Автор Тема: Челник Olight H15 Wave  (Прочетена 2321 пъти)

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Челник Olight H15 Wave
« -: 26 Ноември 2013, 15:15:39 pm »
Преди известно време колегата от форума jose ми предложи да тествам този мъник:

Този път не го варих и замразявах  :-X, просто сърце не ми даде да се изгавря с него.
Челника използва 4 бр. батерии ААА е много компактен и лек с интересната функция за включване и изключване, както и смяна на режима на светене. Естествено е предвиден режим за изключване на сензора (вкл./изкл). Използван по време на моите Атонски странствания той напълно покри моите очаквания. Изпробвах всички възможни режими, но най-очарован останах от енергоспестяващия режим и ползването на червената светлина. Светлината на мъника е ярка и неутрално бяла и би задоволила всеки, ниското тегло и размери го правят много привлекателен в моите очи. Изработен от пластмаса, която изглежда надеждно с много добро напасване на сглобките и отделните компоненти. Качествени ластици за глава, които позволяват и ползването върху каска.

Ето неговите ТТ данни:

Режими и време на работа:

Cree XM-L LED с живот 50000 часа и два червени диода.
Два режими на работа 150lm/3h(Without diffuser) -- 127lm/3h(With diffuser);Low mode: 5lm/72h
(Without diffuser)---4.2lm/72h(With diffuser).Two modes for auxiliary light source:Normal brightness: 4lm/60h;SOS mode: 4lm/220h
Светлинен поток: 150 Lumens
Максимална дължина на осветяване: 65 метра
Захранване: 4 x AAA 1,5V, 4 x Rechargeable NiMh AAA, or 1 x 10440 (не се препоръчват)
Тегло: 94 гр без батерии
Влаго и прахоустойчив по IPX-6 стандарт
Уредът отговаря на американския военен стандарт Mil-spec: MIL-STD-810F
Teгло: 98г. без батерии

За кого е подходящ:
За всякаква дейност на открито, велосипедисти, пещерняци (издържа на 2м под вода), катерачи и тн.

Сега е момента да кажа и нещо което не ми хареса макар в никакъв случай да не е фатално. Смятам, че инженерите на фирмата може да поработят върху електрониката за да черпи заряда на батериите до пълното им изтощаване или просто да направят бокса за батерии АА.
Копчето за отваряне на дифузьора е разположен отдолу и при смяна на режимите или промяна на ъгъла на светене неволно го отваряте.

Знам, че докато пиша тези редове излезе на пазара по-нова версия на модела, но и този модел си струва. Колегите от експедицията се увериха с очите си, че той не отстъпва с нищо на популярните спелео челници от сроден клас. Накратко това е един добре изработен надежден челник подходящ за всеки, който излиза сред природата.

Благодарности към колегата jose и Olight България за предоставената възможност.

Всичко в това ревю са лични впечатления и не са задължителни за никого  ::)

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
Re: Челник Olight H15 Wave
« Отговор #1 -: 26 Ноември 2013, 16:54:05 pm »
Цитат

не е прахоустойчив според мен, иначе нямаше да има Х, а някаква цифра.

http://ru.wikipedia.org/wiki/IP_(%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%8C_%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D1%8B_%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B8)

примерно сегашния ми телефон е стандарт IP67  и си е прахоустойчив, потапя се и във вода до 1 метър  за кратко.

но въпреки това, продукцията на olight за Българияе почти идеалния вариант, според мен,  от към цени и качество. да се похваля - след няколко години търсене, най сетне се сдобих с презареждаеми батерии за моята Eluma, на която съм давал ревю във форума. хип-хип урааааа ;D

п.п. поправете ме ако съм в грешка.

vanjo

• Hero Member
« Отговор #2 -: 26 Ноември 2013, 17:11:28 pm »
Цитат

не е прахоустойчив според мен, иначе нямаше да има Х, а някаква цифра.

Поправям те веднагически :)
IPX кодиране на стоките

Буквата Х се използва на всяко място в кода, където се посочва цифра е писано да се избягва (или показва ирелевантност на базата на общото прилагане). Може да има различни причини за избора на този кодиране на вариант, като например маркетингови съображения. По този начин, например на IPX7 класация за устройство на потребителите посочва, че устройството има защита вода до ограничен потапяне, но дава умишлено няма информация за това дали устройството има никаква защита срещу проникване на механична или прах. В случай на маркировка IPX7, обаче, ниво на защита е значително  срещу проникване на твърди частици (прах) може да се приеме, тъй като, когато вида защита проникване  на вода се равнява на 7, рейтингът на защита срещу твърди частици рядко е под 6, например IP67. Сред другите общи оценки IP използвайки буквата Х са IPX4. IP2X често се използва за електрически уреди за уточняване на елемента трябва да се предотврати достъпът прах или други твърди частици.
Що се отнася до американския военен стандарт цитарам с копи-пейст на руски специално за теб  :-*

