Причината за появата на пришки са две. Едната е механично притриване на кожата, а втората причина за поява на пришките е изгаряне. Аз ще ви споделя моя опит как да се предпазите от пришки причинени от неразтъпкани (
чисто нови) общовойскови кундури тип "Кубинки" или т.н. от притриване
Когати обуете обувките вие ще ги почувствате твърди, неудобни и скрибуцащи (скърцането изчезва след време). Започнете вашата разходка, за препоръчване по улицата,а не в Балкана (е и в Балкана става, ама е кофти, ще пиша за това по-долу).
Аз действам така - лепя си лепенки. За препоръчване е
Citoplast.
Изрязвам една голяма лепенка и я залепям за петата, така че да не ми се претърква ходилото на най-кофти мястото. Просто не може да се ходи, болката е ужасно неприятна и даже те води до силно понакуцване. (патил съм

)
Лепенка, в стандартен размер изрязвам и я залепям от двете страни на глезена точно
ПОД КОКАЛЧЕТАТА! Там се научих да слагам, защото когато се изкачвах на 7-те Рилски езера се появиха пришки точно там. А защо? Защото когато вървите по силно пресечен терен (
вървях без пътека и маркировка) кончовата на кубинката се огъва, ту навън, ту на вътре и защото кожата е все още твърда ръмби яко глезена.
На третото и последно място където слагам лепенка съвпада с двете капси на кубинката, които са в началото на кончовата към бомбето. Там лепих след първият час преход.
Извода е, че успях да завърша 11 часовият преход с неразтъпкани кубинки и с леки наченки на пришки, причинени от моето изчакване "Ей сега, ей тука ще спра да се облепя."

Накрая полвите ми обуща се оказаха омекнали и разтъпкани на 70%, така да кажем.

П.С. Не ви препоръчвам да правите поход с неразтъпкани кубинки, не е комфортно, но ако ви се неаложи както на мен, може да следвате тези съвети. В града единствено си лепя на петата лепенка, но по улиците се разтъпкват доста по-бавно и няма пресечен терен. Е има де, ама повече се възползват от него автомобилите.

Кубинките ги нося с памучни чорапи! Все още нямам стаж с партенки, но тази пролет ще пробвам.