Автор Тема: Първа помощ далече от населено място  (Прочетена 23806 пъти)

hr.zlatarev

• Full Member
  • Публикации: 114
Първа помощ далече от населено място
« -: 25 Февруари 2011, 14:17:38 pm »
По повод темата пусната от Ваньо за ухапване от отровна змия мисля, че е добре да споделиме своя опит при неприятна ситуация, когато се налага да се окаже /или сами да си окажеме/ първа помощ някъде далеч от населено място. Естествено в България разтоянията не са особено големи но все пак понякога най-близкото място може да е на няколко часа и да се налага да импровизираме. Не говоря да си ампутираме сами ръцете или да си оперираме апандисита с помощта на огледало - бррр.. а за по-тривиални ситуации - изкълчване, по-сериозно порязване, изгаряне / като си изтървеш най-дебелата пържола в жарта  ;D  ;D  ;D/ и такива банални гадории дето може да се случат на всеки. Аз всъщност не съм попадал никога в такава ситуация и то вече доста години ама нали никога не е късно. Ако има интерес ще споделя какво имам в една допълнителна аптечка, която нося в колата /все пак често колата е най-близо/ и какво си нося с мене когато прехода е по-дълъг.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Re:Първа помощ далече от населено място
« Отговор #1 -: 25 Февруари 2011, 14:33:53 pm »
Това е една безкрайна тема, надявам се доктора да тури едно рамо. Принципно за оказването на първа или до лекарска помощ има една "матрица" от действия.  Може би да очертаем (опишем) най-често случващите се инциденти по време на излети например:
  • изгаряния; локални, слънчеви и тн
  • измръзвания; хипотермия, локални
  • височинна болест
  • обезводняване
  • прорезни и прободни рани; видове
  • контузни; изклъчвания, счупвания
  • хранителни натравяния

Този списък на практика може да е безкраен. 

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #2 -: 26 Февруари 2011, 19:07:09 pm »
И аз не съм попадал в такава ситуация.
Но помня едно време когато карах шофьорския курс трябваше да се кара и първа помощ,и всичко което помня от него е,че ако видиш някой с спукана артерия и кърви обилно запушваш раната ако трябва и с пръст.Тогава ми идваше да попитам(но не го направих)а като видиш такова нещо как да се справиш с шока от гледката,всеки би реагирал по различен начин,но ако не си изпадал в подобна ситуация незнаеш как ще реагираш.
don't waist your time for searching all those waisted years

bobber

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 48
« Отговор #3 -: 26 Февруари 2011, 20:00:21 pm »
ако говориш за пръст-почва... ако се забавиш малко целия можеш да го покриеш  ;D
и аз съм карал БЧК ама си беше жива глупост 3 часа обесняваше и накрая си каза отговорите на теста щото никой не го слушаше

Ludipipo

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 23
« Отговор #4 -: 26 Февруари 2011, 20:44:02 pm »
... как да се справиш с шока от гледката,всеки би реагирал по различен начин,но ако не си изпадал в подобна ситуация незнаеш как ще реагираш.

Принципно, повечето хора се шашкат, ако видят собствената си кръв и много рядко - чужда. Дишаш дълбоко и си мислиш и повтаряш на глас: лимони, лимони,...  ;) Като спраничен ефект ти "текват лигите" - получава се обилно слюноотделяне.  :)

vanjo

• Hero Member
« Отговор #5 -: 27 Февруари 2011, 01:18:25 am »
Явно ще трябва да си припомним последователноста от действия за оказване на долекарска помощ на пострадал. Ето хронологичната последователностот действия (това е реда който е задължитено да спазвате):
  • ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА КРЪВООБРЪЩЕНИЕТО
  • ВЪЗОБНОВЯВАНЕ НА ДИШАНЕТО
  • СПИРАНЕ НА КРЪВОТЕЧЕНИЕТО
  • ОБРАБОТВАНЕ НА РАНИТЕ
  • ОБЕЗДВИЖВАНЕ НА СЧУПЕНИТЕ КОСТИ И ИЗКЪЛЧЕНИТЕ СТАВИ
  • СЪЗДАВАНЕ НА ПО-КОМФОРТНИ УСЛОВИЯ НА ПОСТРАДАЛИЯ
  • ПРИ НЕОБХОДИМОСТ - ТРАНСПОРТИРАНЕ ПО НАЙ-БЪРЗИЯ И ЩАДЯЩ НАЧИН ДО МЕДИЦИНСКО ЗАВЕДЕНИЕ

Не забравяйте, че не сте медицински лица и задължително трябва да уведомите или специализираните отряди на ПСС, АСО или Гражданска защита. Най-добре да се ползва националният номер в такива ситуации. Изключително полезно е да се записват данни от типа: позицията в която е намерен пострадалия, общото му състояние при намиране,часа на откриване, предварителна оценка (диагноза), предприети действия от вас или някой друг, ползвани медикаменти и тн. Тези записки може да се окажат изключително полезни за компетентните медицински лица.

Ето и няколко "мита", които е задължително да знаете, че в никакъв случай не трябва да се прилагат.