До 1999 года стандарт MIL-STD-810 поддерживался и дополнялся рядом департаментов в структуре Министерства обороны США, принадлежащих к тому же разным подразделениям (сухопутным, морским и воздушным). С 1999 года контроль и редакция стандарта поддерживается специально созданной службой ATEC (US Army Test and Evaluation Command) — службой по тестированию, анализу и обработке данных для оборудования армии. Изменение в организации связано с необходимостью более оперативной разработки методов тестирования, а результатом реорганизации — более частные обновления редакций стандарта и лучшее их соответствие требованиям времени. Например, новая редакция MIL-STD-810G, стала самым большим изменением стандарта, которое когда либо проводилось с самой его первой редакции 14 июня 1962 года. В частности, была полностью пересмотрена методология тестирования устойчивости к вибрациям и тряске, которая лучше соответствует реальным условиям.
Спектр условий окружающей среды, тестируемых по стандарту MIL-STD-810:
  • тест высоты методом высокого и низкого давления;
  • воздействие высоких и низкий температур, а также температурный шок (в том числе в рабочем состоянии и состоянии хранения);
  • дождь, в том числе ледяной дождь;
  • влажность, грибки, соляной туман для тестирования коррозиестойкости;
  • песок и пыль;
  • пиротехнический удар, то есть тестирование вр взрывоопасной атмосфере;
  • текущей водой;
  • ускорение;
  • вибрация от стрельбы;
  • тряска при транспортировке;
  • вибрации по разным осям, акустические шумы;
  • стойкость к солнечным лучам и др;
Важным является правильная оценка применяемого тестирования для реальных полевых условий, то есть правильное экстраполирование результатов тестов, так как тестирования лабораторное. Кроме того, сандарт не устанавливает конструкций и спецификаций тестирования, рассматривая только перечень стрессовых сред, с которыми оборудование сталкивается во время службы. То есть стандарт MIL-STD-810 не дает гарантии, что приборы, прошедшие серию лабораторных испытаний пройдут и полевые испытания.

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #3 -: 26 Ноември 2013, 17:17:11 pm »
благодаря за уточнението. жалко че не погледнах първо инглиш варианта, там си е казано...

vanjo

• Hero Member
« Отговор #4 -: 26 Ноември 2013, 17:18:40 pm »
Пие'нето от мен мезелъка от теб.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #5 -: 26 Ноември 2013, 17:40:12 pm »
Това е заради формата на отсека с батериите, трудно може да се уплътни до степен на водонепроницаемост и прахонепроницаемост.

Мен друго ме смущава!

Ако в тъмното ми кацне комар на бузата и аз по навик се плясна с ръка по лицето, това означава ли, че фенерът ще изгасне или ще смени режима?   За сензорите става въпрос.

Добре, че може да се изключва този режим ръчно. 

Олайт наистина са много добри фенери макар, че челниците не са най-силната им страна.

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

vanjo

• Hero Member
« Отговор #6 -: 26 Ноември 2013, 17:56:26 pm »
С водата няма проблем, що се отнася до трепането на комари стига да не ръкомахаш пред сензора пак няма проблем. Единственото което не се сетих по време на тестовете е да ги замажа с кал ама следващи път ще се пробва и това  :)

На това клипче "къпят" челника в един басейн и тн. Разбира се е наблегнато на тактикъл фенерята.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #7 -: 26 Ноември 2013, 18:20:01 pm »
Ясно, благодаря!

Разбрах, че в новия модел са махнали сензорното превключване на режимите, а са оставили само сензорно on/off.

И въпреки, че има литиева зареждаема батерия през USB, пак си бачка нормално с обикновените ААА.

Явно защото USB контакти в горите и пещерите колегата Cat все още не e монтирал достатъчно нагъсто.  :D

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

vanjo

• Hero Member
« Отговор #8 -: 27 Юли 2014, 10:46:58 am »
Единствено за протокола да докладвам. Измина доста време от ревюто на челника през това време бе активно експлоатиран в пещери и пропасти повреме на снимки и тн. Всичк беше наред докато не попадна в ръцете на един тинейджър, резулта е счупване зъба на бокса за заключване на батериите след падане от около 1 метър височина. Ден по късно се справи и дифузора  :'(. Все още може да се ползва, но определено отпада от списка за ползване в пещери. Категорично вече не е водо устойчив за съжаление.