Автор Тема: Рязано зеле с моркови - лесно, вкусно, пък даже и полезно...  (Прочетена 7585 пъти)

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Вчера намерих сочни зелки на пазара и реших да си направя малко мързелива туршийка от зеле и моркови.
Всъшност така правя всяка година, пълня два 3-литрови буркана, та тъкмо да стигнат, докато втаса киселото зеле на глави. Засега напълних 1 буркан, другата седмица - още един, за да не втаса зелето едновременно.

Ингредиенти: зеле, моркови, сол.

Количество - на око, като за един 3-литров буркан.

Реже се сравнително ситно, настъргват се моркови, слага се сол(на вкус) и се мачка с ръце, за да пусне сок.

Намачканото зеле се слага в буркана и се тъпче с нещо подходящо за тая цел - в случая с тоя дървен фуфуйник(на снимката).

След 2 дни правя дупки в зелето с една пръчка, за да се проветрява. След седмица се изстудява ракията, сипва се от зелето в чиния, слага се олио или зехтин и се почва... 

В последно време продават в маркетите и на пазара някакви гумени зелки с никакъв вкус, та аз пробвам първо на вкус и тогава купувам. Ако не е сочна, не купувам, щото пуска малко сок, а и вкусът е някакъв ГМО-изчанчен.

Самият процес:

Началото


Вече намачкано


Готовата продукция - държа го в тава, щото сокът излиза от буркана и прави поразии.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Mavrud

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 644
Ko54 за буркан No.2 може да добавиш някоя друга гулия и малко несмлян кимион.

Нашето кълцано зеле вече втаса и го подкарахме завчера. Днес за първи път добавихме и малко маринована риба към зелето:


На ракията много и хареса.  ;)
Не се взимай толкова на сериозно.

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Благодаря Мавруд, ако намеря гулия, ще сложа за проба.  :D
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.