ДА НЕ СЕ ПИПА С РЪЦЕ !
ДА НЕ СЕ ПРОНИКВА С НЕСТЕРИЛНИ ИНСТРУМЕНТИ !
ДА НЕ СЕ ВАДЯТ ДЪЛБОКО ПРОНИКНАЛИ ЧАСТИ ОТ ДРЕХИ ИЛИ ОКОЛНАТА СРЕДА !
ДА НЕ СЕ ПОСТАВЯ СИЛНО ДЕЗИНФЕКЦИОННО СРЕДСТВО КАТО ЙОД ИЛИ ЙОД-БЕНЗИН В ОТКРИТИ РАНИ !
ДА НЕ СЕ ВКАРВАТ В ТЕЛЕСНИТЕ КУХИНИ АКО СА ИЗЛЕЗЛИ ВЪТРЕШНОСТИ  !
ДА НЕ СЕ ВКАРВА В РАНАТА ПРИ ОТКРИТИ СЧУПВАНИЯ СТЪРЧАЩАТА КОСТ  !
ДА НЕ СЕ ПОСИПВА С ТЮТЮН, ПРАХ ОТ ГЪБА ПЪРХУТКА И ДР. С ЦЕЛ КРЪВОИЗЛИВЪТ ДА СЕ СПРЕ !
ДА НЕ СЕ ПРОМИВА С УРИНА !
ДА НЕ СЕ ПОСТАВЯ ПАМУК ВЪРХУ РАНАТА !

Разбира се веднага ще се намерят защитници на тезата, че прахта от пърхутката или тютюна са надеждни средства за спиране на кръвоизливи, но не забравяйте основната ви цел е спиране на кръвоизлива и предовратяването на инфекции.  И може би най-важното нещо е, че с колкото и информацията да разполагате и сте запомнили, нищо не може да отмени практическите занимания по темата.

ilianlp

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 22
« Отговор #6 -: 27 Февруари 2011, 08:04:28 am »
Това за урината... ??? Сигурно има значение естеството на раната, иначе като дете колко прости и колена съм напикал... ???

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #7 -: 27 Февруари 2011, 10:26:03 am »
Това за урината... ??? Сигурно има значение естеството на раната, иначе като дете колко прости и колена съм напикал... ???
може би защото урината е стерилна когато е "прясна" и много бързо в нея се развиват бактерии
don't waist your time for searching all those waisted years

vanjo

• Hero Member
« Отговор #8 -: 27 Февруари 2011, 14:15:05 pm »
Сигурно има значение естеството на раната, иначе като дете колко пръсти и колена съм напикал... ???
Цитат на: scrooge
може би защото урината е стерилна когато е "прясна"
Урината не е стерилна
Цитат
Капилярен кръвоизлив– изтича умерено количество кръв, която спира сама или след поставяне на превръзка.

Това и обяснява защо хората се заблуждават, че урината е подходяща за промивка на рани.  И все пак да ви напомня, че темата е  "Първа помощ далече от населено място" Незнам защо, но оставам с впечатлението, че повечето хора сякаш не са в "час" с долекарската помощ дори на теория.

Мерките за предпазване от инфекция са допустими за пренебрегване само в случай на животозастрашаващ кръвоизлив (артериален, венозен). Особено опасни са вътрешните кръвоизливи, при съмнение за такъв е необходимо на пострадалият максимално бързо да се осигури квалифицирана медицинска помощ най-добре в болнично заведение.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #9 -: 27 Февруари 2011, 14:50:01 pm »
ДА НЕ СЕ ПОСИПВА С ТЮТЮН, ПРАХ ОТ ГЪБА ПЪРХУТКА И ДР. С ЦЕЛ КРЪВОИЗЛИВЪТ ДА СЕ СПРЕ !
Ваньо тука не съм съгласен с тебе . Гъбата пърхутка има доказано вече антисептично действие използва се като съставка в лекарствата за лечение на екземи и други дерматити .

ilianlp

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 22
« Отговор #10 -: 27 Февруари 2011, 16:22:12 pm »
Cat, явно става дума за сериозна рана, както цитира Vanjo - не капилярен кръвоизлив. То ако е венозен или артериален, и кръвта шурти силно, много ясно, че няма смисъл нито от пърхутка нито да пикаеш...

vanjo

• Hero Member
« Отговор #11 -: 27 Февруари 2011, 17:24:46 pm »
Ваньо тука не съм съгласен с тебе . Гъбата пърхутка има доказано вече антисептично действие използва се като съставка в лекарствата за лечение на екземи и други дерматити .

Така е има антибактериални и антимикробно действие в спиртен извлек. Няма как да стерилизирате прахта (спорите) особено в полеви условия. Мита за пърхутката е, че е кръвоспираща, което ясно съм написал. И отново повтарям, ако искате да коментираме възможностите на народната медицина нека да е в отделна тема, тази е за оказване на долекарска помощ на пострадал/и. За това много моля коментарите да са по-същество.

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
« Отговор #12 -: 28 Февруари 2011, 10:32:39 am »
Не знам дали кръвоспиращите свойства на тютюна са мит или не, но лично аз съм го използвал многократно за целта. Както и урина за промиване. Тютюнът спира кръвотечението. Доказано от практиката.

vanjo

• Hero Member
« Отговор #13 -: 28 Февруари 2011, 10:40:56 am »
Не знам дали кръвоспиращите свойства на тютюна са мит или не, но лично аз съм го използвал многократно за целта. Както и урина за промиване. Тютюнът спира кръвотечението. Доказано от практиката.
Искам демонстрация при артериално кръвотечение.

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
« Отговор #14 -: 28 Февруари 2011, 10:44:57 am »
Искам демонстрация при артериално кръвотечение.
За артериално не знам, но за венозно доказано. Белегът си стои на пръста ми.