеостомия или другия варварски вариант е да се избият предните зъби, с дръжка на нож или приклад, и така да се издърпа езика. Все пак по-добре жив без зъби, отколкото мъртъв с интактно съзъбие.А ако зъбите са само счупени, после се и възстановяват. Все пак ... наблегнете на изместването на челюстта, че всеки избит зъб е средна телесна повреда  8)
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #33 -: 29 Юли 2011, 22:56:39 pm »
Бе незнам тука пред клавиатурата всички знаем ,ама миналата есен като превързвах един прерязал си крака с моторен трион само до съвети за първа помощ ми беше вързахме го да не кърви и айде с виетнамката в болницата. Нито сме вадили талаш от раната нито дезинфекцирахме оперираха го и в момента пак си ходи за дърва .

EXeCuTiOnER

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 84
« Отговор #34 -: 29 Юли 2011, 22:58:58 pm »
Ми то това се очаква от извършващия първа медицинска помощ, да предотврати изтичането на кръвта. Всичко останало е работа на лекарите.
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

Steff_S

• Newbie
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #35 -: 30 Юли 2011, 20:00:05 pm »
Уважаеми съфорумци,
За т.нар."глътнат език" има култови случаи включително с обяснения, че "...ако трябва вадиш езика и го забождаш с безопасна игла за бузата" :'( :o
И това от ...лектор в БЧК, а иначе процеурата е следната - поставя се на твърда повърхност, челото се притиска назад (внимателно) тила се повдига и цялото тяло се поставя в стабилна странична позиция.
За кандидат вадачите на език също така е важно да се знае, че при  епилептичен припадък не се вади език и не се ограничават движенията на тялото, а се подлага кърпа или друг материал да не се нарани глават засича се времето на настъпване на пристъпа, продължителността и разпространението.
След което се уведомява доктора, ако сте далече от доктор...ами от това не се умира, като си почине достатъчно човека се осведомявате, дали има медикаменти с него и му помагате да си ги вземе и това е.
Също е важно да се различават, гърчове от топлинен удар, слънчев удар или епилепсия.

GOART

• Full Member
  • Публикации: 126
« Отговор #36 -: 02 Август 2011, 07:41:41 am »
Въпрос към докторите . Някой около нас си е глътнал езика , какви трябва да са ни действията ?
В легнало положение, подлагаш нещо под врата, като главата трябва да падне сама назад, или леко да се повдигне брадичката на пострадалия.
Така мускулите се отпускат и езика се връща в нормално положение.
Това си спомням от майка ми, и по-късно от НВО-то.
Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #37 -: 02 Август 2011, 08:47:17 am »
За "глътнатия език" верно е горе. Той не е слива че да се гълта.
Да кажа за кръвотечението от носа / епистаксис по научному/. При кръвотечение хващате ноздрата или по-добре ноздрите с палеца и показалеца като с щипка и "защипвате". При здрав човек до десет минути / дишаш през устата/ требе да няма никви проблеми вечи. Има и едни гъбички Gelaspon, стоматолозите много ги тачат. Изрязва се парченце и се пъха в страдащата ноздра, а някой се продават готови нарязани. Това с дигнатат лява ръка го забравете, понеже е от бабините деветини... /Изглежда ефектно само в "Тримата от запаса"/. Легналото положение също не е харно, щото се поглъща кръв, а тя не е балсам за стомашната лигавица.
Мойте пет стинки..

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #38 -: 02 Август 2011, 11:20:15 am »
А кога човек може да си глътне езика?
don't waist your time for searching all those waisted years

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #39 -: 02 Август 2011, 11:28:53 am »
Трябваше да питам щото и аз имах някакви спомени от първата помощ , пък тука от половин година насам чувам вече за трети случай с всякакви импровизации , вкл. отваряне на устата с нож и т.н. и си викам нещо по Дискавъри ли са давали , некви нови указания ли има ??? Благодаря на отзовалите се .

Steff_S

• Newbie
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #40 -: 02 Август 2011, 22:53:44 pm »
А кога човек може да си глътне езика?

Нали досега коментирахме, че не може да се глътне, основата му се отпуска назад и запушва трахеята, за да се освободи, главата се накланя назад, поставя се кърпа под нея или се избутва челото внимателно назад и тя се освобождава.След това тялото се поставя в странично стабилно положение(ССП).

Поздрави,

Bezizvesten

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 30
« Отговор #41 -: 09 Август 2011, 21:36:45 pm »
Темата ме заинтригува, та да добавя и аз нещо. При най - малко съмнение за травма в шийния отдел на гръбначния стълб такова завъртане на главата назад е строго противопоказано. Това първо. Второ заплаха за дишането на пациенти в кома е не само падането на корена на езика назад, но и изтичането на кисело стомашно съдържимо през хранопровода, към гълтача, след което се "засмуква " в трахеята, бронхите и белите дробове, което е често фатално. По същия начин могат да бъдят вдишани и секрети от самата устна кухина, налични в нея хранителни остатъци, кръв, счупени зъби и прочее. Описаната хватка за освобождаване на дихателните пътища от корена на езика е неефективна по отношение на аспирацията. В този случай помага единствено въпросното странично стабилно положение, при което ако е правилно изпълнено би следвало течностите под действие на гравитацията да изтичат навън. Това, че "никъде не се бърка" също не е съвсем вярно -  при полеви условия  е удачно да се огледа, ако не е възможно да се опипа с пръсти в устната кухина за чужди тела. В никакъв случай не го правете при гърчови състояния - има реална опасност пръстите ви да бъдат прехапани до костта.
А за езика и безопасната игла - това не е мит , то наистина е описано и правено, като езика е защипван за яката на дрехата - то е е от военно - полевите методи при масов травматизъм, от времето на световните войни, но не го правете :).
За пълнота да спомена, че най - сигурния метод за обезпечаване на горните дихателни пътища от всякакви препятствия е извършената от медицински екип ендотрахеална интубация. Надявам се, че съм бил полезен :)

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #42 -: 09 Август 2011, 21:55:40 pm »
Май лекарите във форума се увеличават . Това е добре ама не се стискайте ми пишете повече в тия теми че ний простите да се пообразоваме малко .

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #43 -: 11 Август 2011, 11:43:44 am »
Мда , интересни нюанси се появиха , хубаво че се включиха професионалисти с компетентни указания !

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #44 -: 31 Август 2011, 19:10:16 pm »
При кръвотечение от носа.

Забравете бабините девитини от рода на вдигнатата лява ръка и главата назад /верно кръвта не цапа дрехите, понеже отива надолу към стомаха което не е никак добре/. Ако няма щипка, хващате и стискате ноздрите за десет минути. При иначе здрав човек трябва да се реши проблема.