Автор Тема: Мора 511 и 546 наследниците на моделите 510 и 545  (Прочетена 12222 пъти)

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Искам да ви запозная накратко с едни евтини, но здрави ножлета. Моделът 511 на Мора, с карбоново острие и Мора 546, неръждаема стомана за острието. Още са известни като Mora Luna. Любимата ми ножка е сестричката от неръждавейка Мора 546 (тази със синята дръжка). Отначало много ме дразнеше предпазителя и купих ножлетата само защото нямаше модела без него (Мора 510 и 545). Мислех да ги режа, но постепенно им свикнах и сега почти не забелязвам предпазителите.

Модела е добър. Дръжката, макар и пластмасова, пасва много добре на ръката. Общата и дължина е 112мм, а полезната (работна) площ за пръстите е 95мм. Може би ще е малка за някои, но за средно големи ръце е с много подходящи размери. Има достатъчно добра ергономична форма и човек не се изморява дори и при продължителна работа. За това допринася и добрия баланс на ножа.

Самата дръжка е маслоустойчива за разлика от тази на Мора 2000. Също така е достатъчно термоустойчива и става за неекстремни дейности около огъня. Сцеплението с ръката е добро, ако е суха. Както при повечето пластмасови дръжки сцеплението драстично намалява при намокряне. Например употреба с мокри ръце. Поради това за начинаещи и деца е препоръчително да използват моделите с предпазител за пръстите.

Острието е дълго 95мм и е дебело само 2мм. На пръв поглед е малко и слабо, но в процеса на експлоатация спечели моето уважение със здравината и функционалността си. Продължението на острието (tang) влиза в дръжката само на около 1/3 от нея, но като цяло ножа е учудващо здрав.

Каниите на моделите с предпазител и без него са пластмасови. Повечето не ги харесват. Аз също в началото, защото са крайно неудобни ако се закачат на колана на кръста. След това им вързах по едно въженце и ги слагах на врата. Оказа се много удобно и функционално. След това им намерих друго място. Вързвам въженцето на канията за кръстния колан, а самата нея както е с ножа пъхам в джоба. Или ножа е малък, или джоба ми е голям, но се събира перфектно в него.  .

Недостатъкът им! Не на всички екземпляри дръжката е добре шприцована към острието. Ако се хване с едната ръка острието, а с другата дръжката и се опита да се "разклатят" в някои от екземплярите се чува пукане поради недобро сцепление с пластмасата. Предполагам, че е дефект при шприцоването, но не мога да го твърдя. Точно на тези екземпляри им се чупят дръжките при мятане и забиване в дърво или удар с нещо твърдо по тях. Чупят е силно казано, но се къртят парчета. Все пак и тогава ножа остава използваем. Какво повече може да се иска от нож за 10 лева? На мен лично ми липсва Мора Класик с неръждаемо острие. 

Карбоновата ножка е с традиционно червена дръжка. Неръждавейката е със синя. Не искам да изпадам в спор за стоманите. Лично аз предпочитам и използвам повече неръждавейката, защото се поддържа много по-лесно от карбоновата, въпреки че карбоновата стомана е по-добра за бушкрафт. Всъщност за неръждавейката не полагам никакви грижи, освен че я точа доста по-често от карбонката. За карбоновата полагам минимални грижи. След работа я изплаквам и отгоре, отгоре я подсушавам. Тя обаче ми отмъщава за недостатъчните грижи като прогресивно се окислява (потъмнява).

Ето една снимчица на моделите Мора 510 (карбоновата в червено) и 545 (неръждавейката в синьо). За съжаление и двата модела са спрени от производство, но все още се произвеждат моделите с предпазител за пръстите, който може да се отреже или изпили. Черната пластмасова кания в дясно на снимката е оригиналната. Кожената със закачената за нея запалка не се продава с ножа. Навярно е правена от фотографа. Снимката не е моя. Пуснал съм линк кум BuscraftUK, по-точно към тази тема:
http://www.bushcraftuk.com/forum/showthread.php?t=41812



По-долу е карбоновата Мора 511 с предпазител за пръстите.



