Автор Тема: Да Мезнем една супичка  (Прочетена 11013 пъти)

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
Re:Да Мезнем една супичка
« Отговор #30 -: 31 Януари 2012, 20:15:34 pm »
Предлагам и аз да мезнем една малка супичка:
СУПА ОТ ПАТЕШКИ ФЕНЕР И ПАТЕШКИ ШИЙНИЦИ.

Супата е нискобюджетна, богата на много витамини и е изключително подходяща за студено време. Трудно ще се приготви в походни условия. Може да се приготви у дома и да се сложи една или две дози в раницата.
В този студ, едно канче от тази супа, подгрято на спиртник или огън – ще донесе много енергия и неустоима наслада ;).

Ето и необходимите суровини и материали:
   патешки фенер - 1 бр
   патешки шийници - 1 опаковка

Зеленчуци (ориентировъчно):
   лук -2 глави
   чесън -1 глава
   моркови – 4- 5бр
   целина глава –  половин глава малка
   пащърнак - половин корен малък
   джинджифил – малко парче
   картофи – 2бр
   чушка - 1бр.
   зеле – малко за цвят, може и праз – половин стрък,
   ако ви се намират - спанак, лапад или коприва - пак по-малко.

Ориз – половин кафена чашка
Фиде – 1 кафена чашка
Подправки (на око и в зависимост от предпочитанията):
   зелени (при мен са замразени) – джоджен, магданоз, градински чай, целина - листа и стъбла.
   сухи - червен пипер едро смлян, чер пипер зърна, кориандър, бахар, дафинов лист, мащерка, ленено семе, сусам, ким, кимион, къри, дивисил и др.
Сол – на вкус.
Ракия – една капачка - 20ml (ако не ви се свиди). Може и без нея.

Забележка: Горното количество суровина е достатъчно за 6-7литра супа ;D, както ще се види по-нататък. За по-малки тенджери - намалете количеството изходните суровини.

Започваме с отстраняване на мазните части от фенера:

Не ги изхвърляме. Може да ни потрябват за приготвяне на пача мас.

После разпарчетосваме фенера:

Измиваме добре шийниците и парчетата от фенера. Наблягаме на отстраняването на кървавите съсиреци от вътрешността на фенера.
Слагаме в тенджера и наливаме вода. Съобразяваме, че в тази вода ще влязат и зеленчуците.

Слагаме на бавен огън на котлон. На печка с дърва – още по-добре (става и на някой камини с водна риза). Отпенваме отвреме на време:

След като отпенването завърши, добавяме ракията, за да се свари по бързо.

Когато шийниците са почти сварени ги изваждаме заедно с фенера. Оставяме ги да изстинат.
Слагаме в горещия бульон зеленчуците, подправките, ориза и фидето:

В зависимост от предпочитанията подправките могат да се сложат сега, към края на варенето или комбинирано.

Зеленчуците се варят се пак на бавен огън. По някое време вадим картофите, понамачкваме ги на едро и ги връщаме обратно. Добавяме и малко сол.

Обезкостяваме изстиналите шийниците и парчета фенер. Връщаме ги в тенджерата, едва когато са сварени зеленчуците. Оставяме да заври отново, опитваме на сол, добавяме ако е необходимо и махаме тенджерата от печката.

Това е крайния продукт:

Добре е супата да си „отдъхне” под капак двайсетина минути преди да се сложи на масата.
Може да се сервира с нарязан на ситно лимон, както и да се добави светъл соев сос.

Да ви е сладко!
Не се взимай толкова на сериозно.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #31 -: 13 Август 2012, 10:06:21 am »
Това ми хареса. Не знам дали е точно за тук, ако прецени Админа да го премести. Между другото единия коментар отдолу е от мен, ама няма да ви казвам кой 8).
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1497674

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #32 -: 13 Август 2012, 12:11:40 pm »
В тежки многодневни туристически походи, където всеки грам е от значение се ползва същият метод, за да се пести газ. Енергия от газовото котлонче или спиртника се ползва само да заври водата. В нея се слагат варива като ориз, макарони, гречка или булгур. Захлюпва се добре съда и се опакова със спалния чувал. След 20-30 минути, според варивото, всичко е перфектно сварено.

По подобен начин от години варим яйцата за Велик ден. Стават точно сварени и няма счупени. Метода го научих от Иван Звездев. Слагат се яйцата в съд със студената вода и на котлона. Щом заври водата съда се сваля от котлона. След 15 минути яйцата са перфектно сварени и се вадят от съда, охлаждат се със студена вода, това с цел да се белят лесно и това е цялата технология за безхаберно варене на яйца. Както казва старшината от статията и да се заблее човек сакатлък не може да стане.

п.с. jordanov, ти си толкова позитивен, че не можем да те сбъркаме. Добре си им казал на журналята, ама дали ще те чуят...
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!