Автор Тема: Шанцов инструмент - ползвате ли и кога?  (Прочетена 11335 пъти)

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
Преди няколко години, дядо Коледа ми донесе това! Не зная дали съм слушкал много или не, но подаръка много ми хареса! Нямах търпение да го изпробвам. Но когато това се случи, до ден днешен тази лопатка с тройно сгъване- лопата, кирка и трион (става и мотичка) винаги е с мен на кръста! Не зная какво производство е, но се оказа че стоманата е на ниво ! Копал съм даже в камениста почва (то си беше направо корав чакъл  + степана почва  ;D)
 и до ден днешен не ме е предала. Пробвал съм даже  няколко пъти триона(само за демонстрация пред приятели ;D) много съм впечатлен! Много ми се иска да разбера, какво производство е? И ако някой има същата, моля да сподели какво му е впечатлението.

Няколко снимки на лопатката- качеството пак е ВИСОКО ;D но не се сърдете!

npopov

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
Re:Шанцов инструмент - ползвате ли и кога?
« Отговор #1 -: 12 Януари 2011, 08:09:57 am »
Китайска е. Производителя е Ningbo  :)
http://apexes.en.alibaba.com/
По принцип китайците вече правят и по-читави неща, така че най-важното според мен е, че ти върши работа и е стабилна!

zoso

• Full Member
  • Публикации: 117
« Отговор #2 -: 12 Януари 2011, 11:42:20 am »
Аз отдавна се каня да сложа едно такова лопате в багажника на колата, но досега ме възпираше факта, че е китайска. Valenti, от къде е купена?

hr.zlatarev

• Full Member
  • Публикации: 114
« Отговор #3 -: 12 Януари 2011, 13:32:05 pm »
Ама много внимателно трябва да се огледа дали е същата марка и човек да има късмет защото със същата на вид /но без такъв надпис на калъфката/ не успях да извадя и един чим с трева на жена ми лани. Дръжката се прегъна и се счупи при опита ми да я изправя поне малко. "Лопатката" >:( я купих тогава от някаква бензиностанция за 15-тина лева и доста си помислих дали да не им я завра /върна учтиво/ обратно но не ми се връщаше по същия път и така..
Та внимавайте с китайската стока и китайските ментета - има ги и двете.

hr.zlatarev

• Full Member
« Отговор #4 -: 12 Януари 2011, 14:01:03 pm »
И още по темата:
Аз имам едно руско изделие, което се нарича "Набор для туриста" от преди 20-тина години. Представлява тръбна дръжка в която е закрепена брадвичка с отвор за вадене на пирони и чук от другата страна, нещо като голяма отвертка или секач отпред а навътре в дръжката е прибран трион. Допълнително има малка лопатка /колкото едра мъжка длан/, която може да се слага на местото на брадвотриона. Много компактно и функционално нещо стига да не беше "сделано" от братушките - захващането с пружина и "пъпка" не е стабилно и уредите се клатят в дръжката и не са стабилни за работа. Триона е от някаква мека ламарина и се огъва дори от рязане на клон. Ако решиш да отсечеш дръвче дебело колкото китката трябва да млатиш до изнемога и отгоре на всичко цялото това нещо доста тежи и ти смъква гащите, като ходиш. Лопатката става за окопаване на палатка или за дупка за малко огнище но е добре да си служил кашик за да се справиш с нещо по-сериозно. Съжалявам, че нещо още не се погаждам с прилагането на снимки тук но по-нататък ще снимам Набора за да го видите. Описах го подробно пък ако се намери някой да произведе нещо такова но качествено цена няма да има.
А аз държа винаги в колата брадвичка /истинска/, трион - лък 50-тина см. а когато тръгвам на по-сериозен излет добавям една права не много голяма лопата и дори една малка кирка - спомен от едни иманяри, които прогонихме веднъж над Искрец /край Искърското дефиле/. Неудобството на това оборудване е че се използва само при автопреходи. За пеши излети мъкна един по-голям нож с който ако се наложи мога и дупка да изкопая и тънки дърва да нацепя и салама на по-дебели резени да нарежа  ;) и пържолите да обръщам в огъня.
Та така.

npopov

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
« Отговор #5 -: 12 Януари 2011, 14:35:47 pm »
Снимай ги тия работи де!  :)

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #6 -: 12 Януари 2011, 16:41:41 pm »
zoso отговарям веднага- подарена ми е от много скъп за мен човек, който живее извън България! То не е гаранция, че извън България не се продават китайски боклуци. Но тази лопатка дори и китайска, е със доста добро качество! Наистина не ме е предала до сега!
Току що снимах отблизо (предполагам ще се види) за да покажа износването на ....
боята! ;D Егати здравата боя, да не говоря за метала. ;D
Ето тук>

...и тук

a ето и триона, мисля че добре се вижда чапраза на зъбите

П.П. Сега се сетих да споделя че, единственият недостатък, ако може да се каже така - дръжката е много къса, а по някога се налага да включа и натиск с крак! А от прекалено навеждане ме заболява кръста! ;D ;D ;D

