Автор Тема: От нищо нещо ;)  (Прочетена 44454 пъти)

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
Re: От нищо нещо ;)
« Отговор #75 -: 27 Март 2013, 12:28:32 pm »
Благодаря, Mavrud! Явно е, че греша. Накрайникът на бутилката към адаптера не се вижда (имам предвид снимките в eBay) и се заблудих, че е като на бутилката за запалки. Значи оставаме да тарикатеем с метода на Vanjo.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
Re: От нищо нещо ;) Тиганче от стар сандвич тостер
« Отговор #76 -: 31 Март 2013, 17:31:20 pm »
Към серията непотребни приспособления ви представям една идея за тиганче от стар сандвич тостер.

Ако старият ви сандвич тостер е паднал за пореден път от кухненския плот и вече не става за нищо - не го изхвърляйте. Изваждате двете плочи, едната оставяте настрана, а другата направо върху туристическото ви котлонче. При мен се получи така:

Днес направих и първия тест в полеви условия. Ето и резултатите.
Започнах с една дебърцинка:

Като се позапече малко, добавих и едно яйце.

Резултатът, както се вижда от снимката е удовлетворителен.

Тъй като покритието би трябвало да е тефлон (или имитация) и може да се надраска от метални прибори, желателно е да се работи с дървен или пластмасов прибор. Аз предварително си издялах от ей това парче дърво една вилицошпакла:

-----
П.С. А това е резултатът от предварителния тест направен в "лабораторни" условия:

Не се взимай толкова на сериозно.

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #77 -: 31 Март 2013, 19:21:34 pm »
мавро, от високата температура на нагряването от директен пламък не се ли деформира? имам нещо подобно за мидите МИ лятото на кире-то, но като се нагрее... и тавичката започва да шава като жива :o бая зор да не избяга деликатеса ;D

emil

• Sr. Member
« Отговор #78 -: 31 Март 2013, 22:08:27 pm »
Резултатът изглежда впечатляващо. Аз тостер нямам, имам един похабен грил-тиган, но ми изглежда тежичък за разнасяне из природата. А чистенето после ми е малко трудоемко. Я сподели повече технологични подробности: колко тежи тавата и от какъв материал е? После лесно ли се чисти в полеви условия?

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #79 -: 01 Април 2013, 11:09:33 am »
Материалът е някаква алуминиева сплав. Дебелината е към 5-6мм.  Не се огъна при първите 2 опита, особено при първия проведен на мощен битов газов котлон. Плочата тежи към 150гр. Не загоря, изчисти се лесно, след като изстина. Само салфетка или ТХ е достатъчна.

Кент, на теб за мидите ти трябва едно парче обикновена черна ламарина (малък размер) да ти стои в колата.
Емиле, ако грил-тиганът е похабен и започва да се рони покритието - по добре го изхвърли или остави само за технически цели (леене на олово и др.). Все пак може да го ползваш на огъня ако пържолките са ти завити в алуминиево фолио и не са в контакт с тигана.

Мисля си, че най-универсалния БГ тиган за навън е алпака чиния тип МНО, произведена в Силистра. Все още се продават и нови струват към 8лв броя. Обаче аз още не съм си я купил....

emil

• Sr. Member
« Отговор #80 -: 01 Април 2013, 14:31:48 pm »
Материалът е някаква алуминиева сплав. Дебелината е към 5-6мм.  Не се огъна при първите 2 опита, особено при първия проведен на мощен битов газов котлон. Плочата тежи към 150гр. Не загоря, изчисти се лесно, след като изстина. Само салфетка или ТХ е достатъчна.....
ТТ данни изглеждат перфектно: малка маса и лесно обслужване. Аз май съм споменавал, че съм див почитател на алуминия и сплавите му. А тавата захваща ли се с алуминиева дръжка за канче, въобще с какво я подхващаш, ако тръгне да се измества от котлончето?
.............Емиле, ако грил-тиганът е похабен и започва да се рони покритието - по добре го изхвърли или остави само за технически цели (леене на олово и др.). Все пак може да го ползваш на огъня ако пържолките са ти завити в алуминиево фолио и не са в контакт с тигана............
Баш си е похабен, покритието се рони и е доста тежък. Не е удобен за разнасяне по пикници. Крайно време е да спра да робувам на боклуци, но е чугунен и е грехота да го закофя. В белите страни такива неща се предават за скрап.

