Автор Тема: Моите бюджетни ножки от Hultafors  (Прочетена 6366 пъти)

jose

• Full Member
  • Публикации: 205
    • OLIGHT BULGARIA
Моите бюджетни ножки от Hultafors
« -: 03 Февруари 2011, 21:46:23 pm »
2 бюджетни ножа от Hultafors

От доста време планирах да се сдобия с ножче Hultafors , по-точно модела Гровкнив.
Вероятно тук са обсъждани вече, но за мен са си някаква новост.
Така се получи , че не се сдържах и поръчах, както зеления Гровкнив, така и оранжевия HVK - доста по-фин модел на фирмата.
Попаднах на електронен магазин, в който цените и на двата ножа бяха много ниски съответно 12 и 9 лева.
И двата ножа са от Carbon Steel , според производителя закалена на 58-60 HRC. Остриетата на ножовете бяха омаслени.

Дължината на остриетата и на двата ножа е около 9,5 см, като това на зеления е дебело 3мм, а на оранжевия 2мм. Отгоре, заготовката не е обработена и си седи грапава.

Оранжевия ма скос подобен на мори-те - 15 градуса мисля. Зеления има вторичен скос и е заточен на 25 градуса. Явно е предвиден за тежки задачи. И двата ножа са заточени фабрично до бръснеща острота. От едната страна на остриетата е гравирано "Hultafors" и логото на производителя. До дръжката е гравирано "carbon steel".
Ръкохватките и на двата модела са леко грапави против хлъзгане. Според производителя остриетата влизат 3/4 навътре в дръжката (демек 3/4 танг). На самите дръжки има надпис "Hultafors".

Оранжевия e с доста по-финна дръжка, докато тази на зеления (освен че е за по голяма ръка) сякаш е правена, да биеш с чук по нея. На мен лично оранжевата ми е доста по удобна.

Каниите са от черен полимер и сякаш са предназначени за бързо поставяне и махане от някаква екипировка, снабдена с копче. В канията ножовете стоят достатъчно надеждно.
Имайки опит с кабонките на Мора, първата ми работа беше обезмасляване на остриетата и "накисването" им в оцет за час-два. След това измиване с вода и сода за хляб, и подсушаване.
След тази процедура остриетата придобиха сив, почти титаниев цвят.

Проба с хартия и картон:
Оранжевия цепи хартията като бръснач, а зеления с чувствително по-голямо усилие (поради геометрията си и дебелото острие).

Проба а в кухнята се състоеше в правене на салатка, рязане на хлебец и луканчица.
И на двата ножа остриетата са им малко късички за целта. Все пак в гората ще свършат добра работа. Поради отличната си острота и двата ножа режат добре. Оранжевия поради 15 градусовия скос реже с много по-голяма лекота. По тънкото му острие също е чувствително по удобно от зеления. Карбонката си реже уникално добре.

Зеления явно си е правен за груби занаятчийскo-сървайвър дейности. Трудно може да се ползва за по-финни операции (или въобще не може). С него сякаш можете да сечете пирони, да го забивате с чук в дъски или всякакви подобни извратени издевателства. 

Ако трябваше да избирам един от двата - определено оранжевия е по-добър, но пък зеления има своя терминаторски чар - със сигурност няма да ви подведе в никаква тежка ситуация. В комбинация със смешната цена на ножовете - определено получавате повече, отколкото плащате.

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
Re:Моите бюджетни ножки от Hultafors
« Отговор #1 -: 03 Февруари 2011, 22:27:40 pm »
Много хубаво ревю  jose ! И двете ножчета със сигурност ще вършат работата за която са предназначени! Със здраве да ги си ги ползваш! :)

GOART

• Full Member
  • Публикации: 126
« Отговор #2 -: 04 Февруари 2011, 21:48:34 pm »
2 бюджетни ножа от Hultafors

....Каниите са от черен полимер и сякаш са предназначени за бързо поставяне и махане от някаква екипировка, снабдена с копче.......