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #7 -: 12 Януари 2011, 16:56:51 pm »
Имам германска лопатка, произведне за Bundeswehr, съдейки по клеймото през 1961. В калъф от кожа, с гайки за колан, с опция за мотика и кирко-мотика /има един шип/. Здрава, масивна. Лежи си в багажника наточена яко. Носил съм я е пеш. Имам смътни идеи как в полусгънато състояние може да се ползва за самар, но затова напролет.
п.п. Хубу е лопатките периодично да се смазат и да се държат в бойна смазка поне, щото ако е поне мойта моного лесно ръждясва, ако я позабравя... по късно ще я снимам, макар че тея шанц-и са доста разпространени сред скитащите хора. И сред бушкръфтърите де ;D

hr.zlatarev

• Full Member
« Отговор #8 -: 13 Януари 2011, 09:47:21 am »
Я сега да видиме дали ще успея да кача снимките на Набор для туриста. Снимал съм и една запалка за да се види мащаба на изделието.

Ето го разглобено:

И като трион:

Като кашишка лопатка:

Сделано в СССР

Малко по-едър план:

Сглобката отпред и отзад:

И калъфчето отзад: /мръднал съм и не е на фокус но се вижда все пак/

Това е той "Набора". Може би в някоя селска железария все още да се намира.

hr.zlatarev

• Full Member
« Отговор #9 -: 13 Януари 2011, 12:24:47 pm »
След помощта от Админа и Ваньо, за което съм им много благодарен ще пусна няколко снимки и на друг полезен /и струва ми се уникален инструмент:

Вижте еделвайса:

Тази калъфка я измисли един чичо обущар /дано да е жив и здрав/. Имаме колега, който се занимава с кожа - дано да му е от полза идеята.

Тази брадвичка я намерих до развалините на една стара къща преди 15-тина години без дръжка. Като гледам еделвайса е или българско или немско дело / мисля, че само ние и немците символизираме еделвайса/. Определено не е пикел но като че ли идеята е за нещо такова. Според мен става за окопаване на палатка и насичане на съчки за огън. От време на време го нося но честно да си призная не съм го използвал много.

anjsan

• Newbie
  • *
  • Публикации: 4
« Отговор #10 -: 13 Януари 2011, 15:52:36 pm »
Руският инструмент изглежда доста практичен . Веднъж мярнах да се продава в един аукциан такава .
За кола такива лопатки стават , но за поход малко тежат . Аз имам от тази китайската , но стоманата на лопатката е мека и лесно ще се подбие . Не съм я пробвал за копане още . Направих и една рационализация - поръчах на един стругар по старата пластмасова врътка за стягане една месингова и стана добре .
Донту Ориби Хапи

unior

• Full Member
  • Публикации: 163
« Отговор #11 -: 13 Януари 2011, 18:12:06 pm »
Имаме колега, който се занимава с кожа - дано да му е от полза идеята.
За мен ли става въпрос  ;D ;D, благодаря благодаря  :) :)

А инач еЕделвайса е класика  :),
Ама нему ли е малко дълго сапчето?
Да притежаваш и носиш нож не е привилегия,
а отговорност.

hr.zlatarev

• Full Member
« Отговор #12 -: 14 Януари 2011, 08:51:11 am »
Да - имах предвид точно тебе. Някой ден ще ти пусна на "лични" една две поръчици. А относно сапчето - нарочно е дълго за да се копае по-лесно а и когато се наложи да мога да поразчистя и по-високи  клонки /ако си рибар знаеш каква мъка са надвисналите над реката клонки/.

unior

• Full Member
  • Публикации: 163
« Отговор #13 -: 14 Януари 2011, 09:48:31 am »
Благодаря Още веднъж  :)

Рибар съм азз голяМ, само дето време няма , тази година едвам сколасах ден два да отделя за този релакс за сметка на това хванах  щука аз гОляма  ;D
Преди година две със същата цел си взех едно голямо мачете , препоръчвам удобно е за ситуации в които искаш да стихнеш до бленуваното място а Майката природа прави и невъзможното да ти попречи  :) :), храсти, капинаци, висока коприва ....за щастие голямо го изгубих , ама това друга история Дядото още ме бъзика ;D
Да притежаваш и носиш нож не е привилегия,
а отговорност.

hr.zlatarev

• Full Member
« Отговор #14 -: 14 Януари 2011, 11:06:37 am »
Йес -И аз съм щукар. И въобще речен рибар. Не казвам риболовец щото това изисква все пак да се хваща по някоя риба а то не само, че риба няма а и аз като хвана нещо взема, че го пусна обратно и да се чудиш защо мъкна тия такъми  ;D
Има пусната тема за това кой какви "остриета" има та ще снимам и аз мойте ножлета - имам и аз нещо като мачете и то вярно че върши по-добра работа от брадвето. Ама това утре - други ден ако съм си в къщи, че най-мразя да седя в събота и неделя у дома и жена ми веднага да ме хване да правя буууу с прахосмукачката  ;D ;D