Следва моята любимка Анитка. Така и казвам аз иначе модела е Мора 546 (Mora Luna) и е от неръждавейка.



Морите с предпазител съм ги купил от магазина на Камартон в София за съответно малко над 7 и 8 лева. Сега чувам, че са около 10лв, което според мен е все още прекрасна цена за тези малки бижута.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

rossko

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 58
Re:Мора 511 и 546 наследниците на моделите 510 и 545
« Отговор #1 -: 15 Ноември 2010, 16:15:05 pm »
Аз също имам червеното ножче мора 511, ножчето наистина бива но само след като му се изпили
предпазителя за пръстите. Комбинацията от късото острие и този предпазител правят рязането на
дъсчица изстинка  мъка, а да имаш нож с който не можеш с кеф  да си резнеш тунко парченце от добре
изсъхнала подкова ....

относно колко влиза метала в дръжката ....


Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Мора 511 и 546 наследниците на моделите 510 и 545
« Отговор #2 -: 15 Ноември 2010, 17:51:45 pm »
Виждал съм я тази рентгенова снимка на танга на 510, но съм виждал и снимка на танга на Mora 546, където танга е само 1/3 в дръжката.



Та интересно е как е танга на Мора 511, която е наследник на 510. Аз се опитвах да определя с магнит как стоят нещата при моя екземпляр, но магнита беше слаб и нищо не разбрах. :) Ще се радвам ако някой има точни данни за танга на 511 и сподели с нас. Ако наистина е 3/4 в дръжката, то си е вече доста сериозен бюджетен бушкрафтерски нож!

П.С. Снимката на танга на Мора Луна 546 е от това ревю:
1-ва част: http://www.knifelife.ru/articles_test_lowprice_1.html
2-ра част: http://www.knifelife.ru/articles_test_lowprice_2.html

От него лъха пристрастието на тестерите към Мора 2000, което е нормално де, все пак това ревю е от времето, когато въпросната Мора 2К беше на гребена на модната вълна. Все пак ако човек прочете внимателно ревюто и се абстрахира от субективното точкуване ясно се вижда, че по обективни критерии карбоновата Мора 511 е даже по-добра от Мора 2000.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

cat

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 466
Re:Мора 511 и 546 наследниците на моделите 510 и 545
« Отговор #3 -: 15 Ноември 2010, 19:23:30 pm »
Я вземете да направите ревю на някой нож че мене ме мързи .

jose

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 330
  • OLIGHT BULGARIA
Re:Мора 511 и 546 наследниците на моделите 510 и 545
« Отговор #4 -: 01 Декември 2010, 14:13:38 pm »
Здравейте. Запален съм по ножовете и имам и ползвам доста.
Опита ми с Мора са моделите 2010, kraftline all around, и една карбонка - модел 700 и нещо.
Евтини и непретенциозни ножета с добър ряз. Държат добре, пък и се заточват бързо и лесно ( 2 минути на диамантеното).
Най-скептично се отнесох към карбонката, но се оказа че тя реже най добре. Бедата е, че ръждяса след първия си домат.
Един приятел ми сподели следната техника - ножа се изчиства и обезмаслява (със спирт да кажем). След което острието се оставя в оцет за половин-един час. При това то се покрива с някакъв сив окис. След това се изважда и измива със разтвор вода и сода за хляб. По този начин острието придобива защитно покритие и вече е по-непретенциозно. Няма да има нужда моментално след всяко ползване да го забърсвате и подсушавате.