Това са работни ножове, използват се в строителството.
А каниите са създадени за екипировката , наречена работно облекло или работни панталони.
Ако ще режеш нещо...за предпочитене е нещо блажничко...като например таз годишна сланинка  ;) и така няма да ръждясат.
Аз имам 2 такива, и съм много доволен. Режа пирони с тях без проблем.
Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #3 -: 07 Юни 2011, 13:01:21 pm »
Преди седмица се запознахме с ko54. Той ми подари личния си Hultafors GK (зеления хултафорс).

Първата ми мисъл, когато видях на живо този модел на Хултафорс беше, че това е един груб, недодялан и грозен нож. Това продължи само няколко секунди, защото в момента в който го взех в ръка може би усетих душата му и всички мои чувства се обърнаха на 180 градуса. Действително грубо, но много здраво острие. Дръжката е от някаква ударо и термоустойчива пластмаса. Много удобна и ергономична. За моя изненада след намокране сцеплението се увеличава за разлика от другите пластмасови дръжки, които съм държал до сега с мокра ръка. Не съм пробвал дали сцеплението е достатъчно ако се държи с мазна ръка.

Не харесвам големи гардове, но ко54 е изпилил заводския гард, като е запазил оригиналния му профил. Сега гарда е достатъчно удобен за работа и в същото време не пречи за никоя от дейностите за които съм използвал ножа до сега. Недостатъка е, че след изпилването на гарда ножа лесно изпада от канията. Затова съм сложил един ластик, който да го придържа. Така няма вероятност да се загуби и се вади все още достатъчно бързо.

Както казах острието е грубо и здраво. Вдъхва респект и уверенест, че няма да подведе. Оригинално заточването е с вторичен скос. Ко54 го е премахнал и ножа беше със заточване тип конвекс. Така преработен ножа е все още достатъчно здрав за горски дейности и по-удобен за кухненска работа от оригиналното заточване. Все пак сравнено с мората ми ножа не е толкова удобен за домакинска дейност. Казва си думата по-голямата тежина на ножа и по-дебелото острие.

Понеже ми е трудно да точа конвекс на брусовете, които имам, а не ми се занимава с шкурки, както и за да стане ножа по-универсален  доработих острието до истинско сканди заточване не без съмнения дали не го похабих за груби дейности като дялане сечене и цепене на дърва. Още като започнах модификацията забелязах, че оригиналния вторичен скос е останал непокътнат на най-предните 5мм на върха на ножа. Първо помислих, че ко54 е пропуснал да го премахне и там. После се усетих, че той гениално е преценил тези 5мм да си останат в оригинален вид. Там самият основен скос е по-малък. Съчетано с вторичния скос прави върха на острието много здраво и надеждно при пробиване на дупки с ножа в твърди материали. Така го оставих върха и аз. Със скандинавското заточване ножът започна да се справя значително по-добре с рязане на хранителни продукти, плодове и зеленчуци.

В неделя "заведох" ножа на Витоша. Като по поръчка попаднах на малко сечище пълно с благодатен материал за изтезаване. Това сечище ми дойде много добре, защото се намирах в национален парк и не исках да се правя на Стоян Стоянов от Дивдядово (Шумен), сечейки безразборно и без нужда клони и дръвчета в парка. Дялах, рязах, сяках, цепих вече отрязани от секачите клони. За моя изненада сканди заточеното острие издържа. Не се подби, а самото захабяване на ножа след всичкия вандализъм беше минимално и той все още ставаше за рязане на фини неща като хляб, сирене, домати и краставици за обедното похапване.

Някак неусетно за мен се промени и самата визия на ножа. От груб, недодялан и грозноват сега го виждам като стилен, здрав, много симпатичен и удобен за използване нож. Бързо спечели моето доверие и съм сигурен, че няма да ме подведе. Това вдъхва увереност и сигурност в Буша. Мората кротко се оттегля в кухнята, а този Hultafors GK е моят нов бушкрафтърски нож. Благодаря ти ko54!