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #81 -: 01 Април 2013, 17:30:29 pm »
Emil, алуминиевата дръжка за канче трябва да стане. На теста ми се наложи да подхвана тавата щото си угасих без да искам котлона и го палих наново. Преместих я без нищо. После като свърши готвенето пак я преместих без проблем. Нямах проблеми с топлото.
При теста с рибата в къщи обаче повече се беше нагряла и ползвах кожено парче да не се опарвам. Можеш да го видиш под сатъра в тази снимка. Тя е от тема по-нагоре Re:От нищо нещо: Сухарка БНА - лек тунинг

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #82 -: 16 Май 2013, 10:28:09 am »
Осмелявам се да споделя някои “ОТ НИЩО НЕЩО” идеи с възможно бушкрафт приложение:

КАЛЪФ ЗА ТОЯГА
Харесва ми да нося пръчка или тояжка по време на излет. Понякога дори я ползвам вместо статив. Подпирам фотоапарата при панорамни снимки. Когато се придвижвам с кола добре, ама като се кача в градския автобус с пръчката ме гледат като извънземен. Не че плащам данък обществено мнение ама ми писна. Реших, че ми трябва калъф. Пробвах с наличните калъфи на въдиците ми, но се оказаха късички. После от крачола на работен панталон се уши този калъф:

Сега вече в автобуса като ме видят да нося раница и калъфа и ме питат: “- Кълве ли?” :D.

За по добро сцепление с терена, в двата края на пръчката съм сложил
каучукови тапи за бастун, купени от кварталната железария за 1лв и за 0,80лв.

КАПАЧЕ ЗА КАНЧЕТО ЗА ЧАЙ
Често на излет, като си налея чай или бира и продължавам да се суетя около яденето, по някое време установявам, че в канчето ми се виждат боклуци по дъното. Затова се замислих за някакво предпазно капаче от метал. Тези, които имат канче 555 с капаче със сигурност са оценили ползата от капачето. Пробвах с разни капачки за буркани, но не намерих подходяща. После си направих. Използвах алуминиева ламарина от изпарител на хладилник. Освен, че пази от боклуци, капачето върши работа и за запарване на чай или за кафе “а ла франка”.

ЛЕТНИ СТЕЛКИ ОТ БАЛАТУМ
Идеята ми беше да си направя стелки подобни на тези от старите български кубинки.  Там пластмасата трябва да е полипропилен. До момента не съм открил от къде мога да се снабдя с такъв материал, но пък направих това:

Материалът е някакъв американски балатум поне 3мм дебел и гланциран. Виждат се и шаблоните. Засега стелките се тестват с маратонки в градски условия и резултатът е обнадеждаващ. Търся идеи за материали за следващи опити. За зимни стелки предстои опит с кече от оригинална стелка за багажник на форд от 1986 г. Смятам да опитам с плоча от корк, но ме спира това, че сигурно плочата е произведена от натрошен корк и слепен с лепило.

КОЖЕНА РЪКОХВАТКА ЗА КРАЙ ОГЪНЯ ИЛИ БАРБЕКЮТО
Кожата е от работен костюм за ковачи, заварчици и т.н. Тънка е, но пък трудно се пали.

Тази в дясно е от два слоя кожа и между тях един слой плат.Вършат работа ама за съжаление често ги забравям в къщи и се сещам за тях, чак след като се опаря, а и Маврудка нещо им е хвърлила око....

ТИГАНЧЕ ОТ ЕМАЙЛИРАНА ЧИНИЯ ИЛИ АЛПАКА
Ако искате читаво ниско бюджетно тиганче, може да попитате жена си, майка си, тъща си, леля или съседка дали може да ви дарят с някоя стара емайлирана чиния. Някои от по-възрастните ги наричат още “чунгени” чинии.
След като се снабдите с дарението, вместо да купувате щипка за съдове ви трябва бормашина, парче ламарина за дръжка, болт и гайка:

Ако номерът с дарението не мине, може да си купите чиния. Емайлирани чинии има евтини китайски и по-скъпи и качествени – руски и български. Българско производство има все още тук и тук. По-качествените съдове са по-тежки.
Трябва да се има предвид, че там където се пробие чинията след време ще започне корозия, ама до тогава я камилата, я камиларя. Затова може да се помисли и за инокс / алпака. Неръждавейки има китайски, индийски и за щастие все още качествени български.

ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДА ОТ МЕХАНИЧНИ ПРИМЕСИ
В ПОЛЕВИ УСЛОВИЯ СЪС СИСТЕМА ЗА ИНФУЗИЯ (за кръвопреливане, глюкоза и др.).

Идеята ми дойде преди седмица, когато пречиствах 8л. домашно вино от утайки с помощта на такава система. Има си фин филтър. Максималния дебит е задоволителен за малкото сечение на маркуча. Със сигурност при мътна вода не след дълго филтърът ще се запуши, ама пък цената на системата е между 60ст и 2лв . После само маркучето може да се ползва и за други цели. Например за сглобяване на кемълбек с манерката ;D.
Да не забравяме, че след отстраняване на механичните примеси, трябва да преварим водата или да я обеззаразим по друг начин.

Дано някоя от тези идеи да ви свърши работа.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #83 -: 17 Май 2013, 08:58:56 am »
Мавруд, неуморим си с идеите. Обаче да ти кажа това с емайлираната чиния не е за препоръчване. Самата идея е добра и със сигурност ще я приложа някога, но с чиния от алпака. Емайла има този недостатък, че при рязко нагряване на силен огън след това започва лесно да се рони ако съдовете се блъскат и удрят, както често е по време на поход. Особено както вече си оформил начална зона в периметъра около дупката за болта.

Отронените микро парченца са с остри режещи ръбчета и веднъж попаднали в храната могат да нанесът тежки увреждания, нарязвания, на целия стомашно чревен тракт. Затова емайлираните съдове и канчета са добри за стационарно ползване, а в условията на поход само да се сипва в тях, но не и да се слагат на огън. Най-добре е емайлирани съдове просто да не се ползват за походна посуда.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #84 -: 24 Юни 2013, 10:27:38 am »

Racho

• Full Member
  • Публикации: 122
« Отговор #85 -: 25 Ноември 2013, 11:27:45 am »

Kris De Monte

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 67
« Отговор #86 -: 09 Декември 2013, 20:46:10 pm »
Здравейте на всички,нов съм във форума,някои от вас може да ме разпознаят по никнейма, писах за кратко в един друг форум в който ми наложиха на 2 пъти бан,последния постоянен, поради това че имам малко остър език,не търпя авторитети (авторитаризъм и егоцентрици)  и не само заради това... Надявам се тук да няма такива проблеми и по същество извинявам се ако не публикувам където трябва, ще споделя две кукички за риболов които направих вчера, непретенциозни и до момента не използвани,правят се лесно и бързо,на който му се занимава може да си ги направи крайно по-красиви.Ще се радвам ако споделите вашия опит в риболава със средства които не намираме в магазините и съвременното ежедневие...
"Ако искаш живот като на филм,спри да живееш като по учебник ! К.П"

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #87 -: 09 Декември 2013, 22:55:43 pm »
Добре дошъл, Kris De Monte!

Казано е еди-къде си... "По делата им ще ги познаете"

По въпроса за кукичките.  Този найлон, дето си го вързал ще държи ли?

Не се вижда добре дали кукичката е издялана от едно парче дърво или от две, вързани едно за друго.
А с конец няма ли да е по-здраво? 
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Kris De Monte

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 67
« Отговор #88 -: 09 Декември 2013, 23:10:56 pm »
Ами имам едно голямо топче от този найлон,по-дебел е и удобен за много неща,разплита се на по-тънки влакна които са здрави и подходящи за риболов,заради това съм го ползвал,иначе конеца може и да е по-добър избор. А всяка една от куките е от два елемента.
"Ако искаш живот като на филм,спри да живееш като по учебник ! К.П"

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #89 -: 09 Декември 2013, 23:30:42 pm »
Ясно, благодаря.

Мислих си, че кукичката е издялана от едно парче дърво, а сезалът е просто за презастраховане.

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.