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Мора 511 и 546 наследниците на моделите 510 и 545
« Отговор #5 -: 26 Декември 2010, 13:35:53 pm »
Понеже моделите Мора 510 и 545, които са без гард, са спрени от производство, а много исках да имам такъв нож, взех, че отрязах гарда на Мора 546. Използвах ножовка, а после загладих с острието на другата Мора. Стана бързо и лесно. Как съм се справил може да се види от снимките:







Макар да бях свикнал с гарда след като го махнах усетих, че ножът е в пъти по-удобен за работа. Поне на мен. Предстои "операция" и на червената карбонова Мора 511 с която да стане като спрения от производство модел 510.

След модификацията ножа пак щрака, когато се поставя във фабричната пластмасова кания и не изпада. Може би се клати с милиметър повече, но не изпада. Освен това вече може да се поставя в канията обърнат както наляво, така и надясно. Ще карам с нея докато някога се снабдя с кожена кания.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

npopov

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 6
Re:Мора 511 и 546 наследниците на моделите 510 и 545
« Отговор #6 -: 03 Януари 2011, 15:07:39 pm »
Правих тест със силен магнит от хард диск, за да определя до къде в дръжката влиза танга на синята Мора и убедено мога да твърдя, че стига две-трети навътре, ако не и малко повече! Тоест, това което сме виждали на рентгеновата снимка е 100% истина за този модел на Мора.

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Мора 511 и 546 наследниците на моделите 510 и 545
« Отговор #7 -: 03 Януари 2011, 15:52:31 pm »
Правих тест със силен магнит от хард диск, за да определя до къде в дръжката влиза танга на синята Мора и убедено мога да твърдя, че стига две-трети навътре, ако не и малко повече!

Чудесна новина!. За съжаление от горната снимка се вижда, че има и сини мори с 1/3 танг в дръжката. Изглежда има варианти на острието и няма еднозначен отговор колко е дълъг танга на този модел. Радвам се, че си извадил късмет и се надявам и аз да намеря такъв магнит (знам за какъв говориш), за да проверя моята Мора. Що се отнася до ренгеновата снимка, тя е за червената карбонова мора. Поне аз рентгенова снимка на синята не съм срещал досега.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

jose

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 330
  • OLIGHT BULGARIA
Re:Мора 511 и 546 наследниците на моделите 510 и 545
« Отговор #8 -: 10 Януари 2011, 14:45:07 pm »
Приятели. Онзиден Мора 2010 "оправи" цяло прасенце - приплод около 40 кила. След обработката ножа продължи да бръсне. Мора ми се издигат в очите със всеки ден и всеки лов. (за грубите дейности -сечене на ребра и кости беше използвана бардвичка - ножа само по предназначение!).

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Мора 511 и 546 наследниците на моделите 510 и 545
« Отговор #9 -: 06 Март 2011, 10:24:15 am »
Питанките относно дължината на танга на Mora Luna се изясниха. NPopov установи с магнит, че танга на синята неръждавейка е 3/4 от дръжката. Тоест точно както е на рентгеновата снимка показана от rossko. Колегата Bobber пък е разкостил една червена карбонка и е от видно по-видно, че Mora Luna са наследниците на Мора 510 и 545, тоест с дълъг танг. Само дето имат предпазител. Ето снимката на bobber:



Тази, която съм показал аз, макар да се води Мора 546, изглежда е произведена от друг завод и има друго острие и къс танг. Знае се, че няколко завода произвеждат продукция с марка Мора още когато са били самостоятелни.

Та край на мистерията. Mora Luna, модели 511 и 546, продавани в магазините на Камартон са с дълъг танг и качествени остриета, а предпазителя се маха лесно. Аз вече оперирах и карбонката. Ето как изглежда сега:





Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

bobber

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 48
Re:Мора 511 и 546 наследниците на моделите 510 и 545
« Отговор #10 -: 06 Март 2011, 11:36:56 am »
танга на мората си е достатъчно дълъг като се има предвид дължината на острието не е нужно повече
в моя случай даже съм рязал от танга щото намалих острието и пак влиза към 2/3 някаде 
хобо да беше качил и снимка на готовия нож да го видят тука колегите