Автор Тема: Шанцов инструмент - ползвате ли и кога?  (Прочетена 11345 пъти)

Admin

• Administrator
  • Jr. Member
  • Публикации: 29
Re:Шанцов инструмент - ползвате ли и кога?
« Отговор #15 -: 14 Януари 2011, 11:33:36 am »
Отплеснахте се от темата. Чата е на адрес http://www.bushcraftbg.com/chat/

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #16 -: 14 Януари 2011, 19:41:50 pm »

:)

Meze

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 40
« Отговор #17 -: 19 Януари 2011, 12:17:04 pm »
Ето го и мойто:

старо австрийско от Балканската или Първата световна  ;D не съм го ползвал все още никъде.

Такава като тази на Кент, само че не руска си държа в колата.

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #18 -: 30 Януари 2011, 18:54:19 pm »
Днес на пикника който си спретнах сам изпробвах лопатката да режа един....клон ! ;D Получи се ма..ка му! Реже бе, естествено не като истински трион ...

...но човек ако няма такъв, и лопатата върши работа! :)

ieronimus

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
« Отговор #19 -: 29 Януари 2012, 10:37:36 am »
След помощта от Админа и Ваньо, за което съм им много благодарен ще пусна няколко снимки и на друг полезен /и струва ми се уникален инструмент:

Вижте еделвайса:

Тази калъфка я измисли един чичо обущар /дано да е жив и здрав/. Имаме колега, който се занимава с кожа - дано да му е от полза идеята.

Тази брадвичка я намерих до развалините на една стара къща преди 15-тина години без дръжка. Като гледам еделвайса е или българско или немско дело / мисля, че само ние и немците символизираме еделвайса/. Определено не е пикел но като че ли идеята е за нещо такова. Според мен става за окопаване на палатка и насичане на съчки за огън. От време на време го нося но честно да си призная не съм го използвал много.

КОПАЧИЛКА, така го наричаха този инструмент, моите баба и дядо, има из къщи един-два, удобни земеделски сечива :D

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
Re: Шанцов инструмент - ползвате ли и кога?
« Отговор #20 -: 28 Февруари 2014, 13:45:09 pm »
Ето го и моя шанцов инструмент http://cateringprivet.com/pics/7-678x509.jpg Най-се ползва когато има пилешка чорбичка или овчарска салата.
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

mosferatu

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 19
« Отговор #21 -: 07 Юни 2014, 23:22:28 pm »
Здравейте,
Искам и аз да се оборудвам с такава лопатка, но понеже не вярвам на китайските сгъваеми лопатки, изнамерих това: http://olx.bg/lopatka-zgvaema-i44704297 . Понеже нямам опит с такива, а и не съм ходил в казарма, моля споделете дали си струва. Ще стои в колата и ще се ползва основно за палатки и излети в природата, недай Боже и за някоя аварийна ситуация, така че не ме притеснява теглото, държа да е здрава и да издържи дълго време.

Hunter

• Full Member
  • Публикации: 108
« Отговор #22 -: 08 Юни 2014, 02:52:24 am »
Ползвал съм подобна, върши доста добра работа.  Като се замисля, че тъпата китайска лопатка струва 10-15 лева, поне, то тази ми се струва, че и да не е идеална, пак си струва парите. В края на краищата , даже слобката да не издържи и да се поразпадне,  може с електрожен от "фолдър", да стане "фикс"  :P ;)

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #23 -: 08 Юни 2014, 19:26:44 pm »
Здравейте,
Искам и аз да се оборудвам с такава лопатка, но понеже не вярвам на китайските сгъваеми лопатки, изнамерих това: http://olx.bg/lopatka-zgvaema-i44704297 . Понеже нямам опит с такива, а и не съм ходил в казарма, моля споделете дали си струва. Ще стои в колата и ще се ползва основно за палатки и излети в природата, недай Боже и за някоя аварийна ситуация, така че не ме притеснява теглото, държа да е здрава и да издържи дълго време.
Препоръчвам ти да се оборудваш с подобна лопатка. Аз ползувам една доста калпава, китайска, сгъваема, че май е и доста по-мъничка. Та въпреки ненадежността си два пъти ме измъква от шантава ситуация: кола, заседнала в сняг и под гумите лед. Лопатката от твоя линк изглежда доста по-надежна, но май е от Бундесвера, а не от БА. Нашите армейски бяха други. А ако си от София, звънни на Ненко Гечев, 0878 505237. Човекът търгува с имущество от военните разпродажби, дава добри цени и е дискутиран основно в темата с кубинките. Може да ти предложи по-добра цена.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

rossko

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 58
« Отговор #24 -: 09 Юни 2014, 23:23:58 pm »
Аз бих си взел този модел: http://olx.bg/lopatki-shansov-instrument-i49564419

Няма подвижни сглобки, доказала се във времето... и не на последо място и аз имам такава  ;D

Hunter

• Full Member
  • Публикации: 108
« Отговор #25 -: 09 Юни 2014, 23:56:56 pm »
Тя тая обява е малко за раздел с бисери - "продавам шанСов инсрумент". Това ако е игра на думи, може би, породавача се застрахова, че има голам шанс нищо да не става от тая лопатка  ;) ;) ;) Майтап да става, колега купувай ония първите дето ги показа. Поне са нови със сигурност, а и 25 лева са нищо за качествена екипировка.
В кръга на майтапа - нова жена винаги е по-добре от стара, колкото и да е пазена, душата и е вече взета  ;) Дано моята не набара какво съм написал, че и моята душа ще замине, а и не само тя ... моята поне е млада, жената,  това ме спасява, май ....   :-X;)

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #26 -: 10 Юни 2014, 13:55:51 pm »
Аа, не винаги... преди близо 30 години в казармата ни дадоха всичко ново, само лопатките бяха употребявани 8) Австрийски и английски, щемпели 1915, 1914, кожени калъфи и като че ли малко по-дълги сапчета от тия на последната снимка. Сигур щото бяхме кашици и с окопаването трябваше да сме на ниво :D Ами две години експлоатация не им се отразява особено..., включително и сечене на дърва, батонинга е ясен ;D  Така че ако ви падне някъде по битаците желязо с такъв щемпел и добро състояние, не се колебайте.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #27 -: 17 Юни 2014, 17:18:36 pm »
За това става въпрос, "стария образец", пет нита, правоъгълна или петоъгълна:

http://klad-hunter.at.ua/publ/snarjazhenie_amunicija/lopata/mpl_50_legendarnaja_quot_sapernaja_quot_lopata/8-1-0-25

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #28 -: 19 Юни 2014, 00:03:08 am »

Ползвам шанцов инструмент кирката и лопатката са си в колата а брадвичката е в къщи нещо не ми се понрави много е малка .