След направените експерименти искам да кажа, че преработването на острието до скандинавско заточване е необходимо само ако Hultafors GK се планира да бъде използван като единствен нож в Буша. Така доработен ножът е по-универсален. Става и за по-фини дейности, макар и да не е толкова удобно с него, колкото с някоя нежна мора, опинелче или викс, както и все още е достатъчно добър за рязане, сечене и цепене на разпалки за огъня. Все пак по-добрият вариант е Hultafors GK да се използва в оригиналния си вид с вторичното заточване за груби бушкрафтерски дейности, а за фини неща да се носи малък, лек и удобен втори нож. Това има и още едино предимство. След рязане на клони и особено копане на земя, например за огнище, не винаги е възможно ножа да се обеззарази преди да се режат хранителни продукти с него, а това крие своите рискове. Може би една такава комбинация ще реши всички проблеми:

Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #4 -: 07 Юни 2011, 13:36:08 pm »
Станал е супер, Hobo! Радвам се, че ти харесва. Но, в интерес на истината, ти по стария руски обичай си го откупи с монета, така, че това не е подарък, а си е жива сделка. Успехи в буша! Само zoso да не ни се "кара" за моя конвекс и твоето сканди.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #5 -: 08 Юни 2011, 00:44:56 am »
Щом и най големия критик , ЖЕНАТА го хареса Хултрафорша значи е добър . За останалото Хобо си знае  ;D ;D ;D ;D ;D

ilianlp

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 22
« Отговор #6 -: 08 Юни 2011, 06:37:04 am »
И аз имам същото ножче, само дето е с преработена дръжка. Доволен съм от него. Ревюто е хубаво.
Но защо отново се заяждаш със Стоян? И под слънцето и в нета има място за двама ви ???

Hobo

• Hero Member
« Отговор #7 -: 08 Юни 2011, 09:49:38 am »
Истината не е заяждане! Тя си е истина! Дали се изрича или не, тя си съществува!

jose

• Full Member
  • Публикации: 205
    • OLIGHT BULGARIA
« Отговор #8 -: 08 Юни 2011, 12:39:14 pm »
Честита придобивка. Този нож е едно от малкото доказателства, че понякога и евтиното е хубаво и върши добра работа. Много радост да ти носи.

f(x)dx

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
« Отговор #9 -: 10 Юни 2011, 23:24:28 pm »
аз също си купих този нож. Към всички хубави думи за него, казани по-горе, ще добавя още няколко.
Първо, това е перфектният нож за начинаещи. Здрав, корав и държелив на тормоз е. А дори да го строшиш, загубил си 15-тина лева.
Второ, заточва се много лесно до работна острота. Мисля това е много важно свойство, когато си в гората. Лично аз не успявам да го заточа да бръсне, но както казах - начинаещ съм.
Трето, поне на мен по-дългата дръжка ми е много удобна. Когато сека някой клон и се наложи да го напъна, дръжката дава контра и с още малко натиск работата става. При по-къса дръжка това като че ли няма да стане

И няколко недостатъка:
Канията не е добре замислена за носене на колан. изисква допълнително приспособление (както е казано по-горе). Аз сложих една здрава халка (50 стотинки от кварталния ключар) и с едно карабинерче (още 50 стотинки от кварталната железария) си го закачам за колана. Така се мандахерца малко като меч на римски центурион, но ножът стои здраво в канията, трудно ще падне
Втори недостатък е късото острие. още 2-3 сантиметра и ще бъде перфектен. Това обаче е субективно. За доста хора дължината му е оптимална.

В заключение - това е много нож за малко пари. Покупката му носи само печалба за притежателя

Hobo

• Hero Member
« Отговор #10 -: 13 Юни 2011, 10:15:37 am »
От любопитство вчера изтеглих зеления хултафорс на електронна везна. 120 грама тежи ножа, а оригиналната му пластмасова кания 30. Общо 150 грама.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #11 -: 14 Юни 2011, 09:02:47 am »
Значи теглото на Хултафорса е по средата на моделите на Victorinox 110 mm - Nomad (100 g) и Victorinox Forester (139 g), без калъфчетата и канията. Cat  може да измери Форестъра, а аз ще измеря Номада в някой магазин, щото хич вече не вярвам на сайтове, след епопеята с дължината на Мора 2000. Много ми се вижда разликата от 39 грама между Номада(без трионче) и Форестъра(с трионче).
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.